Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διαδραστικό Συνέδριο “Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία”

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως ομιλητής στο συνέδριο


1ο Διαδραστικό Συνέδριο

“Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία”

Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και ο «Σ.Κ.Ε.Π.-Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους» διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, το 1ο Διαδραστικό Συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία – Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία», την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ζάππειο Μέγαρο.

Στόχοι Συνεδρίου

Το Συνέδριο στηρίχθηκε στη σημασία και στον ρόλο του σχολείου ως δυναμικού μοχλού δημοκρατικής συνείδησης & απαραίτητου θεσμού κοινωνικοποίησης των νέων.

Σηματοδότησε την έναρξη ενός κύκλου εργασιών που θα εστιάσει στην ανάδειξη της σημασίας εφαρμογής & καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων, μέσα από τα οποία:

• θα προετοιμάζεται ο μαθητής στην αποδοχή της διαφορετικότητας
• θα αναδεικνύεται η σημασία της μοναδικότητας του καθενός μας

Απώτερος σκοπός είναι η θέσπιση πιλοτικού προγράμματος στο σχολικό πλαίσιο της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές γενικής εκπαίδευσης καθώς και φοιτητές. .

Στις εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν μέρος εκπρόσωποι μαθητών, από τα παρακάτω δημόσια & ιδιωτικά σχολεία, οι οποίοι παρουσίασαν με ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο τις δράσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων που πραγματοποιεί ο Σ.Κ.Ε.Π. σε σχολεία. :

2ο Δημοτικό Αχαρνών – Νέα Γενιά Ζηρίδη – Ελληνογαλλική Σχολή “Άγιος Ιωσήφ” – Πρότυπο ΓΕ.Λ. Αναβρύτων – 21ο ΓΕ.Λ Αθηνών – 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού – 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας – 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών – 2ο ΓΕ.Λ Γέρακα – 1ο Γυμνάσιο Βούλας – Σιβιτανίδειος Σχολή – Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

Μπορείτε να δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την σημασία της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία: «Προωθώντας αποτελεσματικές δράσεις για την ομαλή και αποδοτική κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία, στηρίζουμε τους νέους με αναπηρία ώστε, υπό όρους σεβασμού της αξίας τους και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, να συμμετέχουν ισοτίμως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Και τούτο διότι υπό τις συνθήκες αυτές, οι νέοι με αναπηρία μπορούν, κατά το δυνατόν, να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άλλους νέους, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργώς και ισοτίμως στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. «Είμαι πραγματικά χαρούμενη που μετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου αποτελεί μια πολύ σημαντική αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και είμαι βέβαιη ότι όλοι θα φύγουμε πλουσιότεροι» ανέφερε η κυρία Παυλοπούλου.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννηυπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της παιδείας για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει με σεβασμό την διαφορετικότητα. «Αγωνιζόμαστε για την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των συνανθρώπων μας και κυρίως των νέων, ώστε να συνειδητοποιήσουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αλλαγές, να υπερασπίζονται δικαιώματα κι ελευθερίες δικές τους και των άλλων, αλλά και να πραγματώνουν τα όνειρά τους με τη δύναμη της γνώσης. Σε αυτή τη διαδικασία, η παιδεία παίζει πρωτεύοντα ρόλο και κανείς μα κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη.

Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Σ.Κ.Ε.Π κυρία Αθηνά Κρητικού δεσμεύτηκε ότι όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων μαθητών, των νέων με αναπηρία, των καθηγητών και των εκπαιδευτικών, θα αποτυπωθούν. Απώτερος σκοπός είναι η θέσπιση πιλοτικού προγράμματος στο σχολικό πλαίσιο της ευρύτερης περιφέρειας της Αττικής. «Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει το έναυσμα για την δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός» είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Κρητικού.

Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης κύριος Νίκος Κακλαμανάκης ο οποίος μίλησε για τον προσωπικό του αγώνα να υπερνικήσει τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά του, εμπνέοντας με την ομιλία του μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Το να είσαι διαφορετικός είναι τελικά αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά, και μόνο βοηθώντας τους γύρω μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ας κάνουμε το πρόβλημα ευκαιρία», είπε ο κύριος Κακλαμανάκης.

Με χιούμορ και θάρρος μίλησαν για την δική τους αλήθεια έξι νέοι με αναπηρία που με το παράδειγμα τους αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η αθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και στέλεχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Έφη Βλάμη, ο δικηγόρος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης Ευάγγελος Αυγουλάς, ο Επιμελητής Ψυχίατρος στο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Δρ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων & Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ο Κειμενογράφος και Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Στέφανος Βούρος και ο Εκπαιδευτικός και Εμψυχωτής Σ.Κ.Ε.Π. Κωνσταντίνος Σαμαράς κατέθεσαν την δική τους εμπειρία για τον ρόλο της παιδείας και της οικογένειας στην προσωπική τους εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης και μια εκτεταμένη συζήτηση ειδικών της εκπαίδευσης γύρω από τα επιστημονικά δεδομένα και τις καλές πρακτικές για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν οι: Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Παναγιώτης Κασσιανός, η Αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νεκταρία Παλαιολόγου, ο Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής – Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Κούτρας, ο Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «ΕΣΤΙΑ» Βασίλης Κασιμάτης, ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. Αττικής Ανδρέας Ζεργιώτης, η Επισκέπτρια Καθηγήτρια και Επίτιμη Ερευνητική Συνεργάτης του University of Roehampton School of Education Έλενα Σουκάκου, ο Διοικητής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΑΤ Μενέλαος Τσαούσης, η Υπεύθυνη διαχείρισης φακέλων μαθητών με αναπτυξιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ευγένιος Ντελακρουά» Γεωργία Γούναρη, η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του «Ιδρύματος Ωνάση» Χριστίνα Παναγιωτάκου, η Ψυχολόγος και Επιστημονική Συνεργάτης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Έλενα Γιουρούκου και η Εκπαιδευτικός του 30ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Αμαλία Καραλή.

Συντονιστές του Συνεδρίου ήταν οι δημοσιογράφοι κυρία Πηνελόπη Γαβρά και κύριος Γιάννης Πολίτης.

Προσβασιμότητα Εκδήλωσης
– Προσβάσιμος χώρος σε χρήστες/τριες αμαξιδίου.
– Αναπηρική τουαλέτα.
– Το πρόγραμμα διατέθηκε σε braille, μεγαλογράμματη γραφή και QRCode.
– Το συνέδριο παρείχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Παρείχε την δυνατότητα παράλληλης διερμηνείας χειλανάγνωσης κατόπιν αιτήματος.

Δόθηκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής στους μαθητές & εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν.

Ένα σχολείο χωρίς ετικέτες… η αρχή μιας κοινωνίας χωρίς προκαταλήψεις.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου Η Αθηνά Κρητικού μιλάει στο συνέδριο
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Σίσσυ Παυλοπούλου,η Αθηνά Κρητικού, ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Νίκος Κακλαμανάκης Ο Γιάννης Πολίτης και η Πηνελόπη Γαβρά παρουσιαστές του Συνεδρίου
 Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Αθηνά Κρητικού, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ο Στέφανος Βούρος, Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Έφη Βλάμη και ο Βαγγέλης Αυγουλάς  Οι ομιλητές: Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, ο Στέφανος Βούρος, Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Έφη Βλάμη και ο Βαγγέλης Αυγουλάς
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως ομιλητής στο συνέδριο Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο συνέδριο και κοινό
Σχολείο σε παρουσίαση Γενική κοινού
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με εκπροσώπους του ΣΚΕΠ Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με εκπροσώπους του ΣΚΕΠ
Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Γενική Φωτογραφία από την ενότητα συζήτησης ειδικών της εκπαίδευσης
Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την Ομιλία του Γιάννης Πολίτης, Πηνελόπη Γαβρά, Αθηνά Κρητικού, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιώργος Γεννηματάς

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top