Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Χρήσιμα τα συμπεράσματα της ημερίδας για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα

imerida ilektr. pr. 1

imerida ilektr. pr. 2

Με επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 η Ημερίδα για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στο συνεδριακό χώρο του κτιρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από το Ελληνικό Σύνταγμα και από πλήθος διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υπαγορεύουν κανόνες και πολιτικές προς όφελος της μείωσης του ψηφιακού χάσματος.

Η Ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας, καθώς και την ανάδειξη καλών πρακτικών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και την εξοικείωση της ευρύτερης κοινωνίας με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που συνδέονται με τα νέα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και δικτύωσης.

Χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος του ΕΚΚΑ Περικλής Τζιάρας και ο Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι Το Ε.Κ.Κ.Α. ως σύγχρονος δημόσιος προνοιακός φορέας προκειμένου να συμβάλλει στην υλοποίηση των επιταγών του εθνικού και διεθνούς δικαίου και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες καθημερινής διαβίωσης των ΑμεΑ, υλοποίησε και λειτουργεί ένα σύστημα διαδικτυακών εφαρμογών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης σε μορφή προσβάσιμη μέσω της Διαδικτυακής Πύλης  (www.prosvasi-amea.gov.gr). Η εν λόγω Πύλη χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη χρήση και έχει στόχο να εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφόρηση, αλλά και σε οπτικο-ακουστικό περιεχόμενο ειδικά προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές τους.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν σε θεματικές ενότητες οι κάτωθι εισηγήσεις από τους εξής Ομιλητές:

 Α. ΤΟ ΣΥΣΠΕΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ –ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

  • Πρόεδρος: Πετροπούλου Ράνια, Δρ Εκπαιδευτικής Τεχ/γίας και Ψηφιακών Συστημάτων Παν/μίου Πειραιά, μέλος Ε.ΔΙ.Π του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχ/γίας της Σχολής Ηλεκτρ/γων Μηχανικών και Μηχ. Υπολογιστών του ΕΜΠ
  • Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα ως δικαίωμα. Θεσμικό πλαίσιο και εφαρμογές, Νικόλαος Παρταράκης, Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος  Ε.ΔΙ.Π του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ITE, Δέσποινα Γούναρη, κοινωνιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης έργου ΕΚΚΑ
  • Το Σύστημα Παραγωγής Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου Δυνατότητες Προοπτικές, Μ. Παπαστάθη, κοινωνιολόγος, συντονίστρια της διεπιστημονικής Ομάδας παραγωγικής λειτουργίας του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ του ΕΚΚΑ, Β. Κιλτσοπούλου, υπεύθυνη προσβασιμότητας της Ομάδας παραγωγικής λειτουργίας του ΣΥΣΠΕΑΠ
  • Διαδραστικές υπηρεσίες του ΣΥΣΠΕΑΠ: Πολυμεσικό περιεχόμενο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Α. Παπαδοπούλου, υπεύθυνη πολυμεσικού περιεχομένου  του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ, Μ. Κοτρωνάκης, υπεύθυνος υπηρεσίας Τηλεδιάσκεψης του έργου ΣΥΣΠΕΑΠ
  • Το ΣΥΣΠΕΑΠ στην υπηρεσία του πολίτη με αναπηρία και των μελών της  οικογένειάς του, Σ. Σιούτης, Δρ Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, στέλεχος της Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ, Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας ΥΠΕΚΑΑ, διδάσκων ΕΚΠΑ

Β. ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

  • Πρόεδρος: Χρήστος Νάστας, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
  • «Με άλλα μάτια» η σημασία της διάχυσης της πληροφόρησης, B. Αυγουλάς, Νομικός, Δημ. Σύμβουλος, Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών επιστ. συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, Διαχειριστής του blog «Με άλλα μάτια»
  • Ηλεκτρονική προσβασιμότητα και χρήση εφαρμογών στις δυνατότητες των ατόμων με νοητική υστέρηση. Σύστημα ποιότητας EQUASS Excellence στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Δ. Χειμαριώτης, κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες
  • «Πώς το όραμα γίνεται φωνή: Διαβάζοντας για τους Άλλους», Α. Σπυριδάκη, πολιτικός επιστήμων, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Διαβάζω για τους Άλλους»  
  • «Προσβασιμότητα και Κοινωνικός Αποκλεισμός, Γ. Σαββόπουλος, εργοθεραπευτής, Προϊστάμενος Τμήματος Εργοθεραπείας & υπεύθυνος Υποστηρικτικής Τεχνολογίας Ασκληπιείου Βούλας, διαχειριστής του blog  «4disabled.gr»

Στην τοποθέτηση του ο νεαρός δικηγόρος και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Επιτακτική είναι η ανάγκη στη σημερινή εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, να συντονίσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να εφαρμόζεται καθολικά και εξ αρχής, σε κάθε κατασκευή κτιριακή, ηλεκτρονική κλπ. η παγκοσμίως θεμελιωμένη αρχή του “Design For All”, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη για «ειδικές» διαδικτυακές πύλες μόνο για ΑμεΑ, αλλά όλοι να έχουν παντού καθολική πρόσβαση.

Επίσης, καθώς η προσβασιμότητα εντάσσεται αδιαμφισβήτητα στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει με ρυθμίσεις όπως οι φωνητικές πύλες, ή με κίνητρα σε επιμορφωτικά προγράμματα, να καταπολεμηθεί άμεσα ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός που είναι καταδίκη και όχι επιλογή εκατοντάδων ΑμεΑ».

imerida ilektr. pr. 4 imerida ilektr. pr. 5
imerida ilektr. pr. 6 imerida ilektr. pr. 7
imerida ilektr. pr. 8 imerida ilektr. pr. 9
imerida ilektr. pr. 3 imerida ilektr. pr. 10

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top