Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

6 Δεκεμβρίου : Μεγάλη Γιορτή – Φρικτές μνήμες

Φωτογραφία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που Γράφει "Εδώ στις 6 Δεκεμβρίου 2008 εντελώς αναίτια έσβησε το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων "

 

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είναι μια μεγάλη γιορτή:  Του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι και Προστάτης των Ναυτικών γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του. Ως  πρόεδρος του Οίκου Ναύτου  (ανεξάρτητα από την παραίτησή μου που έχει υποβληθεί αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή)  θέλω να στείλω ένα θερμό μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης σε όλους τους ναυτικούς μας και τις οικογένειές τους  για την βελτίωση της καθημερινότητας των οποίων αγωνίζομαι σκληρά από το πόστο που μου εμπιστεύτηκε η Πολιτεία και περήφανα μπορώ να πω ότι η Διοίκησή μας  κατόρθωσε πολλά.

Αλά η σημερινή ημέρα, επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες, για  το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, δεν είναι πλέον «κατάλληλη» για τους πανηγυρισμούς και τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονταν επί πολλές δεκαετίες στη σύγχρονη Ελλάδα. Κι αυτό γιατί  σαν σήμερα τη νύχτα , πριν από δέκα χρόνια , βρήκε το θάνατο στα Εξάρχεια, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος  που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα  ( ή τις σφαίρες) του ειδικού φρουρού της ελληνικής αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα κατά τη διάρκεια επεισοδίων. Σε ελάχιστο χρόνο, η Αθήνα έζησε τις μεγαλύτερες ταραχές της μεταπολίτευσης καθώς χιλιάδες νέοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, η Αθήνα τυλίχτηκε στις φλόγες  και η κυβέρνηση αντιμετώπισε την σοβαρότερη κρίση της.

Σήμερα, ο Κορκονέας, καταδικασμένος σε ισόβια (ενώ η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει) βρίσκεται στη φυλακή στο Δομοκό, ο πατέρας του Γρηγορόπουλου έχει πεθάνει πριν από δύο χρόνια, η μητέρα του στέλνει  και πάλι  μήνυμα, τονίζοντας ότι τα επεισόδια αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού της  και  η 6η Δεκεμβρίου έχει μετατραπεί σε  «Ημέρα Μνήμης» αλλά και ημέρα σφοδρών επεισοδίων με χιλιάδες αστυνομικούς να κάνουν την Αθήνα  «φρούριο» χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται  ταραχές και συγκρούσεις.

Έτσι, μια τέτοια μέρα, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε μνήμες, αναφορές και εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόλαο αλλά πρέπει να αναπέμπουμε ευχές  ώστε στα επεισόδια που σίγουρα θα γίνουν, να μη χαθούν άδικα άλλες αθώες ψυχές. Και είναι πλέον ιδιαίτερα χαρακτηριστική η έκκληση που απηύθυναν  οι κάτοικοι και επαγγελματίες των Εξαρχείων  προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προφυλάξει την περιοχή  και  να τους προστατεύσει η αστυνομία από κάθε είδους βίαιες δράσεις, καταστροφές και βανδαλισμούς, ενώ την καλούν να αποφύγει τη χρήση χημικών.

«Σας καλούμε – αναφέρει η έκκληση-  να αποφύγετε τη χρήση χημικών που σε συνδυασμό με εμπρησμούς προκαλούν τοξικές αναθυμιάσεις. Επισημαίνουμε ότι στη περιοχή μας κατοικούν χιλιάδες φιλήσυχες οικογένειες, παιδάκια και ηλικιωμένοι».

Ενώνω τη φωνή μου με ΟΛΕΣ τις φωνές. Γιορτάζω τη μνήμη του Προστάτη Αγίου των Ναυτικών μας, προσεύχομαι για λιγότερη ανεξέλεγκτη βία τόσο από διαδηλωτές όλων των «κατευθύνσεων» όσο και από την αστυνομία , θυμάμαι με αγωνία εκείνη τη νύχτα και τις μέρες που ακολούθησαν το 2008 όταν ήμουν φοιτητής κι εγώ  και ανάβω ένα κεράκι στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δεν πρόλαβε στη σύντομη ζωή του να μπει στο Πανεπιστήμιο.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top