Skip to content Skip to main navigation Skip to footer
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο γραφείο του, μπροστά σε πίνακα που απεικονίζει την Θέμιδα, θεά της δικαιοσύνης.

CV Evangelos Avgoulas

Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988, μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης, έχοντας, επιπλέον, και την καναδική υπηκοότητα.

Εκπαίδευση

Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (ΚΕΑΤ). Τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ήλιος» (για την ένταξη τυφλών μαθητών σε τυπική σχολική τάξη). Ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ’ όπου πήρε και το Απολυτήριό του με βαθμό «Άριστα 20». Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών, με διάκριση βραβείου επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4. Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του ΠΑΔΑ στο ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων» με κατεύθυνση «Συμπεριληπτική Εκπαίδευση».

Επαγγελματική Εμπειρία

Είναι Δικηγόρος, με μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αστικό Δίκαιο, και διατηρεί το δικό του γραφείο δραστηριοποιούμενος στη μαχόμενη δικηγορία. Τον Νοέμβριο του 2021 έγινε ο πρώτος στην ιστορία ανάπηρος δικηγόρος που εξελέγη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Διατελεί Επιστημονικός Συνεργάτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Από τον Ιούλιο του 2019 έως και το 2023 διετέλεσε Σύμβουλος Προσβασιμότητας στο ReGeneration, το μεγαλύτερο πανελλαδικά πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης, δίνοντας τη δυνατότητα και σε νέους πτυχιούχους με αναπηρία να κάνουν ισότιμα τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.

Από τον Μάρτιο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2020, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Οίκος Ναύτου», φορέα υπεύθυνου για την ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές των συνταξιούχων ή και εν ενεργεία ναυτικών και των οικογενειών τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κοινωνική Δράση

Τον Ιούνιο του 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με Άλλα Μάτια», ως συνέχεια του πλήρως προσβάσιμου, ειδησεογραφικού portal meallamatia.gr με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των ανάπηρων ατόμων στη δημόσια σφαίρα. Σήμερα, μεταξύ άλλων, η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης και συμπερίληψης σε επίπεδο σχολείων, εταιρειών, οργανισμών και ΟΤΑ, συμπεριληπτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με πιο γνωστή το «Δείπνο στο Σκοτάδι», και καμπάνιες ενημέρωσης όπως η #SpeakUp.

Τα τελευταία 13 χρόνια πραγματοποιεί εκατοντάδες, αδειοδοτημένες από το Υπουργείο Παιδείας, ομιλίες σε σχολεία πανελλαδικά. Είναι επίσης ενταγμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το 2021, υλοποιώντας εκπαιδεύσεις σε κληρικούς, μέσα από το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Εκκλησία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, διετέλεσε Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων».

Για το κοινωνικό του έργο έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δραστηριοποίηση στην Αναπηρική Κοινότητα

Για μία δεκαετία, διετέλεσε Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή της.

Επί δέκα έτη υπηρέτησε επίσης από διάφορες αιρετές θέσεις τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Από το 2012 έως το 2019 εκλεγόταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και τα έτη 2013 και 2014 διετέλεσε Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Το διάστημα 2016-2019 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος.

Από το 2017 έως και το 2023 διετέλεσε, αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ «Career Sign», η οποία εξειδικεύεται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των ΑμεΑ.

Από το 2021 είναι επίκουρο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (ΕΕΕΥΤ).

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το 2010, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Ζενέτο και τα έτη 2011-2014 διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και ο μόνος με αναπηρία πανελλαδικά σε αυτή τη θέση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2019, είχε οριστεί εκπρόσωπος του Δήμου στα σχολικά συμβούλια του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Ιλίου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου. Είναι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ιλίου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με απόφαση του Δ.Σ.

Τα έτη 2016-2019 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον για τρίτη συνεχή θητεία, από όπου παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2021, επιλέγοντας να δώσει διακομματικό χαρακτήρα στη νέα του θέση, κοντά στον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 ήταν υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, με την ανεξάρτητη παράταξη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» του Γιώργου Ιωακειμίδη, καταλαμβάνοντας την 4η θέση του ψηφοδελτίου με 2.091 ψήφους.  

Συμμετοχή σε Συνέδρια

Έχει κληθεί ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα παρακάτω:

  1. Delphi Economic Forum VIII στο πάνελ «Delivering Through Diversity, Equity and Inclusion»
  2. TEDxAthens με την ομιλία «Blind Love with a Head Start»
  3. TEDxIonianUniversity με την ομιλία «Μες την αλλαγή, βλέπω μ’ άλλα μάτια»
  4. TEDxAgrinio με την ομιλία «Επανεξετάζοντας τα Περιθώρια – Όρια»
  5. 2ο Upfront Initiative της LIFO στο πάνελ «Εργασιακές ευκαιρίες και αναπηρία: Προσβασιμότητα, βελτιώσεις, ίσες ευκαιρίες»
  6. 1ο Διαδραστικό Συνέδριο του Σ.Κ.Ε.Π. υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με θέμα «Προωθώντας την Αποδοχή της Διαφορετικότητας στα Σχολεία – Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για την κοινωνική ένταξη νέων με αναπηρία»
  7. Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα: «Προσβασιμότητα-Αναπηρία-Εκκλησία».

Διεθνής Δραστηριότητα

Είναι Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Υποτρόφων Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (HELLENIC U.S. ALUMNI), και Τακτικός Εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS στην Ελλάδα για νέους με προβλήματα όρασης.

Άλλα ενδιαφέροντα

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ μετρά πάνω από 4.000 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα εκπαιδευτικά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα θέματα. Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο “Δώδεκα”.

Back to top