Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Από που έρχομαι και που πηγαίνω;

IBM Watson

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ακούστε το Άθρο

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την είδηση για τον υπερ – υπολογιστή  Watson που μπορεί να κάνει διαγνώσεις σπανίων νοσημάτων μέσα σε δευτερόλεπτα, δημιουργώντας άλλη μια «Επανάσταση στην τεχνολογία» τα τελευταία 6-7 χρόνια μόνο και το μυαλό μου γίνεται «σούπα» καθώς  αρχίζω να «κολυμπάω» μέσα σ΄ένα πέλαγος  φράσεων, διαλογισμών, διανοημάτων, καταθέσεων των πιο σπουδαίων απ΄ τους σπουδαίους  όλων των εποχών που μίλησαν γι αυτό που εγώ ο «μικρός» αγωνίζομαι να καταλάβω ώστε να έχω μιαν απάντηση αν ποτέ ερωτηθώ.

–              Carl Sagan, (1934-1996), Αμερικανός αστρονόμος

Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.

–              Σιμόν Πέρες,  Ισραηλινός πολιτικός ηγέτης , τον Αύγουστο του 2012 στην Αθήνα

 Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις. Οι μικρές χώρες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα.

–              Max Planck, 1858-1947, Γερμανός φυσικός

Από πού έρχομαι και πού πηγαίνω; Αυτό είναι το μεγάλο, ασύλληπτο ερώτημα, το ίδιο για όλους μας. Η επιστήμη δεν έχει απάντηση σ’ αυτό.

–              Και μια  σούπερ ΜΕΓΑΛΗ αλήθεια από τον Albert von Szent-Gyorgyi, 1893-1986, Ούγγρο φυσιολόγο:

Η επιστημονική έρευνα γίνεται με τέσσερα πράγματα: μυαλό για να σκέφτεσαι, μάτια για να βλέπεις, μηχανήματα για να μετράς και – τέταρτον- , χρήματα.

Και μετά ξαναπέφτω στην ειδησεογραφία. Προσέξτε … και μετά ελάτε να «τρελαθούμε» όλοι μαζί :  « Ο  υπερυπολογιστής Watson (Γουότσον) της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος διακρίνεται για την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη του, βρήκε μια νέα πολύ χρήσιμη δουλειά. Θα βοηθά στις διαγνώσεις τους γιατρούς του Κέντρου Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάρμπουργκ στη Γερμανία.

Στο παρελθόν, ο «Γουότσον» είχε αναλύσει μερικές πολύπλοκες ιατρικές περιπτώσεις, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είχε διαγνώσει σωστά το περιστατικό. Η νέα συνεργασία του με το γερμανικό νοσοκομείο θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών (γνωστό ως ZusE) του νοσοκομείου του Μάρμπουργκ απευθύνονται απελπισμένοι ασθενείς που έχουν περάσει ακόμη και από 40 γιατρούς, αλλά δεν έχουν καταφέρει να μάθουν από τι πάσχουν ή να λύσουν το πρόβλημά τους. Από τότε που άνοιξε το Κέντρο το 2013, η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6.000 ασθενείς.

«Αυτός ο αριθμός αποτελεί σχεδόν έναν εφιάλτη. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέα τεχνολογία», δήλωσε ο επικεφαλής  καθηγητής  Σάφερ».

 Και κάπως έτσι, το νοσοκομείο στράφηκε στις υπηρεσίες του «Γουότσον».

‘Οσοι προσέρχονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, συχνά φέρνουν μαζί τους χιλιάδες εξετάσεις και άλλα ιατρικά έγγραφα από προηγούμενες επαφές τους με γιατρούς. «Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Όμως ακόμη και η παραμικρή πληροφορία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση»,  είπε ο καθηγητής.

Ο «Γουότσον» έγινε παγκοσμίως διάσημος το 2011  όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες του παιγνιδιού γνώσεων  « Jeopardy»,  θα ‘διαβάζει’  λοιπόν τους ογκώδεις ιατρικούς φακέλους των ασθενών και, παράλληλα, θα μελετά έναν τεράστιο όγκο ιατρικών δημοσιεύσεων, προσπαθώντας να βρει κάτι σχετικό για την εκάστοτε περίπτωση.

Προσέξτε: Το νοσοκομείο, αυτό το διάστημα, κάνει δοκιμές του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και έχει βάλει  τον «Γουότσον» να εξετάσει εκατοντάδες  περιστατικά, από διάφορες ιατρικές υποθέσεις, διαφορετικών παθήσεων και συμπτωματολογίας για να δει τι «πουλιά πιάνει» στις διαγνώσεις.

Μέχρι στιγμής;  ο υπερυπολογιστής κάνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα διαπιστώσεις για τις οποίες οι γιατροί θα έκαναν μέρες ολόκληρες.

Τον Δεκέμβριο, ο «Γουότσον» θα  πιάσει κανονική δουλειά στο πλευρό των άλλων γιατρών που είναι σίγουροι ότι ο νέος  «συνάδελφός»  τους θα τους βοηθήσει να κάνουν διαγνώσεις ακόμη και ασθενειών που έως τώρα είναι τελείως άγνωστες στην ιατρική.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό; Τρέμω και που το σκέπτομαι. Τι να σας μεταφέρω; Αυτό που είπε ο Πικάσσο; «Οι υπολογιστές είναι άχρηστοι, μόνο απαντήσεις μπορούν να δώσουν» ; Αυτό που είπε ο Ισάκ Ασίμοφ; «Δεν φοβάμαι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψή τους»; Ή αυτό που είπε ο Αινστάιν; «Εφόσον υπάρχουν νόμοι που διέπουν το παγκόσμιο στερέωμα, τότε υπάρχει και νομοθέτης»;

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top