Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Κινητοποιούνται οι τυφλοί της χώρας για να προστατεύσουν κεκτημένα δεκαετιών!

poreia 18okt.5

poreia 18okt.1

 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή χθες Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στην Αγωνιστική κινητοποίηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας με αίτημα την προστασία των ασφαλιστικών, προνοιακών και φορολογικών δικαιωμάτων των τυφλών ενόψει της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου με τα 48 προαπαιτούμενα νέα μέτρα.

Αντιπροσωπία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ υπό τον Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και αντιπροσωπίες σωματείων ατόμων με προβλήματα όρασης από όλη την Ελλάδα πλαισίωσαν τους τυφλούς της Αττικής και μέλη των οικογενειών τους και όλοι μαζί ξεκίνησαν από τα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στην Ομόνοια για τα δύο Υπουργεία.

Τα αιτήματα των τυφλών της χώρας:

1) Την επαναφορά του τρόπου συνταξιοδότησης των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το πνεύμα των Ν. 612/1977 και 2227/1994 οι οποίοι καταργήθηκαν με μια μονοκοντυλιά με το Γ’ Μνημόνιο, παρότι  έδωσαν τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς τυφλούς να εργαστούν και να συνταξιοδοτηθούν με αξιοπρέπεια, χωρίς να αποτελούν βάρος για την οικογένειά τους και την κοινωνία.

2) Μη περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις οποιουδήποτε ύψους, έστω και αν θεωρείτε ότι 1.500 ευρώ ορίζουν κάποιο ως υψηλοσυνταξιούχο, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες στη χώρα μας για το κόστος της αναπηρίας και είναι γενικά παραδεδεγμένο διεθνώς ότι ένα άτομο με αναπηρία, για να έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής με ένα μέλος του κοινού πληθυσμού, πρέπει να έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, κι αυτό εφόσον η Πολιτεία είναι σε θέση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για παιδεία, υγεία κλπ. και στον πολίτη με αναπηρία. Για το λόγο αυτό, στα προηγμένα κράτη λαμβάνονται εκτός των άλλων και μέτρα θετικής διάκρισης υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, την υλοποίηση κατά προτεραιότητα για τους τυφλούς και τους αναπήρους της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια, δεδομένου ότι η αδικία αυτή αφορά μόνο τους τυφλούς του ιδιωτικού τομέα, μια που οι συνάδελφοι του δημοσίου και μόνο, κατά ανεξήγητο τρόπο αλλά ορθώς, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων του Ν. 4111/2013.

3) Μη περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των 150 μόλις τυφλών εργαζομένων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενόψει της ψήφισης του νέου ενιαίου μισθολογίου και επαναφορά των μισθών της προαναφερθείσας κατηγορίας συναδέλφων στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009.

4) Με δεδομένα τα προλεχθέντα και ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές στους μισθούς και τις συντάξεις των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και να προβλεφθεί  αντίστοιχη φοροελάφρυνση για τους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες.  

5) Μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και οικονομικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τυφλότητας που χορηγείται προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία, μια που δεν μπορούν να ισχύσουν εργαλεία και κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κράτη τα οποία παρέχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, στην παιδεία, στην υγεία, την πληροφορία και γενικά την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες της με αναπηρία όλα τα παραπάνω.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών εξασφάλισαν εντός της εβδομάδας ραντεβού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, συναντήθηκαν με συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, αφού ο ίδιος βρίσκεται στο Περού, εξέθεσαν τα αιτήματά τους και έκλεισαν συνάντηση για την Τρίτη 13 Οκτωβρίου με τον Αντιπρόεδρο της Κβέρνησης κ. Δραγασάκη.

Η μεγάλη, παν – αναπηρική,  πανελλαδική κινητοποίηση της Ε.Σ.Α.μεΑ., μετά από απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια, με κατεύθυνση το Σύνταγμα και τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι σε θέση να προστατεύσει από τις επιπτώσεις του Γ’ Μνημονίου την ευπαθή κοινωνική κατηγορία των τυφλών εφαρμόζοντας την πολιτική των Ισοδύναμων μέτρων.

poreia 18okt.4 poreia 18okt.2 poreia 18okt.3

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top