Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Αρης ίσως φιλοξένησε ζωή πολύ πιο πριν από τη Γη

Διάστημα πλανήτης

 

Ένα από τα πρώτα «μαύρα ανέκδοτα» που άκουσα και αφ ενός με έκανε να σκάσω απ΄ τα γέλια, αφ ετέρου με προβλημάτισε  και με ώθησε να αναζητήσω περισσότερη και μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από τα μυστήρια του σύμπαντος ήταν το παρακάτω:

« Δυο αστροφυσικοί συζητούν και στην ουσία , φιλονικούν.

Α. Η Γη θα καταστραφεί σε πέντε εκατομμύρια χρόνια

Β. Όχι. Η Γη θα καταστραφεί σε δέκα εκατομμύρια χρόνια.

Α. Μα γιατί επιμένεις; Αφού είναι βέβαιον. Σε πέντε εκατομμύρια χρόνια.

Β. Επιμένω γιατί ξέρω. Σε δέκα εκατομμύρια χρόνια.

Α. Καλά. Αυτό θα το δούμε».

Χωρίς να υποτιμώ – το αντίθετο, τους  θαυμάζω- τους αστροφυσικούς και όλες τις  άλλες, πιο σύγχρονες, παρόμοιες επιστημονικές ιδιότητες που εξετάζουν πολύ σοβαρά την «γέννηση» και την ηλικία της Γης, των άλλων πλανητών, τις συγγένειες των πλανητικών συστημάτων, το  διαπλανητικό «περιβάλλον» τριγύρω μας, τα διαστημικά ταξίδια και τις εξαιρετικά επίπονες μελέτες τους για την « καταγωγή» των πλανητών , το παρελθόν και το μέλλον  τους, θεωρώ ότι  μια τεράστια συζήτηση που έχει «ανοίξει»  εδώ και αιώνες αλλά κυρίως τα τελευταία 100 χρόνια είναι ένα απλώς εκπληκτικό ταξίδι  στην «επιστημονική φαντασία. Τίποτε δεν αποδεικνύεται σε «ανθρώπινο χρόνο», τίποτε δεν αμφισβητείται  με ισχυρές αποδείξεις, τίποτε δεν ξεφεύγει από την επιστημονική αναζήτηση κυρίως μέσω της βελτίωσης  των τεχνολογικών μέσων παρακολούθησης πλανητών και συστημάτων.

Αφορμή γι αυτό το –τουλάχιστον πρωτότυπο- άρθρο μου  που αφορά όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους που όσο και να ερευνήσουν , και να μελετήσουν, φτάνει κάποια στιγμή που ο ανθρώπινος νους  αδυνατεί επεξεργαστεί στοιχεία και γεγονότα, μού έδωσε ένα δημοσίευμα στο www.iefimerida.gr 

Τι ανακάλυψαν λοιπόν πρόσφατα σοβαροί ερευνητές : Μόλις 20 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκε ο φλοιός του Άρη, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια πριν τη Γη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εξωτερικό στρώμα της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη στερεοποιήθηκε περίπου πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Ο σχηματισμός φλοιού είναι κεφαλαιώδους σημασία για την ύπαρξη ζωής κι αν έγινε τόσο γρήγορα στον Άρη, τότε είναι πολύ πιθανόν ο πλανήτης να είχε κι ένα παχύ στρώμα ατμόσφαιρας, νερό σε υγρή μορφή και ίσως και ζωή περίπου την ίδια περίοδο.

«Μιλάμε για πολύ νωρίτερα από τη Γη, κατά περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή ίσως πρωτοεμφανίστηκε στον Άρη», δήλωσε ο Μάρτιν Μπιζάρο, του Κέντρου για τον Σχηματισμό Αστέρων και Πλανητών (CSPF) και εκ των συντακτών της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, επισημαίνοντας, πάντως, ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το πόρισμα μετά την εξονυχιστική εξέταση δείγματος από μετεωρίτη από τον Άρη, που βρέθηκε στην έρημο της Σαχάρας το 2011. Σήμερα κάθε γραμμάριο αυτού του μετεωρίτη με την επωνυμία «Μαύρη Καλλονή» στοιχίζει 10.000 δολάρια, αλλά το 2014 ο Μπιζάρο απέκτησε ένα κομμάτι βάρους 44 γραμμαρίου ανταλλάσσοντάς το με άλλους πολύτιμους λίθους.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;  Μάλλον τίποτα. Μας δίνει ευκαιρία να γράψουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε μια κινηματογραφική ταινία, να αναρωτηθούμε και να ερευνήσουμε ακόμη περισσότερο. Και όταν φτάσουμε μπροστά σε κάποιο «τοίχο» και πέσουμε επάνω του, να πούμε ο ένας στον άλλον: «Καλά…. αυτό θα το δούμε». Πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Και να βελτιωνόμαστε. Και ψάχνοντας, ερευνώντας, βελτιωνόμενοι, να αποκτούμε μεγαλύτερες δυνατότητες να λύνουμε προβλήματα που είναι δυνατόν να λυθούν σε «ανθρώπινο χρόνο».

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top