Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ακολουθήσαμε την Οδό Ονείρων και μας οδήγησε στα Παιδικά Χωριά SOS στην Κυψέλη

kupseli p.x. sos 8

kupseli p.x. sos 5

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, τα μέλη της Ορχήστρας των Ονείρων με το Μαέστρο τους κ. Γιάννη Γαβρά, επισκέφθηκαν το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS στην Κυψέλη.

Μαζί τους ο διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια» και μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, τον οποίο συνόδευσε ο φίλος του δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και κάτοικος Κυψέλης κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Η «Ορχήστρα Των Ονείρων» του κ. Γαβρά και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια», θα συνδιοργανώσουν το Καλοκαίρι του 2016 το 3ο Music Dream Festival, ένα μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη κ. Μίμη Πλέσσα με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και σκοπό την προώθηση και υποστήριξη του έργου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνημένης συνεργασίας, τους επισκέπτες υποδέχθηκε θερμά ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Μενέλαος Τσαούσης, ο οποίος τους ξενάγησε στη δομή και τους ενημέρωσε αναλυτικά για όλο το κοινωφελές έργο του οργανισμού ανά την Ελλάδα.

Επιπλέον, τα μέλη της Ορχήστρας και οι μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του κ. Γαβρά προσέφεραν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στο φορέα υπέρ των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών τους, τα οποία είχαν τη χαρά να τακτοποιήσουν μόνοι τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κέντρου.

“Τα παιδικά χωριά sos είναι πια θεσμός. Χρήσιμος και αποτελεσματικός για την ελληνική κοινωνία που τα στηρίζει γιατί εκτιμά και χρειάζεται την ισχυρή παρουσία τους ως ανασχετικού παράγοντα των τεράστιων προβλημάτων. Θα είμαστε κοντά τους με ποικίλες δράσεις”, δήλωσε κατά την επίσκεψη ο δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντάρας, ο οποίος παράλληλα συζήτησε ιδιαιτέρως με τον κ. Τσαούση για την αγαπημένη τους Κυψέλη και το μελαγχολικό της -όπως διαγράφεται- παρόν και μέλλον.

“Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην Ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

• Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.

• Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

• Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο τη κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και τη παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.

Οι δωρεάν παρεχόμενες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, θεραπευτικού χαρακτήρα αφορούν:

• Εκτίμηση-διάγνωση παιδιών και οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι υποψήφια για εισαγωγή στα Παιδικά Χωριά SOS καθώς και των υποψηφίων Μητέρων / θείων SOS).

• Θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται.

• Κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη παιδιών με δυσκολίες (όπως ψυχική αναστολή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς) με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των γνωστικών και κοινωνικών τους ικανοτήτων μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες.

• Εργαστήρια με θεραπευτικό χαρακτήρα και στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό (Δραματοθεραπευτής, Θεραπευτής εικαστικών, Μουσικοθεραπευτής κτλ.), με στόχο την προαγωγή της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης, την καλλιέργεια των σχέσεων και την ψυχαγωγία”, εξήγησε κατά την ξενάγηση ο Διευθυντής του Κέντρου Αθηνών κ. Τσαούσης και συμπλήρωσε:

“Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιφέρει  μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών, παιδιών και νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Έχοντας ως στόχο την ανταπόκριση στις νέες αυτές συνθήκες και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος την περίοδο 2012-2014, διευρύναμε και ενισχύσαμε τη δράση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, σε επτά πόλεις της χώρας μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή και τον Πειραιά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο. Η λειτουργία των 7 Κέντρων στηρίζεται μέχρι το 2016 με πάλι με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων ιδιωτών και εταιρειών.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωσή της και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:

• Εκτίμηση –διάγνωση παιδιών και γονέων

• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν  στην οικογένεια

• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων

• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

• Δημιουργική απασχόληση παιδιών

• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, την επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κτλ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα”.

“Το 2013 διοργανώσαμε με του συνεργάτες μου στο Ηράκλειο Κρήτης ένα Δείπνο στο σκοτάδι υπέρ των Παιδικών Χωριών SOS και πριν λίγες μέρες ένα νέο Χωριό αγάπης θεμελιώθηκε στην Κρήτη! Το Δεκέμβριο του 2014 το 6ο Δείπνο Στο Σκοτάδι το αφιερώσαμε πάλι στα Παιδικά Χωριά SOS, έλαβε χώρα στο Περιστέρι και τώρα, σε ένα μήνα στην ίδια πόλη εγκαινιάζεται άλλο ένα Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας! Σήμερα έρχομαι στην Κυψέλη για να θεμελιώσουμε μια μουσικο-κοινωνική εκδήλωση, η οποία είναι μονόδρομος να πετύχει, την ίδια στιγμή που ΕΝΦΙΑ και φόροι απειλούν τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS και επιβάλλεται η πολιτεία να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στους πολύτιμους κοινωνικούς της εταίρους στο πεδίο της παιδικής προστασίας, πριν η κοινωνική λογοδοσία σταθεί αμείλικτη απέναντι στη γραφειοκρατική κρατική μηχανή”, δήλωσε ο δικηγόρος, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

“Στην εποχή της βαθιάς κρίσης, οφείλουμε να θέτουμε αφιλοκερδώς τις νότες και τη δουλειά μας στην υπηρεσία των παιδιών, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι”, δήλωσε ο μαέστρος κ. Γιάννης Γαβράς.

kupseli p.x. sos 4 kupseli p.x. sos 7 kupseli p.x. sos 6
kupseli p.x. sos 1 kupseli p.x. sos 2 kupseli p.x. sos 3

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top