Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Novartis: Το μεγάλο ρίσκο που παίρνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Novartis

του Βαγγέλη Αυγουλά

Είναι δεκάδες οι ουσιώδεις ειδήσεις, τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά. Και  απ΄ αυτά πρέπει ο σχολιαστής /αρθρογράφος να αναζητήσει τα σημαντικότερα  για να καταθέσει τη γνώμη του.  Αλλά με ποιο τρόπο και με ποια λογική να αναζητήσει κανείς τα σημαντικότερα όταν  και τα θέματα είναι πάρα πολλά και οι κίνδυνοι να είναι ένα θέμα που «φαντάζει» σοβαρό και σημαντικό,  στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο σημαντικό, ενδεχομένως και με πολύ περισσότερο «αλατοπίπερο» από το … επιτρεπόμενο;  Κάτι που πάντα υπήρχε – να είναι κάποιο θέμα πολύ «τραβηγμένο», ακόμη και κατασκευασμένο στα μέτρα και τις ανάγκες του συγγραφέα που το γράφει  η του ΜΜΕ που το δημοσιοποιεί-  αλλά σήμερα έχει «απογειωθεί» για λόγους που θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι για να εξηγηθεί.

Με αναγκαστικό λοιπόν τον κίνδυνο του «ρίσκου», ένας νέος αρθρογράφος  σαν κι εμένα, όχι επαγγελματίας, που γράφει με αποκλειστικό  γνώμονα την επισήμανση και την ενδεχόμενη «διόρθωση» μιας κατάστασης, επιλέγει ακόμη και από ένστικτο ζητήματα που αφορούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.  

Γι αυτό και αρκετές φορές, ποντάρει κανείς στη σοβαρότητα του προσώπου ή του ΜΜΕ που δίνει στη δημοσιότητα ή σχολιάζει επεξηγηματικά  κάποια είδηση ή εξέλιξη για να το επιλέξει, πολλές φορές με τον κίνδυνο  άλλα κομμάτια της κοινωνίας να δυσαρεστηθούν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα πολύ γνωστό θέμα με «οσμή σκανδάλου» που ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, το οποίο τολμά να σχολιάσει με αρκετά βαριές κατηγορίες για «κάποιους» ένα  κυβερνητικό στέλεχος  που θεωρώ ότι διαθέτει και  σοβαρότητα  και σωστή κρίση , ιδιότητες που για τους πολιτικούςβέβαια, καθημερινά τίθενται προς κρίση και απαιτούν και αποδείξεις και το στέλεχος είναι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο οποίος  «αγγίζει» το πολύ σοβαρό ζήτημα της Υγείας, συγκεκριμένα του φαρμάκου και της  μεγάλης    φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας Novartis  λέγοντας ότι «Χιλιάδες φαίνεται να είναι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί στο σκάνδαλο της Novartis  οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία για να προωθούν φάρμακα με παράνομο και αντιεπιστημονικό τρόπο»  Κι αυτή η υπόθεση την οποία χειρίζεται ως Υπουργός Δικαιοσύνης, μπορεί – αν ο χειρισμός δεν είναι ο κατάλληλος και τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά- να τον «πάρει στο λαιμό της».

Ασχολείται πολύ και  για αρκετό χρόνο ο κ. Κοντονής  και μιλά τακτικά αλλά αυτή τη φορά, τα είπε «πολύ χοντρά». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, είπε μεταξύ άλλων: “Είναι μεγάλο το εύρος των εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών. Απ’ ό,τι αρχίζω να συνειδητοποιώ απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρέπει να είναι χιλιάδες, οι οποίοι χρηματίζονταν κατευθείαν από την Ελβετία- γιατροί του ΕΣΥ και κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι χρηματίζονταν για να προωθούν τα φάρμακα με έναν παράνομο κι αντιεπιστημονικό τρόπο». Και σημείωσε ότι  “η υπερκοστολόγηση του φαρμάκου γινόταν όχι μόνο την περίοδο που υπήρχαν λεφτά στα ταμεία αλλά και την περίοδο των μνημονίων, της φτωχοποίησης της κοινωνίας, που συμπολίτες μας -φτωχοί άνθρωποι- δεν είχαν πρόσβαση στο φάρμακο και στην υγεία”.

Με τις δηλώσεις του ο κ. Κοντονής δαχτυλοδείχνει όχι μόνο επιχειρηματίες της βιομηχανίας φαρμάκου – στην Ελλάδα και το εξωτερικό- αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ και κρατικούς λειτουργούς. Και για να το κάνει, θα πρέπει να έχει πολύ ισχυρά στοιχεία.

Σύμφωνα  με τον υπουργό Δικαιοσύνης το σκάνδαλο Novartis ξεπερνά σκάνδαλα όπως η Υπόθεση της Siemens.  Λογικό θα ήταν να ερωτηθεί και για τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είπε ότι «αυτό θα το δείξει η διαδικασία της εισαγγελικής έρευνας» επεξηγώντας ότι « έχουμε κι ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο στο οποίο θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση και από την άποψη της ποσότητας των εμπλεκομένων  και των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί και της ηθικής απαξίας που περιβάλλει αυτό το ζήτημα».

Ρισκάρει λοιπόν ο κ. Κοντονής  και ρισκάρει περισσότερο συγκρίνοντας   Novartis με Siemens, μιλώντας για «σκάνδαλο το οποίο ξεπερνά το Σκάνδαλο της  Siemens» παρά το γεγονός ότι ξέρει πολύ καλά πως η υπόθεση  της  τεράστιας γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών  και της ενδεχόμενης ανάμιξης / χρηματισμού και Ελλήνων πολιτικών,  έκλεισε περίπου άρον – άρον  χωρίς να «αγγίξει»  τελικά πολιτικά πρόσωπα που επί χρόνια βρέθηκαν στο κέντρο της  διερεύνησης.

Ελπίζω να μάθουμε. Και σύντομα!

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top