Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το debate των κομμάτων για την πρόληψη των εξαρτήσεων παρακολούθησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς

debate 1

debate 2

 

Το Δ.Σ., η Επιστημονική Επιτροπή και τα Παραρτήματα Αττικής του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων συναντήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου 2015  με εκπροσώπους κομμάτων στο Κέντρο Πρόληψης «Άρηξις», στο Αιγάλεω. 

Συγκεκριμένα, εκπροσώπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ η κα. Βασιλική Κατριβάνου, τη ΛΑΕ η κα. Μαρία Μπόλαρη,  το ΚΚΕ η κα. Λούλα Καρατζά και το ΠΑΣΟΚ ο κος. Σωτήρης Ζώτος. Η εκπρόσωπος της ΝΔ, κα. Κατερίνα Παπακώστα, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και αποχώρησε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. 

Κάλυψαν δημοσιογράφοι, ενώ στήριξαν με την παρουσία τους το Μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και πρώην Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων»  κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, καθώς και εργαζόμενες και εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης Αττικής. 

Εκ μέρους του Σωματείου των εργαζομένων τοποθετήθηκαν οι Μόρφω Παπανώτα, Γιάννης Νέζης, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, Νίκος Λάιος και Γιώργος Λεχουρίτης. Αναφέρθηκαν στη φυσιογνωμία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες μεγάλης αύξησης των αιτημάτων των τοπικών κοινοτήτων, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, καθώς και του σοβαρού θεσμικού ελλείμματος των δομών, που δυσχεραίνει το έργο τους. Εξήγησαν την πρόταση των εργαζομένων για τη μετάβαση των Κέντρων Πρόληψης από το υπάρχον καθεστώς των 67 αστικών εταιρειών υπό τη δήθεν «εποπτεία» του ΟΚΑΝΑ, σε έναν ενιαίο, δημόσιο και αυτοδύναμο φορέα των Κέντρων Πρόληψης. Ο ενιαίος αυτός φορέας θα συνεργάζεται ισότιμα με όλες τις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην επανασύνθεση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού. Ζήτησαν δε από τους εκπροσώπους των κομμάτων, να εκθέσουν τις επίσημες θέσεις τους αναφορικά με την επίλυση του θεσμικού ζητήματος.

Η κα. Κατριβάνου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ανάγκη επίλυσης του θεσμικού προβλήματος, μέσω είτε λειτουργικής διασύνδεσης των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης ή ενιαίου φορέα, με την καθεμιά από τις ήδη υπάρχουσες δομές να διατηρεί την ιδιαιτερότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, προγραμματίζεται η σύσταση ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, με συμμετοχή και του Σωματείου των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης και άλλων δομών. Μίλησε ακόμα για σχεδιασμό ένταξης προγραμμάτων προαγωγής της υγείας στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα.

Η κα. Μπόλαρη, εκ μέρους της ΛΑΕ, μίλησε για ανάγκη θεσμικής εξασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης, στο πλαίσιο εκπόνησης ενός ενιαίου και δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης. Τόνισε ότι παρόμοιο ζήτημα, θεσμικού προβλήματος, αντιμετωπίζουν και οι δομές απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ στο ΨΝΑ και του ΑΡΓΩ στο ΨΝΘ. Οπότε χρειάζεται από κοινού αντιμετώπιση του θέματος, με ενεργοποίηση και των εργαζομένων.

Η κα. Καρατζά, εκ μέρους του ΚΚΕ, παρουσίασε την πάγια θέση του ΚΚΕ για ενιαίο δημόσιο φορέα αντιμετώπισης της εξάρτησης, διαπνεόμενου από μια ενιαία φιλοσοφία πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου ιατρικοποίησης του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενεργοποίηση.

Ο κος. Ζώτος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, εστίασε την προσοχή του σε μια τομεοποίηση και διασύνδεση όλων των υπαρχουσών δομών ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης της εξάρτησης ως έχουν, υπό την ομπρέλα των υγειονομικών περιφερειών. Τόνισε ότι τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να παραμείνουν υπό την επιστημονική εποπτεία του ΟΚΑΝΑ.

Ο κ. Αυγουλάς σε ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντησή του με αντιπροσωπία του Δ.Σ. των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τους επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται και κυρίως ως δικηγόρος, ιδιότητα που στη ζωή του δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, είναι και θα συνεχίσει να είναι στη διάθεσή τους ενεργά και δίπλα στον αγώνα τους για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top