Β. Αυγουλάς: Παρεμβάσεις προσβασιμότητας στη νέα ιστοσελίδα της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»
Στον εκσυγχρονισμό της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» προχωρά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με ποικίλες ψηφιακές παρεμβάσεις που δημοσιοποίησε σε σχετικό Δελτίο Τύπου. Κάλεσε, μάλιστα, τα μέλη του να αποστείλουν προτάσεις προς διόρθωση κατόπιν δοκιμής της πιλοτικής πλατφόρμας beta.dsanet.gr.
Το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου:
To Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ στις 6/4/2021 αποφάσισε την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΤΝΠ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.
Με την αναβάθμιση της ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ θα παρέχεται στον Έλληνα Νομικό η άμεση, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο περιεχόμενό της, που καλύπτει μεταξύ άλλων την ελληνική νομοθεσία, νομολογία, νομική αρθρογραφία, συμμορφώσεις της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική και διασύνδεση με το σχετικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρωθείσες από την Ελλάδα διεθνείς συμβάσεις και διακρατικές συμφωνίες, καθώς επίσης υπολογιστικές εφαρμογές για Δικηγόρους.
Στα πλαίσια της αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν:
- Μεταφορά της ΤΝΠ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» του ΔΣΑ στις πλέον σύγχρονες υποδομές Cloud
- Αναβάθμιση εφαρμογών αναζήτησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών χρηστών
- Αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας βελτιστοποίησης, εμφάνισης αποτελεσμάτων
- Άμεση και ασφαλή ενιαία πρόσβαση στην ΤΝΠ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» (Με ένα κωδικό όλες οι νομικές υπηρεσίες), όπου η είσοδος θα πραγματοποιείται από τους χρήστες με τους προσωπικούς τους κωδικούς της ηλεκτρονικής σελίδας www.olomeleia.gr
- Διασφάλιση συνεχούς λειτουργίας της ΤΝΠ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» και ταχύτατη απάντηση στην έρευνα
- Άμεση αναζήτηση στα νομοθετικά και νομολογιακά κείμενα, σε συνδυασμό με τα μεταδεδομένα της νομικής επεξεργασίας
- H ΤΝΠ “ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ” λειτουργεί και στο κινητό (Δημιουργία mobile Portal)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Στο πλαίσιο του ανωτέρω καλέσματος, ο Βαγγέλης Αυγουλάς ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, συνέθεσε ομάδα εστίασης (focus group) ανάπηρων ατόμων εξοικειωμένων με τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αξιολογήσουν από κοινού τη δοκιμαστική έκδοση του νέου «ΙΣΟΚΡΑΤΗ». Οι τεχνικές παρατηρήσεις τους εστάλησαν έγκαιρα στον Πρόεδρο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με σκοπό τη διόρθωση ορισμένων αδυναμιών που εντοπίστηκαν κατά την πλοήγηση. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγουλάς, η γενικότερη αίσθηση του focus group από την ιστοσελίδα είναι ότι είναι πολύ βατή και σε πολύ καλό δρόμο, ενώ οι χρήστες αναγνώστη οθόνης μπορούν να περιηγηθούν με αρκετή άνεση.
Ως προς τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, επισημάνθηκαν τα κάτωθι:
- Όταν βγαίνει κουτάκι ειδοποίησης στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας δεν το διαβάζει ο αναγνώστης οθόνης, ακούει μόνο το “Οk” ο χρήστης και δε γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει.
- Όταν ο χρήστης μπαίνει σε σελίδα με αναγνώστη οθόνης και αλληλεπιδρά, περιοδικά χάνει το focus από το μενού
- Στις υπολογιστικές εφαρμογές, δεν κάνει Focus στο αποτέλεσμα και είναι δύσκολο στον χρήστη αναγνώστη οθόνης να καταλάβει ότι είναι εκεί και να το προσεγγίσει. Προτείνεται να μπει πρώτα το κείμενο, μετά το πλαίσιο για την εισαγωγή των αριθμών και από κάτω τα αποτελέσματα.
- Παρότι είναι εύκολη ιστοσελίδα, θα την ενίσχυε αρκετά η επιλογή Skip to content και ένα εργαλείο προσβασιμότητας όπως το User Way.
- Στις σύνθετες αναζητήσεις, τα δύο υπογραμμισμένα κουμπιά θέλουν σωστή “ονομασία” στον κώδικα για να τα αναγνωρίζει ο αναγνώστης οθόνης αλλά και καλύτερη χρωματική αντίθεση γιατί δεν φαίνονται καλά από άτομα με πρόβλημα όρασης.
- Στον “Θησαυρό”, όταν ο χρήστης αναγνώστη οθόνης χρησιμοποιεί μόνο το πληκτρολόγιο, πρέπει, αφού επιλέξει ό,τι θέλει, να μπορεί να πάει απευθείας στην “ΕΠΙΛΟΓΗ” και όχι να πρέπει να περάσει από όλες τις επιλογές.
«Η νέα μορφή της τράπεζας νομικών πληροφοριών δε δύναται να λειτουργεί χωρίς να διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλα τα ανάπηρα άτομα, και θα εργαστούμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.
0 Comments