«Η μαρτυρική καθημερινότητα ενός τυφλού ανθρώπου στην Ελλάδα του 2024»
Η αποκλειστική συνέντευξη του Βαγγέλη Αυγουλά στο «Ολύμπιο βήμα»
Με αφορμή την εκπαίδευση που θα γίνει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, από την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης κατά τις ώρες 09.00-15.00, ο Βαγγέλης Αυγουλάς ιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με Άλλα Μάτια» που θα έρθει στην Κατερίνη για την Βιωματική εκπαίδευση εξοικείωσης με την αναπηρία, από ανάπηρα άτομα και επαγγελματίες του χώρου, με σκοπό τη διεκδίκηση ενός πιο «ανθρώπινου δήμου», που απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών φιλοξενήθηκε στο «Ολύμπιο Βήμα» σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ολης της ύλης.
«Τα εμπόδια έχουμε συνηθίσει μόνο να πολλαπλασιάζονται. Καθημερινά για εμάς κάθε διαδρομή είναι πάντα διαφορετική από την προηγούμενη ως προς τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μας περιμένουν» περιγράφει στο «Ολύμπιο Βήμα» ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, ο οποίος γεννήθηκε τυφλός, εκπαιδευμένος από παιδί στη χρήση του λευκού μπαστουνιού, στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό για άτομα με προβλήματα όρασης.
Αναφέρθηκε στην δύσκολη καθημερινότητα που περνάει ένα άτομο με μηδενική όραση, στα προβλήματα των υποδομών στην χώρα και έστειλε το δικό του μήνυμα στην πολιτεία και τους πολίτες
Ερχόμαστε στην Κατερίνη για ένα διήμερο δράσεων εκπαίδευσης και εξοικείωσης με την αναπηρία μικρών και μεγάλων. Το βασικό αίτημα προήλθε από τον δήμο Κατερίνης και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση διότι την Δευτέρα θα γίνει, μια βιωματική εξιδανικευμένη εκπαίδευση εξοικείωσης με την αναπηρία, από ανάπηρα άτομα και επαγγελματίες του χώρου, με σκοπό τη διεκδίκηση ενός πιο «ανθρώπινου δήμου», που απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται σε υπηρεσίες υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών όπως το Κέντρο Κοινότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες, Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο κ.λ.π.
Όπως μας τόνισε η εξοικείωση θα γίνει όχι μόνο σε υπαλλήλους του Δήμου Κατερίνης αλλά και σε γειτονικών δήμων που έχουν προσκληθεί, με στόχο να μοιραστούμε καλές πρακτικές και σωστούς τρόπου επικοινωνίας και συμπεριφοράς, ορθό λεξιλόγιο και τεχνικές συνοδείας, υποστήριξης και επικοινωνίας με άτομα τόσο με οπτική κινητική και ακουστική αναπηρία αλλά και άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Όπως μας ανέφερε πρόκειται για ένα εξάωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εισηγητές ανάπηρα άτομα αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο της προσβασιμότητας, με στόχο οι ανάπηροι πολίτες να νιώθουν πιο ανθρώπινα και πιο ισότιμα.
«Την Τρίτη 1η Οκτώβρη θα συναντήσουμε σε δύο μεγάλες ομάδες μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης και θα υλοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία, ένα πρόγραμμα που ο φορέας μας το υλοποιεί με άδεια του υπουργείου παιδείας εδώ και επτά έτη. Θα έρθουν τα παιδιά σε επαφή και με τους σκύλους οδηγούς τυφλών και θα μπορέσουν να δουν μια άλλη πλευρά πως τα συγκεκριμένα ζώα γίνονται τα μάτια των ανθρώπων που δεν βλέπουν, πως τους εμπιστευόμαστε και μπορούμε να κινούμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι.
«Η έλλειψη υποδομών ενισχύει την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, τα οποία καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με δυσάρεστες εκπλήξεις».
| Πόσο εύκολη είναι η καθημερινότητα που αντιμετωπίζει ένα άτομο με πρόβλημα στην όραση;
«Είμαι 36 χρονών και έχω γεννηθεί τυφλός, ασκώ την δικηγορία και ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «με άλλα μάτια» κινούμε ανά την Ελλάδα συνεχώς αλλά και στο εξωτερικό γιατί εκπροσωπώ το αναπηρικό κίνημα. Αυτό που η χώρα μας διαχρονικά πρέπει να διορθώσει είναι ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο μια αλυσίδα προσβασιμότητας. Δηλαδή κάθε βήμα που γίνεται προς μια σωστή κατεύθυνση, για να γίνουν τα κτήρια, οι υπηρεσίες, το περιβάλλον, γύρω μας πιο φιλικά στα ανάπηρα άτομα δεν συνδέεται με το αμέσως προηγούμενο και το αμέσως επόμενο βήμα. Το αποτέλεσμα να έχουμε αποσπασματικές ενέργειες που δεν βοηθάνε την καθημερινότητα» μας τονίζει. «Σαν τυφλός καταναλωτής δεν μπορώ να ξέρω πόσο κοστίζουν τα προϊόντα στα ράφια, πότε λήγουν, δεν υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες προσβάσιμες στην ανάγλυφη γραφή των τυφλών. Δεν μπορώ να ξέρω τις παρενέργειες φαρμάκων, τις οδηγίες χρήσεις των ηλεκτρικών συσκευών.»
«Η μετακίνηση ενός τυφλού ατόμου στην Ελλάδα είναι σαν να κάνει καθημερινό πρωταθλητισμό».
| Πόσο εύκολα μπορείτε να κινηθείτε άνετα και μόνος σας στους δρόμους είτε μιας μεγάλης πόλης είτε και μιας μικρότερης σαν την Κατερίνη;
«Η μετακίνηση μας στην Ελλάδα είναι σαν να κάνουμε πρωταθλητισμό κάθε μέρα γιατί τα εμπόδια εμφανίζονται όλο και περισσότερο από το πουθενά. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου πεζοδρόμια και εκεί που υπάρχουν έχει ψηλά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο το άτομο με πρόβλημα όρασης, κλαδιά δέντρων, ταμπέλες καταστημάτων κλπ.”»
«Αναγκαζόμαστε έτσι πολλές φορές να βαδίζουμε από τον δρόμο και αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή μας γιατί περπατάμε δίπλα στα αυτοκίνητα. Τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα κακοτεχνίες, παρκαρισμένα αυτοκίνητα ένα πανελλαδικό φαινόμενο, όπως ότι προχωράνε αργά οι αναπλάσεις πεζοδρομίων. Σε όλα τα καινούργια έργα τοποθετούνται σωστά ράμπες και οδηγοί όδευσης τυφλών, που βοηθάν τον τυφλό άνθρωπο με το μπαστούνι του να προσανατολιστεί. Ακόμα τα περισσότερα πεζοδρόμια στην χώρα μας όμως είναι ακόμα από παλιότερα έργα και δεν έχουν ανακατασκευαστεί».
| Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται στην πολιτεία και στους πολίτες και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσουμε και να προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθειά μας στην περίπτωση που χρειάζεται σε άτομο με πρόβλημα στην όραση.
«Κάθε φορά που θέλουμε να βοηθήσουμε ένα άτομο πρώτα τον πλησιάζουμε και τον ρωτάμε αν θέλει βοήθεια. Μπορεί να θέλει μπορεί και όχι, αν βοηθήσουμε χωρίς να συνεννοηθούμε μαζί του μπορεί να κάνουμε την κατάσταση πιο δύσκολη, να τον μπερδέψουμε να τον αποπροσανατολίσουμε. Σε περίπτωση που μας πει ότι θέλει βοήθεια ο ανάπηρος συμπολίτης μας καλό είναι να ρωτάμε πάντα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά.»
«Να μην προϋποθέσουμε, να μην νομίζουμε ότι ξέρουμε και να μην πειραματιστούμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ίδιου του ανθρώπου για το τι χρειάζεται. Τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 1 εκατομμύριο με όλων των ειδών της αναπηρίας, όμως δεν μας βλέπετε τόσο συχνά γύρω σας γιατί τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και ο κοινωνικός αποκλεισμό μεγάλος» τονίζει.
🗣 Το μήνυμα του Βαγγέλη Αυγουλά που στέλνει στους πολίτες και την πολιτεία.
«Όλοι και όλες πρέπει να κάνουμε σκέψεις και ενέργειες στην περιοχή μας στην γειτονιάς μας, στον χώρο εργασίας μας. Πρέπει μαζί με την πολιτεία και η κοινωνία να ενεργοποιηθεί, για να βγουν όλο και περισσότερα ανάπηρα άτομα από τα σπίτια τους και να ζήσουν όπως ονειρεύονται».
Πηγή: olympiobima.gr
0 Comments