Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Οι μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου κατασκευάζουν την πρώτη συσκευή Smart Vision για τυφλούς

λογότυπο μαθητικής εικονικής επιχείρησης "Social Aid" σε σχήμα ματιού και λογότυπο Junior Achievement

 

Μετά από τόσα χρόνια που εθελοντικά και με δικά μου έξοδα πάω σε όλη την Ελλάδα, συναντώ χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο, τους μιλάω για την αναπηρία και για την αξία του σεβασμού στην διαφορετικότητα, σήμερα έρχονται κάποια παιδιά και με αναγνωρίζουν σαν πηγή της έμπνευσης τους.

Με αφορμή την συσκευή «Smart Vision»  που έφτιαξαν μαθητές του Γυμνασίου Μούδρου «Αργύριος Μοσχίδης»  για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μια συσκευή που φιλοδοξεί να βοηθά τους τυφλούς στα ψώνια τους και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους αισθητά, μια είδηση που μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων  για το εγχείρημα αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητική αλλά και συγκινητική για μένα. Μετά από τόσα χρόνια που εθελοντικά και με δικά μου έξοδα πάω σε όλη την Ελλάδα, συναντώ χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο, τους μιλάω για την αναπηρία και για την αξία του σεβασμού στην διαφορετικότητα, σήμερα έρχονται κάποια παιδιά και με αναγνωρίζουν σαν πηγή της έμπνευσης τους. Κι αυτό είναι κάτι που με κάνει να πιστεύω πως άξιζε τον κόπο να μην έχω εγκαταλείψει την Ελλάδα, παρόλο που έχω και καναδική υπηκοότητα και σίγουρα στο εξωτερικό θα ήταν όλα πιο εύκολα για μένα όπως είναι και για κάθε ανάπηρο.

Στην είδηση που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ , αναφέρεται ότι  εννέα μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και τρεις εκπαιδευτικοί κατάφεραν μέσα στην πανδημία να δημιουργήσουν μια εικονική επιχείρηση και να κατασκευάσουν την πρώτη Smart Vision συσκευή.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Μαρία Παπαναγιώτου εξηγεί :

«Το προϊόν μας Smart Vision θα βοηθά τυφλούς και άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης στις καθημερινές αγορές τους. Πρόκειται για μία συσκευή, η οποία αναγνωρίζει ετικέτες προϊόντων στο σούπερ μάρκετ και θα “ διαβάζει” τις βασικές πληροφορίες της ετικέτας, όπως η ημερομηνία λήξης, στον χρήστη. Στην ουσία θα φωτογραφίζει την ετικέτα, θα την αποτυπώνει στη μνήμη της και θα ενημερώνει στη συνέχεια ηχητικά το χρήστη για τα γραφόμενα της ετικέτας. Η λειτουργία της συσκευής μας βασίζεται στην ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Τα κύρια συστατικά της συσκευής μας είναι μία πλακέτα ρομποτικής, μία κάμερα και ακουστικά. Όλα τα παραπάνω περιέχονται σε μία πλαστική θήκη που θα εκτυπωθεί σε 3D εκτυπωτή».

Και πιο κάτω διευκρινίζει η κ. Παπαναγιώτου : «Μία επίσκεψη ενός ατόμου με προβλήματα όρασης στο σχολείο πριν από δύο χρόνια ήταν αρκετή για να δώσει έμπνευση στους μαθητές να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους. Τότε  επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “ Με άλλα μάτια” στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία “ Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο”. Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης από τον κ. Αυγουλά, ένα άτομο με προσωπικό πρόβλημα τυφλότητας, οι μαθητές μας άλλαξαν την προσέγγισή τους ως προς την διαφορετικότητα και εισήχθησαν στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. Κάπου εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία μιας επιχείρησης με κοινωνικό προσανατολισμό, που τα προϊόντα της θα βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν με κανονικότητα. Ακολούθησαν διαδικτυακές συναντήσεις με τον κ. Αυγουλά που μας εισήγαγαν στα καθημερινά προβλήματα ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης και οδηγηθήκαμε σταδιακά στην ιδέα του προϊόντος μας».

Και όπως  προσθέτει η διευθύντρια του σχολείου: « Στο εγχείρημα συμμετέχουν οι μαθητές Αλεξάνδρα Τσιώτση, Αντώνης Μανωλέρης, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Ευαγγελία Δεληγιώργη, Παρασκευή Σουσαλή. Ανδριάνα Κωνσταντίου, Μαρία Λυμπέρη, Μαρία Κρασσά και Πινάκη Θεοδώρα και οι εκπαιδευτικοί Ελένη Πολυμένη, Ρουδάμα Ναβροζίδου και εγώ. Η πανδημία δεν υπήρξε καθόλου αποτρεπτική. Δουλεύαμε καθ΄ όλο το διάστημα με συνεργατικά έγγραφα google, όπου ανταλλάσσαμε τις ιδέες μας, οργανώναμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, κάναμε την έρευνα αγοράς, σχεδιάσαμε το διαφημιστικό μας πλάνο. Αρκετές συνεδριάσεις της επιχείρησης έγιναν μέσω webex, όπως και επίσημα διαδικτυακά εγκαίνια με αρκετό κόσμο κτλ. Δουλέψαμε πολύ σκληρά το διάστημα που άνοιξαν τα σχολεία και προχωρήσαμε στην συναρμολόγηση του προϊόντος και στη δημιουργία του promo-video. Είχαμε σύμβουλο μας τον κ. Νικόλαο Στενό, επιχειρηματία της περιοχής και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Περιφέρειας Μούδρου που μας βοήθησε πολύ σε ειδικά ζητήματα σχεδιασμού προώθησης του προϊόντος και οικονομικού πλάνου».

«Η Social Aid συμμετέχει στο Πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση της Junior Achievement. «To JA είναι ο εμπνευστής κι ο καθοδηγητής μας. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τα μέλη της επιχείρησης ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία μιας επιχείρησης, παρακολουθώντας τα σεμινάρια που διοργανώνει το Junior Achievement Greece», τονίζει η διευθύντρια του σχολείου. Και η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Φαίη Δουλγκέρη καταλήγει:

«Το μικρό μετοχικό κεφάλαιο της Social Aid είναι διαιρεμένο σε μετοχές τις οποίες κατέχουν τα μέλη της επιχείρησης και οι υπεύθυνες καθηγήτριες σε ποσοστό 60%. Το υπόλοιπο 40% του μετοχικού κεφαλαίου πωλήθηκε σε μαθητές του σχολείου. Επιπλέον, η Social Aid ενισχύθηκε από τοπικούς επιχειρηματίες με δωρεές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα με μεγάλο ενθουσιασμό. Τέλος, για την ενίσχυση της επιχείρησης το σχολείο προχώρησε στην πώληση διαφημιστικών στυλό στην τοπική κοινότητα».

Ευχαριστώ το Γυμνάσιο Μούδρου, την διευθύντρια κ. Παπαναγιώτου και τους μαθητές που μετέχουν στην «Επιχείρηση Smart Vision» για την τιμή της αναγνώρισης και της δικής μου συμβολής. Και τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω την προσπάθειά μου να κινητοποιώ, έστω με δική μου πρωτοβουλία,  παιδιά με και χωρίς αναπηρία να συνεχίζουν με πείσμα, θέληση και αυταπάρνηση τις δικές τους προσπάθειες που σίγουρα θα αποφέρουν καρπούς προς όφελος και των αναπήρων και της κοινωνίας μας.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ ⇔ Social Aid – Promo video – Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020-21

Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το γυμνάσιο Μούδρου που συμμετέχουν στη μαθητική εικονική επιχείρηση

 

Πηγή: www.ethnos.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top