Πρώτη συνέντευξη για το 2022 με τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά!
Καλωσορίζουμε το 2022 με μία διαφορετική, “φωτεινή” θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, συνέντευξη. “Ποδαρικό” στο WeAreMedia, μας κάνει και είναι μεγάλη μας τιμή, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς. Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», επιστημονικός Συνεργάτης του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, επί 12 έτη εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον Αττικής έχοντας διατελέσει Αντιδήμαρχος, και άλλα πολλά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μετράει πολλές επιτυχίες στη ζωή του. Όντας τυφλός εκ γενετής, μας μιλάει για τη μέχρι τώρα πορεία του, τις δυσκολίες, τους στόχους του αλλά και τι θέλει να πετύχει.
WRM: Κ. Αυγουλά, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την παιδική σας ηλικία, πώς μεγαλώσατε ως τυφλός; Ήταν εύκολα τα πράγματα;
κ. Αυγουλάς: Οι γονείς μου δεν είχαν ιδιαίτερη μόρφωση, ούτε ιδιαίτερη οικονομική κατάσταση σαν οικογένεια, όμως με έσωσε το γεγονός ότι και οι δύο γονείς μου, από την αρχή συμφώνησαν πως ήθελαν να μεγαλώσω σαν ένα “κανονικό” παιδί. Αυτό με έκανε να σκληραγωγηθώ, να μην κακομάθω και κυρίως να μη μεγαλώσω σε μια υπερπροστατευτική “γυάλα”. Πήγα σε σχολείο με παιδιά που βλέπουν και έκανα το πρόγραμμα ένταξης τυφλών μαθητών σε γενικό σχολείο. Από νωρίς έπρεπε να μάθω να συμβιώνω με βλέποντες, όπως και εκείνοι να μάθουν να συμβιώνουν με εμένα. Χαίρομαι ιδιαίτερα, λοιπόν, που είχα και όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές σαν παιδί, γιατί όλα αυτά διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου.
WRM: Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δικηγορία; Υπήρξε κάποιο έναυσμα;
κ. Αυγουλάς: Από μικρό παιδί θυμάμαι τις σχολικές χρονιές να μην ξεκινούν την ίδια μέρα για μένα, συγκριτικά με τους μη ανάπηρους συμμαθητές μου. Θυμάμαι να διεκδικώ τα βιβλία μου σε προσβάσιμη μορφή και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειαζόμουν, για να μην αποκλείομαι από την εκπαιδευτική διαδικασία. Μεγαλώνοντας, επίσης, θυμάμαι να διεκδικώ ισότιμη αντιμετώπιση και όχι στείρα χάδια κατανόησης και συμπαράστασης. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι οι διεκδικήσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι ατομικές αλλά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα συλλογικό πλαίσιο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, ξεκίνησα να υπηρετώ το αναπηρικό κίνημα από 18 ετών και, παράλληλα, πήρα την απόφαση να σπουδάσω την κατεξοχήν Επιστήμη διαφύλαξης και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Νομική.
WRM: Υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή στη ζωή σας που να δυσκολευτήκατε και είπατε “τα παρατάω”; Σας έκανε η οπτική σας βλάβη να αντιμετωπίσετε την ζωή με άλλα “μάτια” και να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας;
κ. Αυγουλάς: Πάντα έλεγα μέσα μου ότι η πραγματικότητα σε προσγειώνει και σου καταστρέφει κατά κάποιο τρόπο τα όνειρα. Γιατί, όμως, και τα όνειρα να μη μπορούν να καταστρέψουν τη ροή της πραγματικότητας; Γι’ αυτό, κάθε φορά που συναντούσα τη σκληρή πραγματικότητα, ονειρευόμουν να αλλάξω τον κόσμο. Όλοι ξέρουμε πως κάθε αλλαγή ξεκινά από τα παιδιά, έτσι τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύω συστηματικά για την εξάλειψη αυτών των στερεοτύπων προσεγγίζοντας τις νέες γενιές. Τα παιδιά είναι πάντα η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο, πιο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο. Γι’ αυτό και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ανάπηρα άτομα υλοποιούμε αφιλοκερδώς εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία όλης της χώρας. Οι ομιλητές συντονίζουμε έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες και μαζί προσεγγίζουμε βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης ως βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
WRM: Από τα social media, μπορούμε να διακρίνουμε πως είστε ένα δραστήριο άτομο που τοποθετείται πάντα σε ότι αφορά την επικαιρότητα και τα δρώμενα. Αυτό είναι κάτι που σας γεμίζει;
κ. Αυγουλάς: Είναι αλήθεια ότι ανεβάζω συχνά φωτογραφίες και βίντεο τόσο στα προσωπικά μου social media όσο και στης ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”, χρησιμοποιώ δηλαδή τις εικόνες και ας μην τις έχω δει ποτέ, ώστε να γίνουν ο άμεσος τρόπος μου να επικοινωνώ καθημερινά με τον κόσμο και να περνάω τα δικά μου μηνύματα. Κάθε ανάρτηση μου κρύβει αυθορμητισμό, πολλή δουλειά και μεράκι. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που καταφέρνω να επιβιώνω και στον δύσκολο κόσμο του διαδικτύου, γιατί ακριβώς τίποτα δεν είναι στημένο από πλευράς μου.
WRM: Είστε ο ιθύνων νους πίσω από την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια». Πείτε μας τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτό το σπουδαίο βήμα, και ποιοι οι στόχοι που θέλετε να πετύχετε;
κ. Αυγουλάς: Έχω ιδρύσει μία μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που δίνει δουλειά σε ανάπηρα άτομα. Η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” [1] ιδρύθηκε το 2018 από μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό τη δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Δημιουργήθηκε ως συνέχεια του προσβάσιμου portal meallamatia.gr [2] με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στο δημόσιο λόγο. Γι’ αυτόν τον λόγο εκπονούμε σειρά εκπαιδευτικών [3] και εταιρικών [4] προγραμμάτων, συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό και δημόσιο [5] τομέα. Παράλληλα, υλοποιούμε μία μεγάλη καμπάνια εξοικείωσης του κοινού με την αναπηρία, μέσω YouTube και social media, την #SpeakUp [6]. Εκεί πρωταγωνιστούν ανάπηρα άτομα στοχεύοντας να σπάσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις.
WRM: Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο τι σας ευχαριστεί να κάνετε;
κ. Αυγουλάς: Μου αρέσει να ακούω μουσική και να παίζω σκάκι. Επίσης, περιμένω να ξεμπερδέψουμε από την πανδημία και να ξαναρχίσω τα ταξίδια. Θέλω να πηγαίνω πιο συχνά στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, η οποία αποτελεί για μένα πηγή δύναμης και έμπνευσης.
WRM: Θεωρείτε ότι η σύγχρονη Ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει απέναντι στα άτομα με αναπηρία;
κ. Αυγουλάς: Για να γίνω πιο κατανοητός επιτρέψτε μου να εξηγήσω πρώτα τις έννοιες της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης. Προσβασιμότητα σημαίνει να είναι ο δομημένος χώρος και το ψηφιακό περιβάλλον φιλικά προς όλες και όλους. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, καθώς προσπαθούμε να το διορθώσουμε με «μπαλώματα», διορθώσεις δηλαδή που έρχονται εκ των υστέρων να μειώσουν τον αποκλεισμό. Η πραγματική λύση κρύβεται στη συμπερίληψη, η οποία είναι φιλοσοφία ζωής και καλλιεργείται στη νοοτροπία μας μέσα από την εκπαίδευση. Θεωρώ πως πλέον η κοινωνία και ειδικότερα οι νέες γενιές, έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε πιο συμπεριληπτικά ενώ πολλές πτυχές της διαφορετικότητας μας φαίνονται όλο και πιο οικείες. Η αλληλεγγύη και οι πρωτοβουλίες για γέφυρες ανθρώπινης και ουσιαστικής επικοινωνίας, αποτελούν τα κλειδιά της αλληλοαποδοχής.
WRM: Το 2021 η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, ώστε να διευκολύνονται τα άτομα με αναπηρία ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Από τη δική σας σκοπιά, ποια είναι τα προβλήματα που εξακολουθούν να σας δυσκολεύουν και πως αντιμετωπίζονται;
κ. Αυγουλάς: Ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο για μη ανάπηρα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες δε σχεδιάζονται και δεν απευθύνονται συμπεριληπτικά. Δηλαδή δε λαμβάνουν εξ’ αρχής υπόψη όλες και όλους εμάς. Για παράδειγμα τα άτομα με οπτική βλάβη, βιώνουμε συστηματικά τον αποκλεισμό από την πληροφορία, οι ημερομηνίες λήξης και οι τιμές των προϊόντων δεν αναγράφονται στην γραφή Braille των τυφλών, ούτε υπάρχουν QR που σκανάροντας τα να μεταφερόμαστε σε προσβάσιμα περιβάλλοντα πληροφόρησης. Επίσης, με αφορμή την πανδημία, όλοι μας εισήλθαμε —έστω και βίαια— στην ηλεκτρονική εποχή: με ένα click εκδίδουμε πιστοποιητικά, κλείνουμε ραντεβού στον ΕΦΚΑ και στους δήμους και λαμβάνουμε στο κινητό μας τη συνταγή γιατρού και το παραπεμπτικό των ιατρικών μας εξετάσεων. (Πώς άραγε τα έκαναν όλα αυτά οι ανάπηροι συμπολίτες σας μέχρι χθες; Και ποιος θα τους εκπαιδεύσει στο σήμερα ώστε να εισέλθουν έγκαιρα και ισότιμα στην ψηφιακή εποχή;). Χρειάζονται, λοιπόν, οργανωμένα, σταθερά, χρηματοδοτούμενα και εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με οπτική βλάβη σαν την πρωτοβουλία που πήραμε στην ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” εθελοντικά, ήδη από το 1ο lockdown.
WRM: Τι στόχους θέτετε για το μέλλον; Πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας να εξελίσσεται;
κ. Αυγουλάς: Πάνω απ’ όλα να έχουμε όλοι υγεία, αυτό εύχομαι για όλο τον κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να κάνω οικογένεια. Επίσης, παλεύω για να πετύχω να νομοθετηθεί και να οργανωθεί η εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία ως μάθημα στα σχολεία.
Tον κ. Βαγγέλη Αυγουλά θα βρείτε:
Facebook: Vaggelis Avgoulas
LinkedIn: Evaggelos Avgoulas
Instagram: vaggelisavgoulas
Πηγή: wearemedia.gr
0 Comments