Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η τυφλή αθλήτρια με τον σκύλο-οδηγό που μήνυσε ταξιτζή: «Τώρα μαλώνουν για το ποιος θα μας μεταφέρει»

Η Τζουλιάνα Μπούση με την Γιουνι το σκύλο οδηγό της

 
από την Αθανασία Αγγελοπούλου

Η τυφλή αθλήτρια που καταδίκασε αυτοκινητιστή επειδή αρνήθηκε να επιβιβάσει τον σκύλο-οδηγό της μιλάει στο iefimerida.gr για τη ζωή της μετά το δικαστήριο.

Την πρώτη μάχη , στον πόλεμο για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία κέρδισε η Τζουλιάνα Μπούση πετυχαίνοντας τον περασμένο μήνα την πρώτη καταδίκη οδηγού ταξί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο επειδή αρνήθηκε να τη μεταφέρει με τον σκύλο οδηγό της.

Φιλόλογος και διακεκριμένη αθλήτρια η Τζουλιάνα είναι τυφλή σε ποσοστό 95% και αχώριστη με τον σκύλο- οδηγό της , ένα μαύρο Labrador που ονομάζεται Uni και τη βοηθάει να κινείται στις δραστηριότητές της. Μαζί με τον δικηγόρο της Βαγγέλη Αυγουλά, που είναι επίσης τυφλός , πέτυχαν την καταδίκη του οδηγού σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ καθώς όχι μόνο είχε αρνηθεί να μεταφέρει την Τζουλιάνα και την Uni, αλλά είχε σπρώξει με δύναμη τον σκύλο-οδηγό έξω από το όχημά του αναγκάζοντας την κοπέλα να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του.

«Μετά την απόφαση δέχθηκα συγχαρητήρια από όλους τους γνωστούς μου γιατί με αυτή τη δικαστική απόφαση έγινε η αρχή. Θέλω να πω σε όλους να τολμούν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, να μη διστάζουν και να μην τα παρατάνε», λέει η Τζουλιάνα στο iefimerida.gr.

Παράλληλα περιγράφει τις αντιδράσεις που συναντάει πλέον στις πιάτσες των ταξί. «Τώρα οι οδηγοί μαλώνουν για το ποιος θα μεταφέρει εμένα και την Uni. Λένε είναι η κοπέλα της τηλεόρασης , δείχνουν μεγάλη προθυμία και είναι πιο ευαίσθητοι».

η Τζουλιάνα κατά τη διάρκεια αγώνα goalball

 

Παρουσιάσεις στα σχολεία

Μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Με Άλλα Μάτια» του Βαγγέλη Αυγουλά και του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας η Τζουλιάνα επισκέπτεται σχολεία και άλλες δομές με στόχο την ενημέρωση των παιδιών αλλά και την επιμόρφωση του προσωπικού σχετικά με την αναγκαιότητα των σκύλων -οδηγών. Στα αθώα μάτια των μαθητών η καθημερινότητα της 28χρονης μοιάζει ένας άθλος. «Τα παιδιά μου κάνουν πολλές ερωτήσεις και μια από αυτές που δέχομαι συχνά είναι πως καταφέρνω να είμαι καλοντυμένη και να συνδυάζω σωστά τα ρούχα μου αφού δεν βλέπω. Τους εξηγώ ότι ξεχωρίζω τα υφάσματα με την αφή και ότι έχω μια εφαρμογή στο κινητό που μου λέει τα χρώματα», λέει η Τζουλιάνα Μπούση.

Μέλος της εθνικής ομάδας goalball , του ομαδικού αθλήματος των Παραολυμπιακών αγώνων για άτομα με απώλεια όρασης , αλλά και αθλήτρια του στίβου η Τζουλιάνα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο . Συχνά έρχεται αντιμέτωπη με έλλειψη προσβασιμότητας ωστόσο στο δικαστήριο ζήτησε επιείκεια στο θέμα της άδειας οδήγησης του κατηγορούμενου καθώς ο εισαγγελέας πρότεινε να του αφαιρεθεί για έναν χρόνο.

«Ο στόχος μου ήταν η ηθική δικαίωση και όχι η εκδίκηση. Από τη στιγμή που ο οδηγός είπε ότι με το ταξί βιοπορίζεται δεν ήθελα να πεινάσει αυτός και η οικογένειά του . Γι’ αυτό ζήτησα από το δικαστήριο να μην του αφαιρεθεί η άδεια», εξηγεί η 28χρονη.

«Μετά την παραδειγματική κρίση της δικαιοσύνης , η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για την συμπερίληψη και την προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων οδηγών , είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα», λέει από την πλευρά του ο δικηγόρος της Τζουλιάνας, Βαγγέλης Αυγουλάς .

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γράφει στο λάπτοπ του

Παράλληλα μετά τη δίκη ο κ. Αυγουλάς ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης μέσω τoυ μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Με Άλλα Μάτια» δημοσιεύοντας βίντεο με την Τζουλιάνα και την Uni ώστε να γίνει κατανοητό πως ένας σκύλος καθοδηγεί τον χειριστή ή τη χειρίστριά του και πόσο σημαντικό είναι να μη χαϊδεύουμε έναν σκύλο εν ώρα εργασία για να μην του αποσπάμε την προσοχή.

Με τη ματιά ενός σκύλου οδηγού τυφλών ?

Πηγή: www.iefimerida.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top