Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Καθολική Προσβασιμότητα στη Μουσική Παράσταση του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Μέγαρο Μουσικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ο Αλκίνοος με τη διερμηνέα κατά τη διάρκεια της παράστασης

ο Αλκίνοος κατά τη διάρκεια της παράστασης

 

Στις 29 και 30 Μαρτίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ζήσαμε ίσως τις πρώτες καθολικά προσβάσιμες συναυλίες στην Ελλάδα!

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσίασε δύο πτυχές της δημιουργικής του πορείας, μεταφέροντάς μας εκεί όπου η λέξη και η νότα γίνονται ένα, στην παράσταση του με τίτλο «Δίπτυχο». Στο πρώτο μέρος ακούστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μουσική του για τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, για γυναικεία και ανδρική φωνή, ηθοποιό, δύο όμποε, κρουστά, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων (Bραβείο μουσικής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου 2009-2011, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης – St Petersburg State Hermitage Symphony Orchestra, 2012). Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στο τραγούδι, τέχνη ιερή όσο και παρεξηγημένη. Τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Αλκίνοου Ιωαννίδη αποδόθηκαν μέσα από μια νέα ενορχηστρωτική προσέγγιση, για κιθάρα, φωνή, γυναικεία χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων. Ο ίδιος βρέθηκε επί σκηνής σαν ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συναντίθηκε ξανά με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» για τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας, την παρουσίαση μιας μουσικής παράστασης/εμπειρίας που συμπεριελάμβανε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους. Οι συναυλίες συνοδεύτηκαν από ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους στα Ελληνικά με στοιχεία που συμβάλλουν παράλληλα στην κατανόηση των ηχητικών σημάτων από Κ/κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, καθώς και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ ευπρόσδεκτοι ήταν και οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

«Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, η οποία δίνει μεγάλο αγώνα για τα αυτονόητα στην Ελλάδα, για την ισότητα δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων – αυτό το πολύ απλό και βασικό αγαθό που το θεωρούμε αυτονόητο αλλά δυστυχώς δεν είναι, με κάλεσε να συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες με το Μέγαρο από το πάρκινγκ μέχρι τη μετακίνηση και την μεταφορά των ανθρώπων με τα αμαξίδια, ώστε να ζήσουμε επιτέλους μία ανθρώπινη στιγμή στον πολιτισμό της χώρας μας και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τόνισε:

«Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του Μεγάρου που με αφορμή τις δύο αυτές συναυλίες ξεκινάει μία πορεία, η οποία ελπίζω ότι θα έχει μέλλον και θ’ ακολουθήσουν και άλλοι χώροι, κλειστοί και ανοιχτοί, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν όλοι και όλες τις εκδηλώσεις αυτές ως θεατές, αλλά και σιγά-σιγά να μπορέσουμε να δούμε αυτούς τους ανθρώπους και ως δημιουργούς και συμμετέχοντες αυτών των εκδηλώσεων. Υπάρχει ένας πλούτος ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα, όπου λόγω μη προσβασιμότητας πάει χαμένος για εμάς. Ό,τι συμβαίνει εδώ δεν το κάνουμε για τους ανθρώπους με αναπηρία, το κάνουμε για όλους εμάς, όλους τους πολίτες της χώρας».

Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία επωφελίθηκαν της ευκαιρίας, μεταξύ αυτών μαθητές με πρόβλημα όρασης υπό τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών κ. Μενέλαο Τσαούση, ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, η κα Άννα-Μαρία Γκέρτσου από τη Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών «Λάρα» κ.α.

H προσβασιμότητα περιεχομένου έγινε με την επιμέλεια και πιστοποίηση της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών». Ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, Ακουστική περιγραφή: Θανάσης Παπαντωνόπουλος, Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ: Θεοδώρα Τσαποΐτη, Σχεδιασμός προσβασιμότητας: Αντώνης Ρέλλας, Απολλωνία Τσαντά

Αλκίνοος Ιωαννίδης σύνθεση, ενορχήστρωση, ερμηνεία

Αγάπη Παπαμήτσου Κορυφαία χορού (Βάκχες), τραγούδι

Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Τσελίκας σόλο όμποε

Γυναικεία χορωδία Opus Femina ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων

Διεύθυνση χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Κουντούρης

o Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη Ο Αλκίνοος με αντιπροσωπεία ατόμων με προβλήματα όρασης θεατής με braille
γενική κοινού  Γενική φωτογραφία Ορχήστρας  Ο Αλκίνοος υποκλίνεται στη σκηνή
παρουσίαση προσβασιμότητας συναυλίας Γενική φωτογραφία εισόδου Μεγάρου σκύλος οδηγός στην παράσταση
Διερμηνέας της παράστασης Ο Αλκίνοος με θεατές από το κοινό με πρόβλημα όρασης

 

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top