Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Τα ΑµεΑ είναι ισότιµοι πολίτες και όχι αντικείµενα οίκτου

avgoulas xwni

Η αναπηρία δεν έχει χρώµα και κόµµα, διαπερνά τη δράση, την κινητοποίηση και τις παρεµβάσεις προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόµµατα, όλες τις αρχές καθώς και το σύνολο της κοινωνίας, τονίζει σε άρθρο του ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Το άρθρο είναι του Βαγγέλη Αυγουλά,
Δικηγόρου, Αναπλ. Γενικού Γραµµατέα
Πανελληνίου Συνδέσµου Τυφλών,
Προέδρου Οίκου Ναύτου,
Δηµοτικού Συμβούλου Ιλίου,
Τακτικού Εκπροσώπου στην Ελλάδα
της Διεθνούς Οργάνωσης «VIEWS» για νέους µε προβλήµατα όρασης

Η 3η Δεκέµβρη δεν είναι µια ηµέρα µνήµης και γιορτής, αλλά µια ηµέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαµαρτυρίας. Το µόνο που γιορτάζουµε στις 3 Δεκέµβρη και κάθε µέρα του χρόνου είναι ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο µέρος της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ποικιλοµορφίας. Σήµερα είναι η ευκαιρία να διαµηνύσουµε ότι τα ΑµεΑ είναι ισότιµοι πολίτες, υποκείµενα δικαιωµάτων και όχι αντικείµενα οίκτου.

Είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών µε στόχο την ενηµέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ΑµεΑ και της ευρύτερης κοινωνίας.

Είναι πλέον νοµικά, πολιτικά και ηθικά παραδεκτό ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ο άνθρωπος µε αναπηρία, ανεξάρτητα από το βαθµό και το είδος της αναπηρίας, είναι φορέας δικαιωµάτων, είναι υποκείµενο της τύχης του. Αυτή η αρχή πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής στη χώρα για την αναπηρία.

Η αρχή έχει γίνει παγκοσµίως, µε τη Διεθνή Σύµβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώµατα των ΑµεΑ, την οποία και η χώρα µας έχει κυρώσει µε το ν. 4074/2012, ενώ τόσο ο ν. 4488/2016, όσο και ο ν. 4488/2017 ήρθαν να βάλουν διαχρονικά τις βάσεις για την ισότιµη συµµετοχή των ΑµεΑ σε κάθε συλλογική πτυχή της καθηµερινής ζωής του τόπου.

Η αναπηρία δεν έχει χρώµα και κόµµα, διαπερνά τη δράση, την κινητοποίηση και τις παρεµβάσεις προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόµµατα, όλες τις αρχές καθώς και το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό δεν είναι καινοφανές σύνθηµα, είναι ο πυρήνας του ιδεολογικού και πολιτικού στίγµατος του αναπηρικού κινήµατος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσµο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα µε την άλλη θεµελιώδη αρχή ότι δηλαδή «τίποτα για τα άτοµα µε αναπηρία, χωρίς τα άτοµα µε αναπηρία». Γι’ αυτό και η διάσταση της αναπηρίας πρέπει να διαχέεται και να εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές και σε όλα τα προγράµµατα από τη σύλληψή τους.

Τα άτοµα µε αναπηρία καθώς και οι οικογένειές τους αναµένουν, επιδιώκουν και διεκδικούν να διαµορφωθούν πραγµατικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ανεµπόδιστης άσκησης των δικαιωµάτων τους, ανεξάρτητα από το βαθµό και το είδος της αναπηρίας τους, δεδοµένου ότι υφίστανται έντονα την άνιση µεταχείριση και τον αποκλεισµό σε όλους τους τοµείς της ζωής τους. Απαιτούν από την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας, αλλά και από τα άλλα κόµµατα που συµµετέχουν στη Βουλή, να διαµορφώσουν τις αναγκαίες συνθήκες έτσι ώστε να τεθούν σε εφαρµογή σύγχρονες πολιτικές δηµόσιου χαρακτήρα που να συνάδουν µε τη δικαιωµατική προσέγγιση στην αναπηρία.

Εµείς, τα άτοµα µε αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσµού της χώρας, και οι γονείς και κηδεµόνες των ατόµων µε νοητική αναπηρία, αυτισµό, σύνδροµο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουµε τη διάκριση σε όλους τους τοµείς της κοινωνικής ζωής. Σήµερα, µεσούσης της τροµερής οικονοµικής κρίσης ζούµε, πλέον, σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισµού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθηµερινά. Σήµερα, διατρανώνουµε την απόφασή µας να συνεχίσουµε να αγωνιζόµαστε για να ανατρέψουµε τις δυσµενείς καταστάσεις που βιώνουµε από τα µέτρα της διαρκούς και επιδεινούµενης πολιτικής λιτότητας που µας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Στη χώρα µας, το κοινωνικό εισόδηµα αλληλεγγύης, η προστασία των προνοιακών επιδοµάτων από την ανθρωποφάγα δίνη των δανειστών, το κοινωνικό µέρισµα, η ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόµενης Διαβίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, η οικονοµική ενίσχυση των δοµών ειδικής εκπαίδευσης για τα παιδιά µε αναπηρίες σε όλη τη χώρα, οι συνεχείς πλέον προκηρύξεις θέσεων µέσω ΑΣΕΠ για τα άτοµα µε αναπηρία και τους συγγενείς αυτών, δείχνουν το δρόµο προς την ελπίδα. Απαιτείται όµως ακόµα πολλή και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Περιθωριοποιώντας και αποµονώνοντας τα φαινόµενα κοινωνικού ρατσισµού που έχουν αποκτήσει ανησυχητική υπόσταση των τελευταίο καιρό ανάµεσα µας, ας πάρουµε όλοι µαζί την απόφαση ότι ήρθε η ώρα της µετάβασης στο αύριο, για να γίνει η Ελλάδα µια χώρα της ισότητας για όλους, για να σέβεται η Ελλάδα όλους τους πολίτες της και να τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ασκήσουν ανεµπόδιστα τα δικαιώµατά τους. Η ώρα της δράσης για το καινούριο, το δίκαιο, το ισότιµο είναι τώρα!

Πηγή: http://www.toxwni.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top