Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: “Η Πρώτη Κραυγή της Σιωπής” στο “Μονοπάτι” της λογοτεχνίας

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μιλάει για το βιβλίο του

Η Κατερίνα Χέλμη διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο Η Μαρία Αλιφέρη διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο

 

«Η Πρώτη Κραυγή Της Σιωπής», είναι το πρώτο βιβλίο της πενταλογίας που ξεκίνησε να γράφει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλμπέρτο Εσκενάζυ!

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα και φιλικό κλίμα, το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου 2016, στο καλλιτεχνικό στέκι, café-bar «Θεατράλε» (Θησέως 40 Μαρούσι), έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού τον οποίο πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ο κ. Εσκενάζυ με τα παιδιά του, τη Σάρα και τον Λέων.

Ως «ανόητος και χειμαρρώδης ερευνητής», αυτοσυστήθηκε στο κοινό αυτοσαρκαζόμενος ο κ. Εσκενάζυ, διοχετεύοντας συνεχώς χιούμορ στη βραδιά και διευκρινίζοντας ότι δουλεύει ατελείωτα διαβάζοντας πάρα πολύ, πριν ξεκινήσει να περιγράψει ιστορικά μια περίοδο, μια πόλη ή ένα γεγονός.

«Πέταξα στα ουράνια, είδα μέσα από τα σύννεφα τη Θεσσαλονίκη των τότε χρόνων και μετά ξεκίνησα να τοποθετώ τους ήρωες μου ανάμεσα στα γεγονότα και στις στιγμές», εξήγησε ο κ. Εσκενάζυ.

Η πενταλογία, ανακατεύει ιστορικά πρόσωπα με μυθιστορηματικούς ήρωες και εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, συνολικά τα έτη 1908-1967.

Κάθε βιβλίο θα έχει και έναν υπότιτλο, με το πρώτο να υποτιτλίζεται ως «Σπίθα» -500 σελίδες!-, ενώ έτοιμο είναι ήδη και το δεύτερο μυθιστόρημα -650 σελίδες!-, το οποίο ο συγγραφέας δε θα κυκλοφορήσει πριν παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος!

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Νόνα, η γιαγιά που ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ δε γνώρισε. Η γιαγιά του που την έκανε εξώφυλλο στο βιβλίο του, όπως η εικόνα της σώθηκε μέσα από ένα πορτρέτο του θείου του και ζωγράφου.

Η Νόνα που πρωταγωνιστεί και στους πέντε τόμους και πεθαίνει τελικά 100 χρονών!

Το μυθιστόρημα έχει ως βάση του αντικειμενικές, ιστορικές καταγραφές των γεγονότων και στις σελίδες του παντρεύονται διάφορα κινήματα όπως το Εργατικό, το πολυσυλλεκτικό θρησκευτικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της τότε Θεσσαλονίκης, ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αβραάμ Μπεναρόγια, με το «αλατοπίπερο του μυθιστορήματός μου, που είναι τέσσερεις συγκλονιστικοί έρωτες», μας εξηγεί ο κ. Εσκενάζυ.

«Καθένας από τους ήρωες μου έχει και κάτι από μένα, αλλά οι αναγνώστες δε θα το καταλάβετε ποιο στοιχείο μου έχει ο καθένας! Βάζω την αλήθεια μου στους ήρωες μου», εξηγούσε ο συγγραφέας, την ώρα που με αριστουργηματικό τρόπο, διάβαζαν αποσπάσματα του βιβλίου συνεπαίρνοντας το κοινό οι ηθοποιοί Κατερίνα Χέλμη και Μαρία Αλιφέρη και ο τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο τραγουδοποιός κ. Ανδρέας Θωμόπουλος, σημειώνοντας ότι «το μυθιστόρημα του πηγαίου Αλμπέρτο κυκλοφόρησε χωρίς διορθώσεις»!

«Τους έρωτες στα βιβλία μου δεν τους προσεγγίζω επιδερμικά, αλλά με γυναικείο τρόπο», τόνισε επίσης ο συγγραφέας!

Ο όμορφος και ζεστός χώρος του «Θεατράλε» έχει αποκτήσει και δική του ομάδα Μπάσκετ, με ενεργό παίχτη τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ενώ από Σεπτέμβρη τρεις θεατρικές παραστάσεις αναμένεται να φιλοξενηθούν εκεί, παράλληλα με τα υπόλοιπα χορευτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και τα μουσικά πάρτι.

Το βιβλίο ήταν το παρθενικό για τις «Εκδόσεις Μονοπάτι», εκδοτικός οίκος που ανήκει επίσης στον Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

«Ελπίζω στο Μονοπάτι αυτό να συμπορευτώ με κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος και να βαδίσουμε μαζί για όσο μας το επιτρέπουν οι αναγνώστες», ανέφερε ο κ. Εσκενάζυ.

Επίσημος προσκεκλημένος του Αλμπέρτο Εσκενάζυ ήταν και ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος δέχτηκε μια προσωπική, συγκινητική, ιδιόχειρη αφιέρωση από το συγγραφέα, σε ένα από τα αντίτυπα του βιβλίου: «…Σε έναν αγωνιστή της ζωής. Τιμή μου που σε γνώρισα», ανέφερε ο συγγραφέας μεταξύ άλλων!

ο τραγουδοποιός κ. Ανδρέας Θωμόπουλος Ο Κώστας Μπίγαλης διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο  Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ υπογράφει το βιβλίο του Βαγγέλη Αυγουλά

Το Κοινό

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top