Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ΔΣΑ προς Υπ. Εργασίας: Να διορθωθεί η αδικία κατά των τυφλών συνταξιούχων δικηγόρων

Η Θεά Θέμιδα κρατώντας μια ζυγαριά σε ανισότητα.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Ακούστε το Άθρο

Μετά τις έγγραφες πιέσεις και παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υπευθύνου για ασφαλιστικά θέματα κ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, τέθηκε και επίσημα στις 27 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Εργασίας από τον ΔΣΑ το εξής θέμα:

⇒ Να μην καταργηθεί η ευνοϊκή διάταξη υπέρ τυφλών δικηγόρων ⇐

Με ειδική διάταξη (24 παρ.1 του ν.1968/1991) οι τυφλοί δικηγόροι δικαιούνται συντάξεως γήρατος με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (λαμβάνοντας την αντίστοιχη σύνταξη 35ετίας), ενώ δικαιούνται να συνεχίσουν τη δικηγορία χωρίς ο χρόνος να προσμετράται στην ασφάλισή τους και μη καταβάλλοντας εισφορές.

Για την ειδική ρύθμιση αυτή, δεν υπήρξε πρόβλεψη στο ν.5078/2023, ούτε υπάρχει αναφορά στις εξαιρέσεις της ειδικής πλατφόρμας δήλωσης απασχόλησης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων τυφλών συναδέλφων και την αδυναμία υποβολής δήλωσης.

Το θέμα ανέδειξε ο τυφλός δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς συντονισμένα με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Ήδη υπάρχει έγγραφη επικοινωνία του ΔΣΑ με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μηλαπίδη ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Περιμένουμε από όλους αλλά και τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να επιδείξουν την αντίστοιχη διάθεση για άμεση επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, μας προβληματίζει που όλο και πιο συχνά, τα κεκτημένα δικαιώματα ΑμεΑ τίθενται υπό αμφισβήτηση, με συχνά –πρόσκαιρα ή και μη-, τεχνικά λάθη και αβλεψίες της πολιτείας.

Παραμένουμε σε εγρήγορση, την ίδια στιγμή που στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιλύονται σχεδόν καθημερινά και άλλου είδους τεχνικά ζητήματα, αλλά και απορίες των ανάπηρων δικηγόρων της χώρας, ενώ για πρώτη φορά το Δ.Σ. του συλλόγου εξετάζει την υπαγωγή των αναπήρων δικηγόρων στις δυνατότητες του Νέου Χορηγικού Προγράμματος του Συλλόγου που θα προκηρυχθεί, για την οικονομική τους ενίσχυση.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top