Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αττικής Βαγγέλης Αυγουλάς στο «Π»: Θέλω να βελτιώσω την κατάσταση για τους «αόρατους» συμπολίτες μου

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς σε εξωτερικό χώρο φορώντας άσπρο πουκάμισο, κόκκινη γραβάτα και γκρι σακάκι.

Στην υποψηφιότητά του αλλά και στο όραμά του για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Αττικής αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αττικής, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς τόνισε πως «παρά τις βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, με τη θέσπιση και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, καθημερινά αντιμετωπίζουμε αποκλεισμούς σε πολλαπλά επίπεδα».

Πώς αποφασίσατε να «κατεβείτε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών; Ποια η ενασχόλησή σας με τα κοινά;  

Η εμπλοκή μου στα κοινά εκκίνησε επίσημα το 2010,όταν πρωτοεκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον, διατελώντας και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δια Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μεγάλωσα, κατοικώ και διατηρώ δικηγορικό γραφείο στην περιοχή, καθώς και την έδρα της Κοινωνικής Επιχείρησης «, την οποία έχω ιδρύσει. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια δουλεύω δίπλα στον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, προσφέροντας κοινωνικό έργο. Το ενδιαφέρον μου να βελτιώσω την κατάσταση για τους ανάπηρους –και μη– συμπολίτες μου, που παραμένουν αόρατοι λόγω των κοινωνικών εμποδίων, διατηρείται ασίγαστο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ενεπλάκην εξαρχής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπηρετώ το αναπηρικό κίνημα από διάφορες θέσεις, εθελοντικά και εντός Ελλάδας και διεθνώς, εδώ και 15 χρόνια. Παράλληλα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου έχω εκλεγεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ασχολούμαι με θέματα προσβασιμότητας των ανάπηρων πολιτών στη Δικαιοσύνη και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η επαγγελματική μου πορεία και η ίδια μου η ζωή κινούνται γύρω από την καθημερινότητα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, αλλά και γενικότερα των ευάλωτων συμπολιτών μου. Άλλωστε, θεσμικά δρω εδώ και χρόνια με ανασφάλιστους δημότες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα, άστεγους κ.ά. Θεωρώ ότι ο καθημερινός μου αγώνας για προσβασιμότητα και συμπερίληψη θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί ακόμα καλύτερα από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου.

Γιατί με τον Γιώργο Ιωακειμίδη; 

Ο κ. Ιωακειμίδης, επί 7 θητείες δήμαρχος σε Ρέντη και Νίκαια, έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Ότι ξέρει να κάνει τη δουλειά. Αναγέννησε την περιοχή, έφερε αναπτυξιακά έργα («Village», «Allou» κ.λπ.), έχει πλεονασματικά ταμεία, έχει κάνει σειρά κινήσεων για ανακούφιση των ασθενέστερων δημοτών. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικότητα, η οποία αναδεικνύεται μέσα από την αφοσίωση στην Αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ουσία του πράγματος και όχι για το φαίνεσθαι.  Ο Γ. Ιωακειμίδης άφησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πολυτεχνείο για την Αυτοδιοίκηση από το 1994. Φέροντας γνώση και εμπειρία τόσων ετών, μπορεί και επιδιώκει να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεργασίες για το καλό της Περιφέρειας.

Πώς είναι η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας;  

Παρά τις βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, με τη θέσπιση και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, καθημερινά αντιμετωπίζουμε αποκλεισμούς σε πολλαπλά επίπεδα. Οι μετακινήσεις μας είναι διαρκής αγώνας, λόγω των ανύπαρκτων, ή χωρίς πρόβλεψη για ράμπες και οδηγούς τυφλών, πεζοδρομίων. Τραπεζοκαθίσματα που καταπατούν αυθαίρετα τον δημόσιο χώρο και παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε αναπηρικές θέσεις επιτείνουν το πρόβλημα. Όλα αυτά μας αποτρέπουν από το να κυκλοφορούμε αυτόνομα και με ασφάλεια.

Πέραν όμως από το δομημένο περιβάλλον, τα ανάπηρα άτομα αποκλειόμαστε και από την πληροφορία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με οπτική βλάβη δεν γνωρίζουμε τις τιμές, τα χαρακτηριστικά ή την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζουμε. Η κοινότητα των κωφών στερείται διερμηνείας σε νοσοκομεία και στις περισσότερες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Αναφορικά με το νεοσύστατο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, ένας μεγάλος αριθμός ανάπηρων ατόμων δεν έχει πρόσβαση σε αυτό πανελλαδικά. Στην εκπαίδευση σημειώνουμε ότι πολλά ανάπηρα παιδιά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο κατάλογος των εμποδίων είναι μακροσκελής, γι’αυτό είναι ζωτικής σημασίας η συμπερίληψη ΑμεΑ στη συνδιαμόρφωση σχετικών πολιτικών και στην υλοποίηση και αξιολόγηση έργων προσβασιμότητας.

Έχετε πει ότι η υποψηφιότητά σας δεν αφορά μόνο τα ανάπηρα άτομα. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θέλετε να υλοποιήσετε με την εκλογή σας;

Στο πρόγραμμά μας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Επιδότηση μαθητών/ριών με εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξή τους σε φροντιστήρια, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της επιλογής τους.
  • Υλοποίηση κοινωνικών κατοικιών για αναπληρωτές/ριες εκπαιδευτικούς.
  • Ουσιαστική εκκίνηση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
  • Δημιουργία μητρώου ευάλωτων πολιτών στην Περιφέρεια για αποτελεσματική εκκένωση στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
  • Επαναθέσπιση της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Επιδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας για πελάτες με αναπηρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Ενίσχυση της συμπερίληψης στις παιδικές χαρές και των 66 δήμων,με ένταξη παιχνιδιών και για παιδιά με αναπηρία.
  • Παροχή ειδικά διασκευασμένων οχημάτων και χαρτογράφηση προσβάσιμων διαδρομών για τη μετακίνηση ΑμεΑ σε σημεία πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
  • Προώθηση προσβάσιμων εκδηλώσεων με συμπερίληψη καλλιτεχνών με αναπηρία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Πηγή: www.paraskhnio.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top