Συνέντευξη του Βαγγέλη Αυγουλά στην εφημερίδα Νέα Εγνατία της Καβάλας
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ «ΝΕ»
Ο δήμος Ιλίου ως «πρότυπο» κοινωνικής πολιτικής
![]() |
Ο Ευάγγελος Αυγουλάς πάσχει από ολική τύφλωση. Είναι μόλις 23 ετών, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και πλέον αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου. Μιλώντας χθες στη «ΝΕ» μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε για άλλη μια φορά ότι η κοινωνική πολιτική της αυτοδιοίκησης είναι καίριας σημασίας για την πραγμάτωση της πολυπόθητης «ισότιμης αντιμετώπισης» των πολιτών, ενώ προϋποθέτει υποδομές, υπευθυνότητα και γενναίες πολιτικές αποφάσεις
Του Θανάση Σοφιανού
Η δημοσίευση του άρθρου του δημοσιογράφου, Δημήτρη Κωνσταντάρα, στο προχθεσινό φύλλο της «ΝΕ», ήγειρε τουλάχιστον στις συνειδήσεις μας, την ιδέα ότι η κοινωνική πολιτική που οφείλουν και μπορούν να ασκήσουν οι εκάστοτε δήμοι δεν είναι μια αόριστη και θεωρητική «ανθρωπιστική» ευθύνη, αλλά εις εκ των εν γένει ουσιαστικών αυτοσκοπών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και μία απτή απόδειξη του ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και όχι μια ιδεαλιστική ουτοπία, μας τη δίνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο δήμος Ιλίου και η πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στο κοινωνικό πεδίο. Η επιλογή του νεοεκλεγέντα δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, ενός από τους 9 δήμους της Δυτικής Αθήνας με πληθυσμό κοντά στους 130.000 κατοίκους, να βάλει στη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής τον Ευάγγελο Αυγουλά, είναι ενδεικτική της προαναφερθείσας πολιτικής. Ο κ. Αυγουλάς είναι 23 ετών. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τώρα κάνει την άσκησή του σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και προετοιμάζει το μεταπτυχιακό του. Επιπλέον πάσχει από ολική τύφλωση και είναι μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης «VIEWS» για νέους με Προβλήματα Όρασης. Να σημειώσουμε ότι ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής έχει την ευθύνη οργάνωσης και εποπτείας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας του Δήμου, τις αρμοδιότητες σε θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου, καθώς και την τέλεση πολιτικών γάμων. Ο κ. Αυγουλάς, μιλώντας στη «ΝΕ», μας περιγράφει πού έγκειται η ειδοποιός διαφορά του δήμου Ιλίου, αναφορικά με την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τους άλλους δήμους και πώς θα «εκμεταλλευτεί» ο ίδιος την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι δημότες και ο δήμαρχος του δήμου, ώστε να προσεγγίσει και ει δυνατόν να υλοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τον κοινωνικό του στόχο.
«Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται λεφτά για να υλοποιηθεί»
Τα τελευταία 4 χρόνια ο δήμος Ιλίου “χτίζει” ένα δίκτυο δομών, ενώ υπήρχε μια ουσιαστική στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, βοηθώντας και στεγάζοντας Συλλόγους που έχουν κοινωνική δράση, όπως είναι το “ΚΕΘΕΑ” ή “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Δημιουργήθηκε έτσι μια διεύθυνση κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, καθώς αυξήθηκαν οι αντίστοιχες δομές και ανάγκες. Ο δήμος, άλλωστε, είχε κάνει καλή οικονομική διαχείριση, με αποτέλεσμα να έχουμε οικονομικό απόθεμα, με το οποίο υλοποιούμε την κοινωνική μας πολιτική και αυτή η πολιτική αντικατοπτρίζεται στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής», μας λέει ο κ. Αυγουλάς. Ο ίδιος αναφέρει ότι για να υλοποιηθεί μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, πρέπει να υπάρχουν χρήματα. «Ο “Καλλικράτης” είναι ένα σύστημα ανταποδοτικότητας. Η Πρόνοια περνάει, πλέον, στους δήμους και πρέπει να τη στηρίξεις οικονομικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, αν θέλεις να έχεις αποτέλεσμα», τονίζει ο αντιδήμαρχος. «Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο κοινωνικών δομών και ως “μητροπολιτικός” δήμος, αναφορικά με την κοινωνική πολιτική, ζητάμε τη συνεργασία με τους γύρω δήμους», μας εξηγεί.
«Η νοοτροπία της ισότιμης αντιμετώπισης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παιδείας»
«Πάσχω από ολική τύφλωση. Ό, τι πρόβλημα μου προκαλούσε αυτό στην καθημερινότητά μου το ξεπερνούσα με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, αλλά και της προσωπικής μου θέλησης. Σε μόνιμη βάση συναντώ εμπόδια κατά τη διέλευσή μου από πεζοδρόμια, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η πρόσβασή μου στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δε συναντώνται στην καθημερινότητά μας και η οικογένειάς μου, αλλά και της προσωπικής μου θέλησης. Σε μόνιμη βάση συναντώ εμπόδια κατά τη διέλευσή μου από πεζοδρόμια, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η πρόσβασή μου στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις δε συναντώνται στην καθημερινότητά μας και η εξυπηρέτηση των δημόσιων υπηρεσιών, είτε “διά ζώσης”, είτε ηλεκτρονικά, δε είναι προσιτή στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γίνονται προσπάθειες να υιοθετηθεί ένα καλύτερο σύστημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει εκ βάθους και όχι με “μπαλώματα”, όπως επιχειρείται, ενώ δεν έχουμε νοοτροπία ισότιμης αντιμετώπισης. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι για να έχω έναν συνεργάτη που θα με βοηθάει στο έργο μου, δεδομένου του προβλήματος της ολικής τύφλωσης, είναι ότι πρέπει να προσκομίσω γνωμάτευση που να αναφέρει ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα όρασης, ούτως ώστε να εξασφαλίσω την αντιμισθία, με την οποία θα καλύπτω οικονομικά τον συνεργάτη μου», αναφέρει ο κ. Αυγουλάς, ενώ τονίζει ότι τη νοοτροπία της ισότιμης αντιμετώπισης, μπορούμε να την πετύχουμε μέσω της παιδείας και των σχολείων, με ένα μάθημα προσέγγισης της διαφορετικότητας, για παράδειγμα.
«Αν αποτύχω, η αναπηρία μου δε θα αποτελέσει άλλοθι»
«Ήταν, ομολογουμένως, προοδευτική η απόφαση του δημάρχου, Νίκου Ζενέτου, να με διορίσει στη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου, καθώς έχω ιδία αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Ειδικές.
Ανάγκες, λόγω της τύφλωσης από την οποία πάσχω, ενώ στη Νομική είχα ασχοληθεί εκτενώς με τα ανθρώπινα δικαιώματα», μας λέει ο ίδιος. «Στον ορισμό της αλληλεγγύης, εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό το γνωρίζουμε καλά ως δήμος. Διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση για όλο το δήμο και το “στοίχημα” είναι, πλέον, συλλογικό. Υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, αρκεί να εφαρμοστούν», όπως τονίζει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Αυγουλάς έλαβε 850 ψήφους και αυτό, όπως μας είπε ο ίδιος, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος θέλει κοινωνική εκπροσώπηση. «Με εξέλεξαν λόγω γνώσεων και όχι λόγω της αναπηρίας μου, ενώ στην πορεία μου συνάντησα ιδιαίτερη ενθάρρυνση, αλλά και δυσπιστία. Πάντως πρέπει να πετύχω, τιμώντας τόσο τους δημότες που με πίστεψαν, όσο και τον δήμαρχο που μου εμπιστεύτηκε αυτή την τόσο νευραλγική θέση, ενώ αν αποτύχω, η αναπηρία μου δε θα αποτελέσει άλλοθι», δηλώνει ο κ. Αυγουλάς, αποκαλύπτοντας συγχρόνως και άλλο ένα σπάνιο πολιτικό προσόν, όπως είναι το ήθος, το οποίο του ευχόμαστε να μην είναι ένα εφήμερο «ίδιον» της νεαρής του ηλικίας και της μηδενικής του, μέχρι τώρα, πολιτικής πορείας, αλλά να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα του, από όποιο πόστο αποφασίσει στο μέλλον να υπηρετήσει την κοινωνική πολιτική.
0 Comments