Ετοιμαστείτε για αλλαγές στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας
Είμαι σίγουρος ότι το φανταζόσασταν, το «μυρίζατε», κάπου το είχατε ακούσει, ίσως και να είχατε διαβάσει κάποιες αναφορές αλλά είμαι και βέβαιος ότι ακόμα δεν αισθάνεστε και τόσο σίγουροι για το πώς τα δεχτείτε αυτές τις αλλαγές και μάλλον δεν τις περιμένατε τόσο σύντομα. Ωστόσο ετοιμαστείτε, οπλιστείτε με κουράγιο και ψυχραιμία, μην εκνευριστείτε αν διαβάσετε πράγματα με τα οποία δεν είστε ακόμα έτοιμοι να συμφιλιωθείτε γιατί έτσι είναι οι συμφωνίες, οι συνθήκες, τα επίσημα κείμενα.
Αρχικά, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών Τσίπρα-Ζάεφ, οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και το περιεχόμενό τους, ενώ – προσέξτε το αυτό- ήδη κοινή επιτροπή εργάζεται σε σχέση με τις αλλαγές στα βιβλία που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας Ελλάδας και Αλβανίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 της συμφωνίας , η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Και όταν αναθεωρούνται σχολικά βιβλία, αναθεωρείται εν πολλοίς και αυτή η ίδια η ιστορία, ανεξάρτητα αν όλοι συμφωνούμε ή όχι.
Το άρθρο προβλέπει ότι: «Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».
Αυτή είναι η ουσία. Η επιτροπή , εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό. Χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας ….. Για το σκοπό αυτό, η επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Και φυσικά, θα εξετάσει οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού Για το άλλο θέμα, μία άλλη επιτροπή, κοινή επιτροπή Ελλάδας-Αλβανίας ήδη ασχολήθηκε με τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, Γεωγραφίας αλλά και Λογοτεχνίας και η ελληνική πλευρά έχει ήδη κρίνει «προβληματικά» κάποια σημεία από τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας. Κυρίως, τo ζήτημα της Τσαμουριάς, αφού σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, « Παρά τις διακρατικές συμφωνίες τα αλβανικά σχολικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά από τη Θήβα μέχρι και την Πρέβεζα.»
Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας προέβη σε προτεινόμενες αλλαγές των στοιχείων που προσβάλλουν, ωστόσο, παρά την έλευση τριμήνου, η αλβανική πλευρά δεν έστειλε όπως είχε δεσμευτεί τα δείγματα βιβλίων με τις αλλαγές” είχε επισημανθεί από τον πρώην υφυπουργό Παιδείας.
Κι όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Κοτζιάς, « το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της ΠΓΔΜ είναι σε πολλά σημεία σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για το ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αναμένουμε. Αναμείνατε κι εσείς. Διότι αλλαγές έρχονται. Και σύντομα. Και να έχετε στο νου σας ότι το θέμα της αλλαγής της Ιστορίας, θα μας απασχολήσει πολύ, πάρα πολύ τους επόμενους μήνες, μόλις αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχέδια, προτάσεις και κείμενα.
0 Comments