2ο ΓΕΛ Νίκαιας: “Ας μιλήσουμε…”διαφορετικά”!
Το 2ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας επισκέφθηκαν ο ΣΚΕΠ και ο Βαγγέλης Αυγουλάς το πρωί της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017, συνομιλώντας με 85 μαθητές της Β’ Λυκείου για τις ιδιαιτερότητες της αναπηρίας στη ζωή ενός νέου ανθρώπου.
Ο νεαρός δικηγόρος, έτυχε θερμής υποδοχής από το Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου και η συζήτηση πήγε τόσο καλά, που ενώ στην αρχή ήταν προγραμματισμένη για μια διδακτική ώρα, τα παιδιά χάρισαν στον κ. Αυγουλά και το διάλειμμα τους και την επόμενη διδακτική ώρα ολόκληρη, με την ποιότητα της κουβέντας να τη ζηλεύουν πολλές πανεπιστημιακές αίθουσες της χώρας!
Οι μαθητές μεταξύ άλλων, δοκίμασαν να αναγνωρίσουν τα κέρματα με την αφή τους φορώντας μάσκα, ενώ έμαθαν πολλές χρηστικές πληροφορίες της καθημερινότητας ενός τυφλού, όπως για τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και του Σκύλου Οδηγού, ή για την αναγνώριση των χαρτονομισμάτων και τη σωστή αντιστοίχιση των ρούχων στα χρώματα.
Ο αυτοσαρκασμός του κ. Αυγουλά έσπασε γρήγορα τον πάγο και τα παιδιά έδειξαν απίστευτα στοιχεία ωριμότητας, φανερώνοντας ότι στις μέρες μας, μπορούν να σταθούν αξιότερα από τους μεγάλους, σε θέματα που τους αγγίζουν και τους ενδιαφέρουν.
Οι ερωτήσεις γύρω από την καθημερινότητα ενός σχεδόν συνομηλίκου τους που έχει γεννηθεί τυφλός πολλές και οι απαντήσεις όλες ακομπλεξάριστες, αληθινές, πολλές φορές αφοπλιστικά συγκλονιστικές.
Εντύπωση προκάλεσε η διάθεση πολλών μαθητών να εμπλακούν ενεργά ως εθελοντές σε δράσεις υποστήριξης των αναγκών και των αγώνων του αναπηρικού κινήματος, ενώ ανακοινώθηκε και η διεύρυνση της πρωτοβουλίας των καθηγητών τους που ήδη υπήρχε, για ηχογράφηση κειμένων και βιβλίων αφιλοκερδώς υπέρ των παιδιών με προβλήματα όρασης που μπορεί να τα χρειάζονται.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθημερινή ενασχόληση του Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με τα social media, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει δει ούτε καν τον εαυτό του στον καθρέφτη για μια στιγμή.
«Την εικόνα που εγώ δεν έχω δει ποτέ, θέλω καθημερινά να τη χρησιμοποιώ σαν ένα θετικό όπλο που στέλνει αξιοπρεπή και αισιόδοξα, κοινωνικά μηνύματα ζωής. Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται, κατακλύζεται ή και δημαγωγείται από εικόνες, πρέπει να παίξεις με τους ίδιους όρους αν δεν κοιτάς μόνο την πάρτη σου αλλά στοχεύεις και στη συλλογική επιβίωση και ανάδειξη», τους απάντησε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.
Η συζήτηση με πολλούς μαθητές που έδειξαν ενδιαφέρον, συνεχίζεται ακόμα μέσω Facebook!
0 Comments