Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ΕΕΕΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ: Ένα ανθισμένο λουλούδι στην ερημωμένη εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες

ΕΕΕΕΚ aigalew 1

Στο Δημαρχείο Περιστερίου βρέθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς στο πλαίσιο τριήμερης καλλιτεχνικής έκθεσης και bazaar του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αιγάλεω, ώστε να συγχαρεί από καρδιάς μαθητές και εκπαιδευτικούς για το αξιόλογο έργο τους κόντρα στις δυσκολίες, την έλλειψη προσωπικού, την αυξημένη ζήτηση που δε μπορεί να καλυφθεί επί του παρόντος από καινούριες ίδιου τύπου δομές και την υποχρηματοδότηση.

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως τύπος σχολείου, αποτελεί μετεξέλιξη των ειδικών επαγγελματικών σχολών που λειτουργούσαν μέχρι περίπου και το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Σήμερα Λειτουργούν 85 δομές σε όλη την Ελλάδα που Ανήκουν στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και Απευθύνονται σε μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (νοητική στέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές κ.α) που έχουν ολοκληρώσει την Α/θμια εκπαίδευση (γενική ή ειδική) και έχουν αξιολογηθεί από το αρμόδιο ΚΕΔΔΥ και στο πλαίσιο αυτό τους έχει προταθεί να φοιτήσουν σε ένα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Η φοίτηση διαρκεί από 5-8 έτη και παρέχονται ευκαιρίες για καλλιέργεια: α. γενικών- ακαδημαϊκών δεξιοτήτων β. κοινωνικών δεξιοτήτων/ ανεξάρτητης διαβίωσης γ. προεπαγγελματικών / επαγγελματικών δεξιοτήτων. άρα εκτός από γενικά μαθήματα (με κυρίαρχα τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη γυμναστική, τη μουσική κ.α) οι μαθητές παρακολουθούν και μαθήματα εργαστηριακά (ενδεικτικά: Κηπουρικής, Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής, Χειροτεχνίας, Υδραυλικής, Αγγειοπλαστικής κ.α, ανάλογα με τις ειδικότητες που έχουν εγκριθεί και λειτουργούν σε κάθε ΕΕΕΕΚ).

Τα ΕΕΕΕΚ χορηγούν πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης. Ο απολυτήριος τίτλος του ΕΕΕΕΚ έχει εργασιακή ισοτιμία με αυτόν του Γυμνασίου όχι όμως εκπαιδευτική. Αυτό σημαίνει πως ο απόφοιτος ενός ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο πλαίσιο του ισχύοντος επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, ο περιορισμένος αριθμός επιλογών σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη θεσμικού πλαισίου προκειμένου τα ΕΕΕΕΚ να έχουν ουσιαστικότερη σύνδεση με τις ανάγκες και την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας οδηγεί συχνά τους μαθητές και τις οικογένειές τους σε φοβερή ανασφάλεια για το τι ακολουθεί με την ολοκλήρωση των ετών φοίτησης.

Οι φωτογραφίες κυριολεκτικά μιλούν για το ταλέντο των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω!

ΕΕΕΕΚ aigalew 3 ΕΕΕΕΚ aigalew 5

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), Αιγάλεω είναι Δημόσιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Για πρώτη φορά λειτούργησε το 2002-03 και είχε πρώτους απόφοιτους το 2007-08.

Αυτή τη στιγμή στο σχολείο φοιτούν 132 μαθητές, ηλικίας 14-22 ετών με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (κύρια νοητική υστέρηση, αυτισμό, διάσπαση προσοχής κ.α) που έχουν τελειώσει ειδικό ή γενικό Δημοτικό Σχολείο.

Οι μαθητές είναι χωρισμένοι σε ολιγομελή τμήματα ανάλογα με το έτος φοίτησης, το κύριο εργαστήριο παρακολούθησης, το μαθησιακό προφίλ.

Το σχολείο είναι διαδημοτικό. Δέχεται μαθητές από τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Αγ. Βαρβάρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ιλίου, Καματερού καθώς και από το νοτιοδυτικό τμήμα του δήμου Αθηναίων (Σεπόλια, Πετράλωνα, Κολωνό κ.α).

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αιγάλεω παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση στις εξειδικεύσεις:

Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής, Κηπουρικής και Χειροτεχνίας, Ενώ διαθέτει Κοινωνική και Ψυχολογική Υπηρεσία, Τμήμα Εργοθεραπείας, Τμήμα Λογοθεραπείας και Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

ΕΕΕΕΚ aigalew 4 ΕΕΕΕΚ aigalew 6

Οι συχνές οργανωμένες δραστηριότητες με πολιτιστικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά σε ευκαιρίες ευρύτερες της τυπικής εκπαίδευσης, να διερευνήσουν εναλλακτικά ενδιαφέροντα, να βιώσουν διαφορετικούς ρόλους, να αναγνωριστούν, να εκτεθούν σε κοινό, να χειροκροτηθούν και να δημιουργήσουν.

Από την αρχή κάθε σχολικού έτους γίνεται σχεδιασμός εκπαιδευτικών επισκέψεων (σε χώρους εργασίας, σε μουσεία, σε αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.λ.π) ώστε να δοθούν ευκαιρίες νέων ερεθισμάτων, γνωριμίας με άλλους εκτός σχολείου χώρους, ευκαιρίες συνεργασίας, πληροφόρησης, συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Η συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Αγωγής Σταδιοδρομίας κ.α αλλά και προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (για μαθητές των τελευταίων ετών) έχει γίνει πλέον καθεστώς τα τελευταία τέσσερα έτη.

Το σχολείο τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε προγράμματα Ευρωπαϊκά (Leonardo, Grundvich κ.α) ενώ αποτελεί συχνά επιλογή φορέων από άλλες χώρες που οργανώνουν επισκέψεις μελέτης σε ελληνικά σχολεία. Οι μαθητές συμμετέχουν με ενεργητική παρουσία (δρώμενα, εισηγήσεις) σε συνέδρια και ημερίδες ενώ παίρνουν μέρος σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς (ζωγραφικής, φωτογραφίας, αφίσας κ.α) από τους οποίους αποσπούν σημαντικές διακρίσεις.

Νέα εικαστική έκθεση των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα στο Δημαρχείο της πόλης και σας καλούμε να στηρίξετε τη συνέχεια αυτής της αξιόλογης προσπάθειας με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.

ΕΕΕΕΚ aigalew 2

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top