Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: «Η αναπηρία στην Ελλάδα είναι ένα ακριβό άθλημα»

το λευκό μπαστούνι

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: «Η αναπηρία στην Ελλάδα είναι ένα ακριβό άθλημα» 

«Θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και φυσικά δεν επαιτούμε», λέει ο επικεφαλής της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα μίλησε ο επικεφαλής της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Βαγγέλης Αυγουλάς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.    

«Είναι τόσο δύσκολες οι καθημερινές συνθήκες που πρέπει από νωρίς να κάνει κάποιες επιλογές και ο άνθρωπος με αναπηρία και η οικογένεια του», λέει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι 29 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον, πρόεδρος του Οίκου του Ναύτου, αλλά και τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης.   

«Σίγουρα χρωστάω πολλά στην οικογένεια μου, γιατί επιλέξαμε από νωρίς το δύσκολο δρόμο, του να ζήσω μία “φυσιολογική” ζωή με όποιο κόστος και όπου βγάλει. Βέβαια, η αναπηρία στην Ελλάδα, είναι ένα ακριβό άθλημα, οπότε για μένα τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς. Από την ειδική γραφομηχανή των τυφλών που παράγουμε τις ανάγλυφες κουκίδες. Η γραφή Braille, κοστίζει εδώ και πολλά χρόνια 600-700 ευρώ και δεν υπάρχει κρατική πρόνοια. Έτσι κι εμείς έπρεπε να την καλύψουμε. Όπως και το ειδικό πρόγραμμα στους υπολογιστές, το οποίο μιλάει. (Ό, τι δείχνει η οθόνη εγώ το ακούω). Το πρόγραμμα αυτό κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ , και μόνο τώρα τελευταία υπάρχουν κάποιες δωρεάν εφαρμογές. Επίσης, τα βιβλία μας σε σχολεία και πανεπιστήμια σπάνια ήταν στην ώρα τους. Δυστυχώς, οι μαθητές με αναπηρία ακόμα και σήμερα είτε δεν έχουν τα βιβλία στην ώρα τους, είτε δεν υπάρχει το ειδικό προσωπικό για την υποστήριξη τους στις σχολικές τάξεις, τη μέρα που ανοίγουν τα σχολεία για όλα τα παιδιά. Διαχρονικά, σχεδόν τα πάντα που έχουν να κάνουν με την διευκόλυνση της καθημερινότητας, επιβαρύνουν οικονομικά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Τα τελευταία 7 χρόνια προστέθηκε και το θέμα της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο ίδιος.   

«Τα αιτήματα είναι διαχρονικά και οι προτάσεις είναι διαχρονικές. Το πιο απλό που λέμε είναι να καθίσει η ελληνική Πολιτεία και να κοστολογήσει το πρόσθετο κόστος της καθημερινής διαβίωσης που προκύπτει σε έναν άνθρωπο, λόγω της αναπηρίας όρασης. Δηλαδή τι κοστίζει π.χ. να μετακινηθεί με ασφάλεια στους καθημερινούς του προορισμούς, με το λευκό του μπαστούνι, με το σκύλο οδηγό, να εκπαιδευτεί με τον ειδικό εξοπλισμό κλπ. Αν κάτσουμε και υπολογίσουμε το πρόσθετο κόστος διαβίωσης, σίγουρα τότε το κράτος θα μπορεί να κάνει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Αλλά εδώ και δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία αρκείται στη χορήγηση ενός προνοιακού επιδόματος, που συχνά ακούμε περίεργου τύπου διαπραγματεύσεις με μνημόνια, θεσμούς κλπ. Όλο απειλούνται κι όλο σώζονται αυτά τα επιδόματα. Τώρα ευτυχώς για άλλη μία φορά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά αυτό είναι και το “παυσίπονο” που καθησυχάζει πολλές φορές συνειδήσεις και “σου λέει τα έχουμε λύσει, τους δίνουμε ένα επίδομα, ας λύσουν τα υπόλοιπα μόνοι τους”», προσθέτει.  

 «Δεν επαιτούμε. Σας θέλουμε δίπλα μας να διεκδικούμε όλοι μαζί το αυτονόητο»

Η σημερινή μέρα είναι αφορμή για συζητήσεις ουσιαστικές, αναφέρει ο Β. Αυγουλάς. «Δεν είναι φυσικά κάποιος εορτασμός. Η αναπηρία μας δεν είναι επιλογή. Είναι όμως ένα κομμάτι της προσωπικότητας μας, της ταυτότητας μας, εφόσον ήρθε στη ζωή μας, είτε από τη γέννηση μας, είτε από κάποιο ατύχημα, ή από κάποια ασθένεια. Η σημερινή μέρα είναι μία αφορμή να υπενθυμίσουμε ότι θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς, αγωνιζόμαστε για ισότιμη συμμετοχή σε κάθε μορφή της συλλογικής ζωής του τόπου 365 μέρες το χρόνο, και φυσικά δεν επαιτούμε, δεν συλλέγουμε χρήματα από τους συνανθρώπους μας για να μας βοηθήσουν στο οτιδήποτε. Είναι πολλές οι απάτες που δήθεν μαζεύουν χρήματα υπέρ των τυφλών. Μην πέφτετε στην παγίδα. Εμείς σας θέλουμε δίπλα μας εθελοντικά να διεκδικούμε όλοι μαζί από την πολιτεία αυτό που δικαιούμαστε. Το αυτονόητο», σημειώνει.   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγή: www.lifo.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top