Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Οδήγηση και αλκοόλ: Μα πρέπει να το λέμε συνέχεια τέλος πάντων;

αυτοκίνητο ύστερα από τροχαίο

Μια από τις πραγματικά χειρότερες ειδήσεις που διαβάσαμε τους τελευταίους μήνες, μια είδηση «κακός προάγγελος» πολλών δεινών που έχουν αρχίσει να μας χτυπούν εδώ και καιρό, δεν κάνουμε τίποτα γι αυτά αν και από εμάς εξαρτάται, μια είδηση – πλήγμα στον πολιτισμό μας :  «Θεσσαλονίκη :  Περισσότεροι μεθυσμένοι οδηγοί τον Ιούνιο -Πολλές οι παραβάσεις και για όριο ταχύτητας».

Πίνουμε, ξαναπίνουμε, πολλοί μεθάμε μάλιστα και μετά….  σαν να μην έγινε τίποτε, χωρίς συναίσθηση, χωρίς υπευθυνότητα, χωρίς σκέψη, μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας, βάζουμε μπροστά και φεύγουμε. Χωρίς να κάνουμε καν τον κόπο να το ξανασκεφτούμε.

Τι λέει η είδηση; «Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οι παραβάσεις του ορίου ταχύτητας κατέγραψαν θεαματική αύξηση τον φετινό Ιούνιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Κατά τους τροχονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε αύξηση σε ποσοστό 80,88% των οδηγών που βρίσκονταν υπό την επήρεια μέθης, ενώ κατά 48,34% αυξήθηκαν οι παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιούνιο του 2018, σχεδόν 2 στους 100 οδηγούς που υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ ήταν μεθυσμένοι (246 από τους 12.536). Οι δε παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας εκτοξεύτηκαν το ίδιο διάστημα σε 1.206, 393 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (813)».

Και  η Τροχαία λέει – και έτσι είναι- ότι  «Οι δύο παραπάνω κατηγορίες αφορούν τις λεγόμενες επικίνδυνες παραβάσεις, δηλαδή εκείνες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος με θάνατο ή τραυματισμό».

Σκεφτείτε για λίγο και γυρίστε τη μνήμη σας πίσω μερικές μέρες, μερικές εβδομάδες και θυμηθείτε: Πόσες φορές, σε πόσα δελτία ειδήσεων, σε πόσα τηλεοπτικά κανάλια είδατε ειδήσεις για τροχαία δυστυχήματα που είτε αφορούσαν συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων είτε λανθασμένους χειρισμούς από οδηγούς που είχαν ως αποτέλεσμα  την ανατροπή του οχήματος ή την πρόκληση δυστυχήματος; Θυμάστε τις εικόνες που φρόντισαν τα κανάλια και άλλα ΜΜΕ να δείξουν; Θυμάστε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πόσοι τραυματίστηκαν βαριά, ακόμα και πόσοι τραυματίστηκαν , έστω, ελαφρά;  Και σε πόσες περιπτώσεις ελέγχθηκαν οδηγοί που είχαν προκαλέσει δυστυχήματα στους δρόμους και οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;

Ένα απλό στατιστικό στοιχείο από τους ολοκληρωμένους ελέγχους το 2016: Στο αλκοόλ αποδίδεται πλέον ένας στους τέσσερις θανάτους από τροχαίο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις για την Οδική Ασφάλεια, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών .

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, όπως επισημαίνεται στις εκθέσεις που παρουσίασε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», «οι μισές από τις χώρες που παρείχαν στοιχεία, ανέφεραν μείωση του αριθμού των ελέγχων από το 2010 και μετά, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν αύξηση».

Καλό σας βράδυ, καλή διασκέδαση, πιείτε και κανένα ποτηράκι για να ευθυμήσετε και να περάσετε καλά αλλά όταν φτάσετε στο δεύτερο ποτηράκι, ξανασκεφτείτε του κιαν φτάσετε στο τρίτο, πάρτε ταξί για να γυρίσετε σπίτι.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top