Κινεζοποιείται η Αθήνα κι εμείς κοιμόμαστε;
Του Βαγγέλη Αυγουλά
Μια «κινέζικη» πολυκατοικία στην καρδιά της Αθήνας είναι οπωσδήποτε ένας πολύ …ιντριγκαδόρικος τίτλος που γεννά πολλά σχόλια και πάμπολλες ερμηνείες. Ο τίτλος – και η είδηση- προέρχεται από κάποια δημοσιεύματα και κάποιες διαδικτυακές αναρτήσεις και βασίζεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που μιλούσε για Κινέζο επενδυτή που αγόρασε 100 διαμερίσματα στα Εξάρχεια.
Οι πληροφορίες λένε ότι όλοι τον αναζητούν, όλοι θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες χωρίς ωστόσο να υπάρχει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, κάτι οδηγεί στο να υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές με κυριότερο – υποθετικό – συμπέρασμα ότι «η αγορά του real estate στην Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς… Κίνας».
Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο; Που οδηγεί; Ποιοι είναι οι λόγοι και τα βαθύτερα κίνητρα για μια τέτοια αγορά η οποία μάλιστα είχε και συνέχεια αφού νέο ρεπορτάζ, από την «Καθημερινή της Κυριακής» πάλι, αναφέρει πως παρότι έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί ο συγκεκριμένος επενδυτής εντούτοις υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες όπως αυτή τριών Κινέζων που έχουν αγοράσει 30 ακίνητα επίσης στα Εξάρχεια (περί την οδό Ιπποκράτους).
Οι κινδυνολάγνοι έχουν αρχίσει τη «σπέκουλα» :
- Μας αγοράζουν σιγά-σιγά οι Κινέζοι κι εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.
- Μετά το τεράστιο κομμάτι στην Πλατεία Κουμουνδούρου, πίσω από την οδό Πειραιώς όπου έχει στηθεί, εδώ και 2-3 χρόνια μάλιστα, μια πραγματική China Town, οι Κινέζοι επεκτείνονται αθόρυβα στα Εξάρχεια.
- Είναι θέμα χρόνου να μάθουμε και για άλλες τέτοιες μαζικές αγορές σε άλλα σημεία της Αθήνας, ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις.
- Πολύ σύντομα θα μάθουμε για 2-3 Ελληνικά τουριστικά νησιά τα ίδια πράγματα.
- Υπάρχει ευρύτερο σχέδιο για τα Εξάρχεια, γι αυτό και η αστυνομία δεν επεμβαίνει για να περιορίσει τα επεισόδια και τις καταστροφές γιατί οι «επενδυτές» θέλουν να αδειάσει όλη η περιοχή και μετά να την αγοράσουν.
- Αυτή η τακτική εφαρμόζεται από τους Κινέζους «νεόπλουτους» παντού στον κόσμο την τελευταία τριακονταετία με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων να έχουν ήδη περάσει υπό κινεζικό έλεγχο.
- Και πολλά άλλα που κανείς δεν μπορεί να τα δεχτεί αλλά ούτε και να τα απορρίψει όπως το ιδιαιτέρως ακραίο ότι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν υπονομεύσει την πώληση / αξιοποίηση του Ελληνικού ώστε οι επενδυτές να αποσυρθούν και η έκταση/φιλέτο να κινεζοποιηθεί.
Προσέξτε πάντως κάτι που παρουσιάζεται ως γεγονός : Τρεις από τους «Επενδυτές των Εξαρχείων» είτε βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα , είτε πήραν «χρυσή βίζα» το 2014 και έκτοτε διαμένουν στην Αθήνα και «δραστηριοποιούνται». Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει μεγάλη απήχηση στην Κίνα με αποτέλεσμα να παρακινηθούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και τον Δεκέμβριο του 2015 να αποκτήσουν 30 ακίνητα. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα (45-50 τμ) και κάποια μαγαζιά που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, στην οδό Ιπποκράτους. Το συνολικό τίμημα που αναγράφεται στα συμβόλαια είναι 267.500 ευρώ (με αντικειμενική αξία 1.393.000 ευρώ).
Αλλά έχετε κάνει τον κόπο να μάθετε τι είναι η «Χρυσή Βίζα»; Λοιπόν : Το ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου.
- Οι επενδυτές κατοχυρώνουν το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια.
- Αδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου.
- Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής.
- Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.
- Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen.
Τι φημολογείται ότι έγινε στα Εξάρχεια; Λίγες εβδομάδες μετά την αγορά οι Επενδυτές της «Χρυσής Βίζας» μάζεψαν όλους τους ενοίκους σε μια συνάντηση και με τη βοήθεια διερμηνέα τους ανακοίνωσαν πως τα συμβόλαια τους δεν θα ανανεώνονταν. Ορισμένοι, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή» αντέδρασαν αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες «φρόντισαν» να μην υπάρξουν εντάσεις. Τους είπαν πως δεν σκόπευαν να κινηθούν δικαστικά και ζήτησαν απ’ όλους να τους πουν πόσο καιρό χρειάζονταν για να βρουν άλλο σπίτι. Προσφέρθηκαν μάλιστα να αναλάβουν το κόστος της μετακόμισης. Πήρε πάνω από ένα χρόνο για να φύγει και ο τελευταίος ένοικος, με τους περισσότερους να αρνούνται να καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα τα οφειλόμενα ενοίκια.
Ένα χρόνο μετά την αγορά δεκάδες συνεργεία κατά κύριο λόγο Κινέζων εργατών ξεκίνησαν μια μεγάλη ανακαίνιση. Κράτησαν την πρόσοψη αλλά εντός άλλαξαν τα πάντα. Προς το παρόν τα διαμερίσματα ενοικιάζονται μέσω Airbnb, αλλά παράλληλα προσπαθούν να πουλήσουν 25 από αυτά. Τα έχουν «γκρουπάρει» έτσι ώστε να έχουν συνολικό τίμημα 250.000 ευρώ – όσο δηλαδή χρειάζεται κάποιος για να βγάλει βίζα – και υπολογίζουν πως ο αγοραστής θα έχει ένα εισόδημα της τάξης των 1.050 ευρώ τον μήνα. Τον περασμένο Μάιο πούλησα τα πρώτα τρία σε ένα Κινέζο για 250.001 ευρώ. Στόχος είναι να βγάλουν κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ.
«Βλέπετε, όλοι έχουμε καταλάβει πως υπάρχει ψωμί στη «χρυσή βίζα» και θέλουμε από λίγο», εξηγεί ο Πέτρος Τσανγκ. «Βέβαια κάποιοι, όπως οι επενδυτές των Εξαρχείων, παίρνουν τη φραντζόλα ενώ άλλοι, όπως εγώ τα ψίχουλα», συμπληρώνει γελώντας.
Η ιστορία έχει κι άλλα πολλά επεισόδια. Κρατηθείτε. Έρχονται.
0 Comments