Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Επιστολή Στους Βουλευτές-SOS Για Την Ειδική Αγωγή

Πρός: Τους Βουλευτές Του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

SOS Για Την Ειδική Αγωγή

 

Κυρίες/Κύριοι,

            Ονομάζομαι Ευάγγελος Αυγουλάς, είμαι είκοσι χρονών, τριτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, σωματείου – μοναδικού επίσημου κοινωνικού εταίρου της πολιτείας για θέματα τυφλότητας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

            Αφορμή για την αποστολή αυτής της επιστολής είναι η κατάθεση από τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη του νομοσχεδίου για την «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, στις 4/9/2008.

            Το νομοσχέδιο αυτό δόθηκε ενώπιον και του Τύπου από τον Υπουργό στους αναπηρικούς φορείς για διαβούλευση στις αρχές Απριλίου του 2008, σημαίνοντας μια κατ’ αρχήν καινοτόμα προσπάθεια, αφού σ’ αυτό ενσωματώνονταν επιτέλους , χρόνια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, όπως η θέσπιση της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία κ.α.

           Κοινωνικός διάλογος δεν έγινε επί του θέματος στην 4μηνη περίοδο που ακολούθησε και τελικά, το νομοσχέδιο εισήχθη αιφνιδιαστικά προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Οι προσδοκίες μας όμως για ουσιαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση των αναπήρων διαψεύστηκαν οικτρά. Στα χιλιάδες μέλη μας ανά την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, κυριαρχούν πλέον η θλίψη, η πικρία και η απογοήτευση αφού βλέπουν ακόμη και τις βασικές θέσεις και προτάσεις του χώρου μας για την Ειδική Εκπαίδευση να μη συμπεριλαμβάνονται ούτε στο ελάχιστο και σε αυτήν τη νέα νομοθετική ρύθμιση. Η αγανάκτησή μας έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν δεν εκλήθη κανείς απ’ τους επίσημους φορείς – εκπροσώπους των τυφλών στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την καθιερωμένη ώρα ακρόασης των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να συζητηθούν ουσιαστικά και να υιοθετηθούν τουλάχιστον οι βασικές, πάγιες θέσεις μας για το θέμα έστω και την τελευταία στιγμή.

            Ως φοιτητής αλλά και ως νέος που έχω κληθεί να εκπροσωπώ από την αιρετή μου αυτή θέση τους τυφλούς και μερικώς βλέποντες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές της Ελλάδος, σας παρακαλώ επικαλούμενος την ευαισθησία, τη λογική και το δημοκρατικό σας πνεύμα, να  σκεφτείτε δυο φορές πριν  καταθέσετε την θετική ψήφο σας για το σχέδιο νόμου για την «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» στην Ολομέλεια της Βουλής. Δεν ζητάμε να θέσετε τέρμα στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία για βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των αναπήρων της χώρας. Ζητάμε να αναβάλετε την ψήφιση και να δώσετε παράταση χρόνου για διαβούλευση ουσίας, όπου θα έχουν δικαιωματικά λόγο και οι Ελληνίδες και Έλληνες τυφλοί.

            Λαμβάνοντας υπόψη ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την «Ειδική Αγωγή» γίνονται κατά μέσο όρο κάθε οχτώ έως δέκα χρόνια, καθώς και ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των αναπήρων δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά ποτέ ως σήμερα στην Ελλάδα και αγνοείται εντελώς και από τον νέο προς ψήφιση νόμο, η αναπομπή του νομοσχεδίου αυτού είναι επιβεβλημένη αφού η παρούσα κατάσταση στην ειδική αγωγή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των εκπαιδευομένων με αναπηρία, γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και δυσκολότερα υποφερτή.

            Το αίτημα μας για συνάντηση αντιπροσωπείας της Νεολαίας και της Διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τον Υπουργό Παιδείας ως την παραμονή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής για να σταματήσει έστω και στο παρά πέντε η επερχόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των τυφλών δεν έγινε αποδεκτό.

Συνεπώς,  κάνω προσωπική έκκληση σε όλους σας να μας συμπαραταχθείτε στον αγώνα μας για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία από την πρώιμη παρέμβαση έως και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό Αύριο για τους τυφλούς μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές της χώρας.

 

Με εξαιρετική τιμή,

Ευάγγελος Αυγουλάς

Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top