Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Εκδήλωση στο σχολείο μας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού και καλεσμένο τον κ. Ευάγγελο Αυγουλά

Ο Βαγγέλης περπατάει με το λευκό μπαστούνι

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας τον κ. Ευάγγελο Αυγουλά, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου). Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται αυτόνομα και με ασφάλεια.

Ο κ. Αυγουλάς είναι δικηγόρος, Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Υπήρξε μαθητής στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, ένα «ιδιαίτερο» σχολείο, στο οποίο για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πριν από είκοσι πέντε χρόνια το Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ένταξης τυφλών μαθητών «’Ηλιος» σε κοινή τάξη με την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα. Ψυχή του συγκεκριμένου προγράμματος, δάσκαλος του καλεσμένου μας και πολλών ακόμη αξιόλογων σήμερα συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης, υπήρξε ο κ. Αλέξης Γκλίνος, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, που επίσης είχαμε κοντά μας.

Οι μαθήτριες, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με την καθημερινή ζωή των τυφλών, ήρθαν βιωματικά σε επαφή και με τους βασικούς τρόπους συνοδείας και εξυπηρέτησης των ατόμων με προβλήματα όρασης από βλέποντες.

Ο κ. Αυγουλάς απάντησε με προθυμία και πολύ χιούμορ σε πλήθος ερωτήσεων που του έκαναν οι μαθήτριες, φωτογραφίθηκε μαζί τους και δέχθηκε τα μικρά χειροποίητα δώρα τους.

Παράλληλα, ο κ. Α. Γκλίνος παρουσίασε τη γραφή Braille, σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούν οι τυφλοί μαθητές και πολλές μαθήτριες έγραψαν λέξεις με τη βοήθειά του.

Την εκδήλωσε συντόνισε η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Αραθύμου Κ.

Μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητριών:  

  • Μου έκανε τρομερή εντύπωση πώς ο κ. Βαγγέλης δε χάνει το κουράγιο του και δε σταματά να γελά.
  • Ο κ. Βαγγέλης με έκανε να σκεφτώ πως δεν πρέπει να γκρινιάζω με μικρά καθημερινά προβλήματα, αλλά να χαμογελώ και να ελπίζω.
  • Δε θα ξεχάσω το χαμόγελό του! Πραγματικά βλέπει “με άλλα μάτια”!
  • Είναι ένα πραγματικό πρότυπο δύναμης που όλοι πρέπει να θαυμάζουμε. Just smile!!!  Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να έχουν τόση δύναμη…
  • Σήμερα γνώρισα έναν ξεχωριστό άνθρωπο που έχει καταφέρει να κάνει τα αδύνατα δυνατά! Προβληματίστηκα… Είδα μια άλλη οπτική γωνία, όχι απαραίτητα με τα μάτια μου,αλλά με αυτά της ψυχής μου. Ευχαριστώ!
  • Η συγκίνηση σήμερα ήταν μεγάλη, αλλά και η χαρά! Μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις μας!
  • Ένιωθα ότι απαντούσε ειλικρινά σε όλες τις ερωτήσεις μας.
  • Ο κ. Βαγγέλης μας έκανε να δούμε το βαθύτερο νόημα της ζωής, αυτό που βλέπει μόνο η ψυχή.
  • Σήμερα γνωρίσαμε έναν ήρωα της ζωής.
  • Με εντυπωσίασε ο τρόπος που περιέγραψε τα όνειρα που βλέπει.
  • Ο κ. Βαγγέλης, αν και δεν έχει όραση, καταλαβαίνει περισσότερα από εμάς. Μας βλέπει με άλλα μάτια, με τα μάτια της καρδιάς. Είστε πολύ δυνατός και σπουδαίος! Σας ευχαριστούμε!
  • Μου ζέσταναν την καρδιά τα λόγια του. Θέλουμε να έρχεστε στο σχολείο μας και στις γιορτές μας.
  • Μετά από αυτή τη συνάντηση, ξέρω πώς να βοηθήσω κάποιον άνθρωπο με πρόβλημα όρασης στο δρόμο χωρίς να τον τρομάξω. Σας ευχαριστώ!
  • Ο κ. Βαγγέλης είναι για μένα ήρωας. Δε ζεις εύκολα σε μια τέτοια πόλη…
  • Μας παρουσίασε τη διαφορετικότητά του με άνεση και χιούμορ. Απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις μας και, κυρίως, μας τόνισε πως αξίζει να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας!
Ο Βαγγέλης δείχνει τεχνικές συνοδείας με την κ. Αραθύμου Ομαδική ο Βαγγέλης με τις μαθήτριες

 

Πηγή:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ και ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΥΓΟΥΛΑ

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top