Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το Eurogroup μας κάνει πλάκα, δεν μπορεί!

ο Βαγγέλης Αυγουλάς

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Μη με πείτε περίεργο και παράξενο αλλά του αξιότιμου επικεφαλής του Eurogroup , του «κολλητού» του κυρίου Βαρουφάκη, του Γερούν Ντάισελμπλουμ,  δεν του έχω και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη.  Κι αυτό όχι γιατί τον θεωρώ αναξιόπιστο ή «ψυχρού εκτελεστή» όπως ο ….φίλος του αλλά απλά γιατί φοβάμαι ότι κοντεύοντας να συμπληρώσει πενταετία στη θέση του, έχει χάσει κάποια από τα ….χαριτωμένα χαρακτηριστικά του, αυτά  που μαθαίναμε ότι είχε τότε τότε που τον παρακολουθούσαμε να «πιάνει φιλίες»  με την Ελλάδα. Ψυχολόγος δεν είμαι ώστε να κάνω εκτίμηση του ψυχικού του κόσμου τότε που και έλεγε πέντε- ας πούμε- φιλελληνικές κουβέντες. Σήμερα, όπως είναι φυσιολογικό, έχει πλήρως απορροφηθεί από το …περιβάλλον της ευρωπαικής διοίκησης, εκφράζει τις απόψεις της ισχυρής πλειοψηφίας και – δεδομένου  ότι  είναι   φιλόδοξος και θέλει να μείνει πρόεδρος- θα τα παίξει όλα τα «παιχνίδια». Καλά ή κακά.                       

Τι προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup και τις δηλώσεις της «παρέας εξουσίας»; Τρία βασικά μηνύματα στην Ελλάδα , λένε οι  εγκυρότεροι των αναλυτών, φίλοι κατά τις φήμες αλλά και φίλοι…. που λέει ο λόγος του Ντάισελμπλουμ :  

1. Να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του 2017,

2. Να καταστήσει λειτουργικούς τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και

3. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Και αυτά προέκυψαν – ψυχρά- από τις δηλώσεις του  Ντάισελμπλουμ, του Επίτροπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Την ίδια στιγμή , στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις είναι – τα αναφέρω με …φρίκη και γενικό φόβο ότι αυτά που πρέπει να κάνουμε και η κυβέρνηση τα έχει υπογράψει- συνοψίζονται στο ότι « δρομολογούνται σαρωτικές αλλαγές σε επιδόματα, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει σήμερα τα 1,7 δισ. Ευρώ».

Είναι συνεπώς εύκολο να τα λέει αυτά ο ψυχρός εκτελεστής Γερούν και  το Eurogroup αλλά δεν θα τα κάνουν αυτοί. Εμείς θέλουν να τα κάνουμε. Πώς άραγε; Οι αλλαγές επηρεάζουν περίπου 135 διαφορετικά επιδόματα και  είναι γεγονός ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με στόχο να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση, από το 2018 και μετά. Προσωπική μου εκτίμηση: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.  Κι αν τα υπογράψαμε, το κάναμε με το μαχαίρι στο λαιμό. Και στην πραγματικότητα, νέα κοινωνική σφαγή δεν περνά, δε χωρά, δε γίνεται. Και κανείς στην Ελλάδα δε θέλει να την επιχειρήσει για να…πάρει τη δόση του. Καλούμαστε λοιπόν να μάθουμε: Θέλει ο Γερούν και τοEurogroup να καταστραφεί  ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας αφού όλα αυτά τα χρόνια «αγωνίζονταν» όλοι αυτί – υποτίθεται- για να ΜΗΝ καταστραφεί  χώρα;

Και σίγουρα δεν μπορούμε – με ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση- να δρομολογήσουμε :  αλλαγές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους αλλά και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται όχι από τα Ταμεία, αλλά από τις διάσπαρτες υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών. Μπορούμε; Και πώς θα ζήσουν όλοι αυτοί; Οι απαντήσεις ευτυχώς βρίσκονται στην ψυχή μας και όχι στο Eurogroup!

Ας  μη μπω σε άλλες «λεπτομέρειες». Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πολλά  με το τρίτο Μνημόνιο. Κι αν δε μπορεί να «παραδώσει»;  Ποιος το σκέφτεται αυτό; Δεν μπαίνω στις ευθύνες καμίας κυβέρνησης. Εδώ και χρόνια, Ο λαός πνίγεται, η χώρα βουλιάζει, οι κυβερνήσεις φταίνε αλλά το Eurogroup ….στον κόσμο του. Πάντως το καλό της Ελλάδας, ΔΕΝ το σκέπτεται. Ούτε ο Γερούν, ούτε οιι άλλοι.

Λύσεις και εφαρμογές ώστε να μείνουν ικανοποιημένα τα μαθηματικά υπάρχουν και έχουν εκφραστεί. Αλλά μόνο τα μαθηματικά μας «βγαίνουν».  Αυτό που λέμε «θεωρία επί χάρτου». Η οποία και «εξετάζεται». Τι εξετάζεται στα γραφεία και στα χαρτιά των κυρίων του Eurogroup; Τρία σενάρια: Α. Να πέσουν τα εισοδηματικά όρια και μαζί να μειωθούν τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά, Β. Να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά ή  Γ. Να μειωθούν πολύ τα όρια εισοδήματος- σχεδόν στο μισό από σήμερα- ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευτούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Επιπλέον, λέγεται ότι  η κυβέρνηση πιέζεται να περικόψει κατά 50% την ετήσια δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή, αν συνυπολογίσετε κι όλα τ΄άλλα που ήδη ισχύουν,  καλώς ήρθατε στη Δημοκρατία της Ερήμου.

Τι είπε ο  Ντάισελμπλουμ; Ότι « είναι προς το κοινό συμφέρον η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης πριν από το τέλος του έτους».

Μας υποχρεώσατε.

Ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως όλες οι πλευρές εργάζονται για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Μας υποχρεώσατε κι εσείς.

Όσο για τον Μπενουά Κερέ,  το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε πως διαπιστώνεται μεγάλη βελτίωση στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κάτι που οδήγησε σε μείωση του ELA των ελληνικών τραπεζών. Και στάθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην υπάρξει ματαίωση του σχετικού μέτρου.

Πλάκα μας κάνουν, δεν μπορεί.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top