Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

24 Οκτωβρίου 2018: Όσοι κυβέρνησαν δεν είναι υπεράνω των νόμων

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς

 

Μπορεί να μην είχα γεννηθεί τη δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μπορεί να ήμουνα 2-3 χρονών  όταν ξέσπασε το «Σκάνδαλο Κοσκωτά», η «Υπόθεση Καλαμποκιού» και η πολύκροτη «Υπόθεση της Βίλας της Εκάλης» αλλά και η παραπομπή του Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά μεγάλωσα ακούγοντας και διαβάζοντας για πολλά και διάφορα που καταγγέλλονταν για «πάρτι» κατασπατάλησης του Δημοσίου Χρήματος και «ποταμό καταχρήσεων και δωροληψιών» πολιτικών. Δεν υπήρξαν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις. Αλλά στη συνέχεια, όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναήρθε στην εξουσία, μετά το 1993 και μέχρι το 2004, οι καταγγελίες επαναλήφθηκαν. Και υπήρξαν πάρα πολλοί που ταύτισαν το ΠΑΣΟΚ με την ιδέα της «μίζας». Του εύκολου και παράνομου κέρδους μέσα από Κρατικές Συμφωνίες και προμήθειες. Προβληματίστηκα: Ήταν αποκλειστικότητα του ΠΑΣΟΚ αυτό το πράγμα; Κι αν είχαν γίνει όσα καταγγέλλονταν, γιατί δεν τιμωρείτο κανείς;

Δεν είχα μπει ακόμα στη Νομική Σχολή όταν ξέσπασε νέο κύμα καταγγελιών για μίζες και προμήθειες επί ΠΑΣΟΚ. Ανέτρεξα στα στοιχεία.

♦ Ο Νίκος Αθανασόπουλος , υφυπουργός Οικονομικών τη δεκαετία του ’80 , καταδικάστηκε  το 1990 για την «Υπόθεση καλαμποκιού , πήγε στον Κορυδαλλό και έμεινε φυλακισμένος 19 μήνες.

♦ Ο περίφημος – και παντοδύναμος- υπερυπουργός Μένιος Κουτσόγιωργας είχε προφυλακιστεί αλλά πέθανε από εγκεφαλικό πριν βγει η απόφαση το 1989.

♦ Οι Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος εξαγόρασαν τις δικές τους ποινές.

Αλλά οι νέες καταγγελίες, στοχοποιούσαν με πολύ σοβαρά στοιχεία δυο ακόμη υπερυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και δυο πολύ ισχυρά στελέχη, μέλη του στενού περιβάλλοντος του Μεταπαπανδρεικού ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη: Τον Άκη Τσοχατζόπουλο ,τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον Θόδωρο Τσουκάτο και τον Τάσο Μαντέλη. Οι δυο τελευταίοι, μπήκαν και βγήκαν στα δικαστήρια πολλές φορές και ενώ ο Μαντέλης  αθωώθηκε γιατί τα  χρήματα που είχε «λάβει» κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ενώ ο Τσουκάτος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή μόλις το 2018 τα οποία εξαγόρασε.

Και τώρα, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή όταν οι εισαγγελείς αποκάλυψαν τον δρόμο του χρήματος, πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια για να φθάσουν οι Αρχές στα ίδια συμπεράσματα και να οδηγήσουν σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2018, άλλον έναν πρώην υπουργό Άμυνας , τον Γιάννο Παπαντωνίου στον Κορυδαλλό, μαζί τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

«Τα ίχνη που αφήνει το μαύρο χρήμα δεν κρύβονται και όποιος τα ακολουθήσει μπορεί να βρει απαντήσεις», λένε οι δικαστές που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, και κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε και στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου.  Ο πρώην υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του για το πώς κατέληξαν στους λογαριασμούς του 2.800.000 ελβετικά φράγκα.

Ως νέος άνθρωπος, επιστήμονας, στο κατώφλι της πολιτικής, με «πιάνει  η ψυχή μου» όταν διαπιστώνω ότι  8 στελέχη, υπουργοί και βουλευτές του παντοδύναμου κόμματος της Αλλαγής  διάβηκαν ή έφτασαν μπροστά στο κατώφλι της φυλακής για βαριά αδικήματα . Κι αν σκεφτεί κανείς ότι άλλοι τόσοι  – και περισσότεροι- αξιωματούχοι εκείνου του κόμματος ή και άλλων κομμάτων  ή δεν κατηγορήθηκαν ποτέ ή  κατηγορήθηκαν  για παρόμοια αδικήματα όντας στην εξουσία αλλά για τους όποιους λόγους, δεν έγινε δίωξη ή δίκη ή πιθανώς και να μην στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα, νοιώθω να πλημμυρίζω απογοήτευση και να με κυκλώνει ένα γκρίζο –προς το παρόν γκρίζο- σύννεφο που μου θαμπώνει το μέλλον.

Και πρέπει επειγόντως να κάνω κι εγώ κάτι ώστε ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση; Γιατί ας το εννοήσουμε καλά: Όσοι κυβέρνησαν ή κυβερνούν με τη δική μας ψήφο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υπεράνω των νόμων.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top