Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ένα καλύτερο αύριο για όλους τους αναπήρους

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Βαγγέλη Αυγουλά, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά
Ακούστε το Άθρο

 

Με την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου :

 Ένα καλύτερο αύριο για όλους τους αναπήρους

Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, αισθάνομαι πραγματικά ευτυχισμένος γιατί το φθινόπωρο, αρχίζει η υλοποίηση τής πρωτοβουλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσα από το ανοιχτό μυαλό, την προθυμία και την επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου να συμβάλλει αποφασιστικά – έστω και βαθμιαία- στην αποκατάσταση ελλείψεων και στην εξάλειψη των κενών στην αντιμετώπιση των αναπήρων από την Εκκλησία. Αυτό που αποκαλούμε  «Πρώτο Κύκλο Επιμόρφωσης των Κληρικών για την Αναπηρία». Και είμαι εξαιρετικά τυχερός που συμμετέχω κι εγώ στην υλοποίηση της εξαγγελίας.

Το θέμα είχε προκύψει στις 9 Φεβρουαρίου του 2021, όταν ο Μακαριότατος με δέχθηκε ως Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» , ανάπηρο δικηγόρο και Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο γραφείο του, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και του Πρωτοσύγκελου της ίδιας Μητροπόλεως κ. Νικόδημου Αθανασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού συζητήσαμε αρκετή ώρα για το πώς βιώνουν τα ανάπηρα άτομα την πανδημία στη χώρα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ο ίδιος είχε αναλάβει και υποστηρίξει από τότε που ήταν Μητροπολίτης Θηβών, τόσο για δομές μέριμνας ΑμεΑ, όσο και για την καθιέρωση της διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στη Θεία Λειτουργία.

Στη συνάντηση του Φεβρουαρίου, ο Μακαριότατος ιδιαίτερα στάθηκε στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Μη Κερδοσκοπικό Φορέα «Με Άλλα Μάτια», με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, για την εξοικείωση των μαθητριών και μαθητών με την αναπηρία.  Και στην πορεία της συζήτησης, ο Αρχιεπίσκοπος , στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως πιστοποιημένου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, ανήγγειλε ότι θέτει υπό την αιγίδα του και υπό το συντονισμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αθηναγόρα ως Αναπληρωτή Προέδρου του Ιδρύματος, έναν κύκλο επιμόρφωσης κληρικών, γύρω από την αναπηρία, τους σωστούς τρόπους προσέγγισης της και τα πρότυπα αναπήρων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αντίληψη της Εκκλησίας και της κοινωνίας γύρω από τα ΑμεΑ. Θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος επιμόρφωσης, απευθυνόμενος σε εθελοντές που στηρίζουν καθημερινά ΑμεΑ, στο πλαίσιο των εκκλησιαστικών δομών και προγραμμάτων μέριμνας.

Γυρίζω μερικούς μήνες πίσω, στο Φεβρουάριο και τη συνάντησή μας και θυμάμαι μερικά απ΄ όσα είχαν διαμειφθεί, όσα είπε ο Μακαριότατος και όσα είχα προσθέσει – με την άδειά του- και εγώ από την πολυετή εμπειρία μου :

Ιερώνυμος:  Υπηρετήσαμε μια επαρχία, τη μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, και είχαμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως  τα δικά σας. Στην κινητοποίησή μας αυτή μας βοήθησε πάρα πολύ η παρουσία ενός κληρικού, του πατρός Αδαμαντίου Αυγουστίδη, ο οποίος ήταν γιατρός, έγινε κληρικός, και κυρίως ασχολήθηκε με τα θέματα τα ψυχοϊατρικά των ανθρώπων που δοκιμάζονται με αυτού του είδους τα προβλήματα. Ο ίδιος ασχολήθηκε κυρίως με ανθρώπους τους οποίους ξέχασαν οι πολλοί εκείνοι, που λένε πολλά λόγια, στη Λέρο. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν εγκαταλελειμμένοι. Έτσι, λοιπόν, όταν το BBC έκανε μια εκπομπή που τάραξε τον τόπο γιατί παρουσίασε τη ζωή τους, αποφασίσαμε τότε με τον πατέρα Αδαμάντιο να αναλάβουμε την πρωτοβουλία, άνθρωποι οι οποίοι κατάγονται από τη Βοιωτία κι είναι έγκλειστοι σε αυτό το κέντρο να απελευθερωθούν και να έρθουν να ζήσουν στη Βοιωτία σε σπίτια, οικογένειες/ομάδες, οργανωμένα. Έγινε αυτό το έργο και πέτυχε. Είναι η αρχή που έγινε από εμάς κι ακολούθησε μετά το κράτος για να εντάξει κοινωνικά τις ομάδες των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν από την περιοχή της Λέρου. Αυτό, παράλληλα, μας έδωσε την ευκαιρία να ‘ρθούμε σε επαφή και με άλλους ανθρώπους, που είχαν άλλου είδους προβλήματα.

Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αρωγής όπου μπήκαν όλοι και βοηθούσαν οι κληρικοί μας, μεταξύ των οποίων παλιά ο πατήρ Αθηναγόρας, μετά ο πατήρ Νικόδημος, μετά άλλοι πατέρες. Αυτό το έργο συνεχίζεται τώρα από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, τον κύριο Γεώργιο. Μου θυμίζετε παλιές καταστάσεις, παλιές ποιμαντικές εμπειρίες και συγκινούμαι και το χαίρομαι. Χαίρομαι κ. Αυγουλά, διότι συνδέεστε με τον Μητροπολίτη σας, κύριο Αθηναγόρα τον Ιλίου, ο οποίος κουβαλάει πολλές εμπειρίες, έχει πολύ καλό περιεχόμενο γνώσης αυτών των πραγμάτων, κι είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει και θα συνεργαστείτε.

Εγώ ως αρχιεπίσκοπος, έχω αρχίσει κάποιο έργο με άλλους συνεργάτες, για παιδιά που παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα: σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία, αυτισμό. Και έχουμε γύρω στις περίπου 10 δομές αυτού του είδους. Η κυριότερη και μεγαλύτερη είναι στον Βαρνάβα Αττικής, διότι εκεί μας δώρισαν μια έκταση 150 στρεμμάτων όπου γίνονται διάφορα έργα για να αγκαλιάσουν όλου αυτού του είδους τις ανάγκες. Επομένως, χαιρετίζω αυτή την επίσκεψη και θα ήθελα να ευχηθώ, με τη συμπαράσταση του κυρίου Αθηναγόρα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε για κάτι καλύτερο.

Αυγουλάς: Είναι πολύ σημαντικό ότι με δική σας παρότρυνση μπήκε η νοηματική γλώσσα για τους κωφούς στη θεία ευχαριστία. Το μυστήριο αυτό επιτρέπεται να μεταδίδεται τηλεοπτικά και στη γλώσσα των ανθρώπων που δε μας ακούνε. Αυτό δεν ήταν τυχαίο αφού όπως διαπιστώνουν όλοι. είχατε ευαισθησίες από παλιά.

Ιερώνυμος: Δεν είναι δικό μου το έργο αυτό. Εγώ, αλλά και οι άλλοι πατέρες, είχαμε την ευλογία να έχουμε επίσκοπο όταν είμαστε νεότεροι κληρικοί, έναν φωτισμένο, αγιασμένο άνθρωπο, τον μακαριστό μητροπολίτη τότε Θηβών και Λεβαδείας, το Νικόδημο. Αυτός είναι ο εφευρέτης, θα έλεγα, ο δημιουργός της νοηματικής στα εκκλησιαστικά μας δρώμενα, όχι με την επιστημονική εξέλιξη τη σημερινή, αλλά με την πρακτική. Το 1940 άρχισε να συγκεντρώνει τους κωφούς και να τον μαθαίνουν εκείνοι τη νοηματική γλώσσα. Πρακτικά. Έτσι έγινε ο πατέρας τους και συγκέντρωσε όλους τους κωφούς της περιοχής και μετά κι από όλη την Ελλάδα, γιατί ακόμα το κράτος δεν είχε κάνει κάτι επίσημο. Δημιούργησε ένα κέντρο στην οδό Μενάνδρου για τους κωφούς και ασχολήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντικής του εργασίας στη Βοιωτία με αυτό το έργο. Έτσι κι εγώ κοντά του απέκτησα μια εμπειρία, γνώρισα τους κωφούς και θα ήθελα να πω ότι μεσολάβησα σε αυτή την προσπάθεια να γίνει μια τοποθέτηση ενός γνώστη της νοηματικής και στη λειτουργία της εκκλησίας. Είναι μια ευλογία το ότι συνεχίζεται αυτό το έργο δημιουργικά.

Αυγουλάς: Έχουμε μια σκέψη και θέλουμε την ευλογία και τη βοήθειά σας. Μέσω του ιδρύματος επιμόρφωσης, να αγγίζαμε σε έναν κύκλο, το θέμα της αναπηρίας, τονίζοντας και προωθώντας τις δυνατότητες που έχουν οι ανάπηροι  παρά την ιδιαιτερότητά τους. Οι κληρικοί που τους παρακολουθούν, τους εξομολογούν, μιλούν μαζί τους, βοηθούν όπως μπορούν, πρέπει να γνωρίζουν και κάποια παραπάνω πράγματα για μια σωστότερη προσέγγιση, μια παρότρυνση, για να τους δίνουν και μια παραπάνω συμβουλή να ενεργοποιούνται  και να μην παραιτούνται εξ αιτίας της αναπηρίας. Αν βλέπετε ότι αξίζει τον κόπο, θέλαμε να κάνουμε μια προσπάθεια να συναντήσουν θετικά πρότυπα της αναπηρίας, όπως τους παραολυμπιονίκες, τους ανάπηρους επιστήμονες και καλλιτέχνες κλπ. Και μέσα από μικρές συζητήσεις να δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να διαδίδονται αυτές από στόμα σε στόμα από τους ιερείς και να μπορούμε να κινητοποιήσουμε παραπάνω κόσμο, με κοινωνικές και θεσμικές παραπομπές.

Ιερώνυμος: Ναι, είναι πολύ ενδιαφέρον. Εγώ θα ήθελα να το αναθέσω στον Άγιο Ιλίου αυτό, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος στο ΙΠΕ, να το διοργανώσει. Εγώ θα βοηθάω με τον δικό μου τρόπο, και σε εκδηλώσεις που θα κάνετε, είτε επίσημες είτε ημι-επίσημες θα είμαι παρών. Είτε να επικουρήσω, είτε να προσθέσω κάτι, θα είμαι στο πλευρό σας. Η ευχή μου είναι μεγάλη κι η δική μου συμπαράσταση θα είναι ουσιαστική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τους: Βαγγέλη Αυγουλά, Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και τον

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top