Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Βλέπουν με τα Μάτια των συμμαθητών

Ο Αυγουλάς μαζί με τον δάσκαλο Γκλινό δείχνουν σε ένα κοριτσάκι πως να γράφει με την γραφομηχανή Braille

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ακούστε το Άθρο

Δεν νιώθουν μειονεκτικά τα παιδιά με περιορισμένη όραση εντός και εκτός σχολείου

Η δασκάλα της Ε’ τάξης στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά γράφει μια άσκηση στον πίνακα και παράλληλα τη διαβάζει αργά. Οι μαθητές την αντιγράφουν και τη μεταφέρουν στο χαρτί. Το ίδιο κάνει και η συμμαθήτριά τους η Διονυσία που έχει πρόβλημα όρασης αλλά με τον δικό της τρόπο: πληκτρολογεί στη γραφομηχανή Braille.

Ρεπορτάζ: Μάνος Χαραλαμπάκης

Σε περίπτωση που δυσκολευτεί ο δάσκαλος ειδικής αγωγής που βρίσκεται μέσα στην τάξη, θα τη στηρίξει και θα τη βοηθήσει. Με τον ίδιο τρόπο η Διονυσία συμμετέχει ισότιμα σε όλα τα μαθήματα με τους υπόλοιπους βλέποντες μαθητές της τάξης.

“Στόχος μας είναι τα παιδιά που μπορεί να έχουν περιορισμένη όραση να μην αισθάνονται σε καμία δραστηριότητα μειονεκτικά. Να μην αποκοπούν από εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου. Συμμετέχουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα παιδιά σε γιορτές, σκετς, σχολικές εκδρομές. Δεν λείπουν ούτε από τα πάρτι των συμμαθητών τους”, λέει στα “ΝΕΑ” ο ειδικός δάσκαλος τυφλών κ. Αλέξης Γκλίνος, που επί 18 χρόνια διδάσκει σε τμήματα ένταξης-συνεκπαίδευσης τυφλών-βλεπόντων στο 35ο Δημοτικό Σχολείο. Όπως προσθέτει, “πάντα προσπαθούμε να μην υπάρχει απώλεια γνώσεων ούτε για τους βλέποντες ούτε για τους τυφλούς μαθητές”. Το πιο σημαντικό όμως, σύμφωνα με τον κ. Γκλίνο, είναι ότι η εκπαίδευση και συμβίωση παιδιών με προβλήματα όρασης και βλεπόντων παιδιών έχει διπλό όφελος: “Η συνεκπαίδευση δεν βοηθάει μόνο τους τυφλούς μαθητές. οι βλέποντες βγαίνοντας από την τάξη ξέρουν πλέον πως να συμπεριφερθούν απέναντι στους τυφλούς. Γίνονται πυρήνες σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έξω στην κοινωνία”.

Χάος μετά το δημοτικό

Η περίπτωση του 35ου Δημοτικού και η εκπαίδευση που προσφέρει σε τυφλούς και βλέποντες είναι ιδανική, όπως τονίζουν μαθητές που πέρασαν από τα θρανία του σχολείου και τώρα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο. Μετά το δημοτικό όμως-στο γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο-τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ένα βουνό προβλημάτων. Ελλείψεις σε εξοπλισμό, βιβλία, ανοργανωσιά. “Η κατάσταση εδώ στο 35ο Δημοτικό, όπου φοίτησα κι εγώ, είναι ιδανική”, λέει ο 21 χρονος Βαγγέλης Αυγουλάς, φοιτητής στο 3ο έτος της Νομικής, που έχει πρόβλημα όρασης και είναι και μέλος της Νεολαίας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Και συμπληρώνει: “Εδώ οι μαθητές έχουν εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, γραφομηχανές, εκτυπωτή Braille, υπολογιστή. Και τα βιβλία σε μορφή Braille έρχονται πλέον εγκαίρως”.

Η εικόνα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική στη συνέχεια. “Για παράδειγμα, εγώ στο γυμνάσιο είχα αγοράσει με δικά μου έξοδα ένα λάπτοπ για να συμμετέχω ισότιμα στη τάξη. Ακόμα και σήμερα όμως, οι ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι μεγάλες”. Όσο για το πανεπιστήμιο, η κατάσταση είναι απλώς χαώδης. “Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δεν τυπώνονται σε μορφή Braille. Έχουμε χάσει ακόμα και εξεταστικές, διότι δεν έχουμε προλάβει να τα ηχογραφήσουμε.

12 Συμβουλές

“Όταν με συναντήσεις μπορείς να βοηθήσεις”

“ΓΝΩΡΙΜΙΑ με έναν τυφλό. Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις, αν θυμηθείς το παρακάτω: Πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου παρά με το μπαστούνι ή με τον σκύλο. Όμως, μη με πιάνεις από το μπράτσο άσε με να πιάσω το δικό σου μπράτσο. Έτσι θα ξέρω πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις. Σύστησέ με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίζω ποιος είναι στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησέ μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις, με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία να μιλάω σε κάποιον που δεν είναι κοντά μου”. Πρόκειται για δύο από τις 12 συμβουλές που θα μοιράσουν σε έντυπα στους πολίτες την επόμενη Τετάρτη το πρωί στην Πλατεία Κοραή-Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού-οι μαθητές από το τμήμα ένταξης του 35ου Δημοτικού Πειραιά. Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες πως πρέπει να συμπεριφέρονται όταν συναναστρέφονται με ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Οι μαθητές θα κάνουν μια μίνι αναπαράσταση της συνεκπαίδευσης τυφλών-βλεπόντων και όπως είπαν οι ίδιοι στα “ΝΕΑ” θα φωνάξουν για “ισότητα-συμμετοχή-σεβασμό και για ελεύθερα πεζοδρόμια”.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ -10/10/2008

http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1403498

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top