Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Βαγγέλης Αυγουλάς: Είμαι τυφλός δε σημαίνει ότι είμαι παιδί θαύμα

Δύο άνθρωποι γυρισμένοι πλάτη βλέπουν μέσα από ένα μεγάλο ρολόι

 

 

Κάθε άνθρωπος που συναντάμε κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει. Κάθε άνθρωπος έχει κάτι να του λείπει, κάτι που τον κάνει να χαίρεται βαθιά, να γελάει δυνατά ή να λυπάται. Στη σειρά HUMAN podcast, η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη αναζητά ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, πάθη κι επιλογές που καθόρισαν την πορεία τους.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και ιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με Άλλα μάτια», δεν έχει δει τίποτα εδώ και 32 χρόνια καθώς γεννήθηκε τυφλός. Ούτε το φως, ούτε τα πρόσωπα των αγαπημένων του, ούτε τα χρώματα, ούτε τον εαυτό του στον καθρέφτη. Αλλά δεν τον νοιάζει. 

Με οξυμένες τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις, βλέπει με τον ολόδικό του τρόπο. Αγγίζει, γεύεται, μυρίζει, ακουμπά. «Βλέπει» μέσα από τις περιγραφές των γονιών του, των αδερφών του, των συνεργατών του και των φίλων του. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο», το οποίο υλοποιείται πανελλαδικά στα σχολεία τα τελευταία 10 χρόνια από τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), έχει ανοίξει διάλογο για την αναπηρία με εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές ως εμψυχωτής ομιλητής.

«Εγώ δεν θέλω να κάνω ερώτηση αλλά να σας πω ότι πιστεύω ότι, το να είναι κάποιος τυφλός είναι και καλό και κακό. Το καλό είναι ότι δεν βλέπει τα κακά πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και το κακό ότι δεν μπορεί να δει τα καλά», ήταν τα λόγια ενός μαθητή δημοτικού όπως τα έχει καταγράψει ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Πάντως, εάν για μια στιγμή μπορούσε να δει, θα ήθελε να βρίσκεται στα Φαλάσαρνα των Χανίων, την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Πάτα play και άκουσε το podcast: 

https://soundcloud.com/sputnik-ellada/o3pksobxdrqe

 

Πηγή: sputniknews.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top