Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Β. Αυγουλάς – Ο Νεαρός Αντιδήμαρχος που ξεπέρασε την αναπηρία του και τον νοσταλγεί το Ίλιον

Βαγγέλης Αυγουλάς

 

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ

Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Δια Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Ιλίου την περίοδο 2011-2014

 

Η Κοινωνική Πολιτική ενός Δήμου, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, είναι αυτή που τον χαρακτηρίζει ως αλληλέγγυο και κοινωνικά ευαίσθητο. Οι πολίτες έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ότι ο Δήμος είναι στο πλάι τους, τους στηρίζει και προσπαθεί μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες αλλά και τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην καθημερινότητά τους.

Με γνώμονα το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν Αντιδήμαρχο, ο Βαγγέλης Αυγουλάς την περίοδο 2011-2014  προσπάθησε μέσω αυτού του πολύ σημαντικού πόστου, να υπηρετήσει τον πολίτη και να δημιουργήσει τις βάσεις, ώστε ο Δήμος Ιλίου να έχει εκείνες τις κοινωνικές δομές που αξίζουν σε κάθε έναν και σε κάθε μια που ζουν στην πόλη μας.

Ο νεαρός τότε δικηγόρος, γεννημένος μέσα στο αναπηρικό κίνημα, ήξερε όσο λίγοι πώς μπορεί να στηθεί αποτελεσματικά μια ομπρέλα προστασίας των αδύναμων ενόψει της βαθιάς κρίσης. Κοινωνικές παροχές και κοινωνικές υπηρεσίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ατομικές ανάγκες καθενός, με αξιοκρατία και διαφάνεια. Και ίσως και αυτό να πλήρωσε και να βρέθηκε εκτός σχεδιασμών της δημοτικής αρχής του Ιλίου το 2014 με συνοπτικές διαδικασίες, την ίδια στιγμή που οι συμπολίτες του στις εκλογές τον κατέταξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο με περίπου 2.000 σταυρούς.

 Επειδή λοιπόν, ότι έγινε δεν ξεγράφεται, υπενθυμίζουμε ότι ο 23χρονος τότε Αντιδήμαρχος, ξεκίνησε από τα πλέον βασικά και συνάμα σημαντικά πράγματα, όπως η δημιουργία δομών σίτισης και διατροφής όσων το είχαν ανάγκη.

Κινητοποίησε κάθε σύλλογο και φορέα της πόλης όταν άρχισε η κρίση, για να μη νοιώσει κανένας μόνος του. Επί Αντιδημαρχίας του οι δωρεές και οι προσφορές ήταν καθημερινό φαινόμενο στην Τράπεζα Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης του Δήμου. Επίσης ξεκίνησε πρόγραμμα διανομής μαγειρεμένου φαγητού για οικογένειες που τους είχε διακοπεί το ρεύμα ή όσων δε μπορούσαν να ενισχυθούν με πακέτα τροφίμων και να τα μαγειρέψουν γιατί δεν αυτοεξυπηρετούνταν. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης διανεμήθηκαν σε Nαούς και Ιδρύματα., κάτι που εδώ και χρόνια ο Δήμος Ιλίου έχει αιφνίδια διακόψει.

Κατά την περίοδο των εορτών, Χριστούγεννα και Πάσχα κάθε χρόνο, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου συγκεντρώνονταν και διανέμονταν παιχνίδια, δώρα, γλυκίσματα και λαμπάδες σε παιδιά απόρων οικογενειών.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας στον οποίο έγινε τότε η αρχή, είναι η δημιουργία των δομών Υγείας του Δήμου. Δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο, που λειτουργεί έως σήμερα για την κάλυψη των απόρων ασθενών της πόλης, όπως και το Κοινωνικό Ιατρείο το οποίο  ξεκίνησε τα πρώτα δωρεάν εμβόλια σε ανασφάλιστα παιδιά. Σε συνεργασία του Δήμου με το Νοσοκομείο “Υγεία”, εξοπλίστηκαν πλήρως τα σχολικά φαρμακεία της πόλης προς όφελος όλων των μαθητών και δασκάλων τους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι κατόπιν αιτήματος των γονέων και των δασκάλων του Ειδικού Σχολείου Ιλίου, ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για τους μαθητές, χωρίς όμως αυτός να συνεχίζεται ετησίως μέχρι σήμερα. Γιατί άραγε; Σε  όλα αυτά αρωγοί στάθηκαν εκατοντάδες εθελοντές (γιατροί, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί επιστήμονες, απλοί πολίτες για τις βοηθητικές χειρονακτικές εργασίες κλπ.), χωρίς την βοήθεια των οποίων τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί.

Ήταν επίσης προσωπικό στοίχημα του Βαγγέλη Αυγουλά να αυξήσει το αποθεματικό της Τράπεζας αίματος του Δήμου Ιλίου, να διευρύνει το μητρώο των εθελοντών αιμοδοτών, να γίνει άνοιγμα της δράσης στους νέους και να εκσυγχρονιστούν οι τρόποι προσέγγισης και ενημέρωσης του κοινού σε κάθε εθελοντική αιμοδοσία.  Και επειδή ότι έγινε δεν ξεγράφεται, κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ στα 27 χρόνια  λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος του Δήμου,  συγκεντρώνοντας 259 φιάλες αίματος με προσέλευση άνω των 350 ατόμων! Παράλληλα καθιέρωσε τις διήμερες ή και τριήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και πλέον, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου, ακολουθώντας την πεπατημένη και έχοντας κληροδοτήσει έναν σύγχρονο τρόπο οργάνωσης, τα καταφέρνει όλο και καλύτερα σε κάθε παρόμοια δράση σώζοντας ζωές μέσω της Τράπεζας Αίματος που διατηρεί ο Δήμος.

Επί Αντιδημαρχίας του κ. Αυγουλά επίσης ξεκίνησαν τα κοινωνικά φροντιστήρια στο Ίλιον. Την πρώτη χρονιά ξεκίνησαν να εξυπηρετούνται από περίπου 40 εθελοντές καθηγητές πάνω από 180 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με 47 τμήματα σε όλα τα βασικά μαθήματα. Έως σήμερα αναρωτιόμαστε, πόσες διδακτικές ώρες καταθέτουν όλα αυτά τα χρόνια εθελοντικά οι εκπαιδευτικοί δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης; Χαμόγελα στο επιτελείο του κ. Αυγουλά πάντως, αλλά και σε όλο το Ίλιον έως σήμερα, προκαλούν αδιαμφισβήτητα οι πολλές επιτυχίες των μαθητριών και μαθητών των Κοινωνικών Φροντιστηρίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Ιλίου να βραβευτεί μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργο Πατούλη, για τις κοινωνικές δράσεις-πρότυπο του Δήμου Ιλίου υπέρ των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκες.

Είναι φανερό ότι την περίοδο εκείνη μπήκαν οι βάσεις για μία πραγματικά ισχυρή κοινωνική πολιτική χάρη στις παρεμβάσεις του Βαγγέλη Αυγουλά, που δεν είχε όμως την ανάλογη συνέχεια, όπως λένε οι ωφελούμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών. Η επόμενη διοίκηση του Δήμου αρκέστηκε σε μία απλή διαχείριση όλων αυτών των δομών, με απρόσωπη προσέγγιση και μακριά από το δημιουργικό και το νέο. Η έλλειψη πρωτοβουλιών  και ενεργειών  από πλευράς διοικούντων για τη βελτίωση των υπαρχόντων συνθηκών, καθώς και οι παρεμβάσεις τύπου ”βιτρίνας” απομάκρυναν το Δήμο απ’ τους πολίτες.

  • Ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Προβληματισμού ενεργών Πολιτών «Ίλιον Με Άλλα Μάτια», θα είναι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον ως συνεργαζόμενος με την παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία Για το Ίλιον».
  • Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το πανελλαδικό κοινωνικό του έργο έως σήμερα στο www.avgoulas.gr
Διακομιδή τροφίμων στους ωφελούμενους του Παντοπωλείου

 

 Πηγή: protipress.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top