Ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Η λέξη “αναπηρία” χρησιμοποιείται σαν βρισιά και προσβολή»
«Ο “μισαναπηρισμός” κρύβεται ύπουλα σε πολλές συμπεριφορές απέναντι σε ανάπηρα άτομα» αναφέρει στο Newsbeast
Νιώθω πως ήρθε η ώρα να μετακινηθούμε από το «εγώ» στο «εμείς», υπογραμμίζει ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς στέλνοντας το δικό του μήνυμα κατά του ρατσισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.
«Είναι πια ανάγκη να εξοικειωθούμε με τη διαφορετικότητα» αναφέρει.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και μέλος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ επισημαίνει πως δυστυχώς τα άτομα με αναπηρία καθημερινά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄κατηγορίας.
Όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbeast «ρατσισμός είναι η πεποίθηση που έχει κάποιος άνθρωπος ότι αυτός έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον καθιστούν αυτόματα ανώτερο από κάποιον άλλον άνθρωπο».
«Η μορφή του ρατσισμού που υποτιμά την αναπηρία και θεωρεί τα άτομα με κάθε είδους βλάβη (σωματική, νοητική κ.λπ.) ως πολίτες β’ κατηγορίας λέγεται ”μισαναπηρισμός”» διευκρινίζει ο δικηγόρος και εξηγεί: «Ο μισαναπηρισμός ”μεταμφιέζεται” για να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμος και κρύβεται ύπουλα σε πολλές συμπεριφορές της κοινωνίας και της Πολιτείας απέναντι σε ανάπηρα άτομα.
Για παράδειγμα το ότι κάποιος, για να βολευτεί, παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο και με αναγκάζει σαν τυφλό πεζό να κινηθώ με το λευκό μου μπαστούνι μέσα στον δρόμο, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή μου. Άλλο παράδειγμα, όταν η πολιτεία αδιαφορεί για το ότι εγώ σαν τυφλός καταναλωτής δεν γνωρίζω τις ημερομηνίες λήξης, τις τιμές, τα συστατικά και τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων που αγοράζω και χρησιμοποιώ καθημερινά».
«Τα ανάπηρα άτομα νιώθουμε ότι αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες β’ κατηγορίας»
«Επιπλέον λόγοι για να νιώθουμε τα ανάπηρα άτομα ότι αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες β’ κατηγορίας είναι μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης προσαρμοσμένα για ΑμεΑ σε καμία δημόσια υπηρεσία και δομή. Δεν υπάρχουν διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στα νοσοκομεία για την υποστήριξη κωφών και βαρήκοων ασθενών ενώ συχνά στον δημόσιο λόγο εξακολουθούμε να ακούμε τη λέξη ”αναπηρία” να χρησιμοποιείται σαν βρισιά και προσβολή» σημειώνει ο δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια».
Υπογραμμίζοντας πως «αντίδοτο» στον μισαναπηρισμό είναι «η εξοικείωση με τη διαφορετικότητα» ο Βαγγέλης Αυγουλάς αναφέρει «γι’ αυτό και στην κοινωνική επιχείρηση ΑμεΑ “Με Άλλα Μάτια” υλοποιούμε αφιλοκερδώς και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας βιωματικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με την αναπηρία σε όλα τα σχολεία της χώρας. Μόνο τα τελευταία χρόνια, και παρά την πανδημία, έχουμε επισκεφτεί 400 σχολικές μονάδες και έχουμε συναντήσει 31.500 μαθήτριες και μαθητές σε έναν ελεύθερο διάλογο για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα».
Κλείνοντας ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς καλεί «όσους ακόμη πιστεύουν πως η αναπηρία ταυτίζεται με την ανικανότητα ενός ατόμου» να παρακολουθήσουν σε όλα τα social media της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» την ενημερωτική καμπάνια #SpeakUp όπου, σε πολύ μικρά βίντεο, ανάπηρα άτομα παρουσιάζουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητάς τους και αναδεικνύουν τους τρόπους για την αυτόνομη διαβίωσή τους στην κοινότητα.
Δείτε μερικά από τα βίντεο της ενημερωτικής καμπάνιας SpeakUp της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»:
Πηγή: www.newsbeast.gr
0 Comments