Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Αύξηση της παιδικής φτώχειας και ανάγκες για πρόληψη επισημαίνουν τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος

paidika xoria sos 5

Αύξηση της παιδικής φτώχειας, μείωση της γονιμότητας και αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόληψης ψυχικής υγείας από τα βασικά αποτελέσματα ημερίδας που διοργάνωσαν τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη Ψυχικής Υγείας για Οικογένειες με Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας», που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το Σάββατο 23 Μαΐου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, αναλύθηκε το φαινόμενο της παιδικής φτώχιας που αυξάνεται στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την πρόληψη της ψυχικής υγείας παιδιών προσχολικής ηλικίας και των  οικογενειών τους. Επίσης,  παρουσιάστηκαν αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα των νέων ζευγαριών, καθώς και τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

Ειδική αναφορά έγινε στη λειτουργία πρωτοποριακών βιωματικών εργαστηρίων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων βρεφών και νηπίων, καθώς και σε θεραπευτικές παρεμβάσεις για την πιο αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των παιδιών και των γονιών τους. Παράλληλα, καταγράφηκαν πολύτιμα συμπεράσματα από την εμπειρία της αποκλειστικής συνεργασίας  του φορέα  με το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, μέσω της οποίας  ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν συνολικά 66 επαγγελματίες του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, που απασχολούνται στους αντίστοιχους Παιδικούς Σταθμούς.

Στην  Ημερίδα παρευρέθηκαν και  απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του  Υπουργού Υγείας κα Μαρία Πετράκη, ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Φώτης Χρυσικός και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων για το Παιδί και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών κα Μαρία Ηλιοπούλου, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 350 νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί, βρεφονηπιοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί  και άλλοι επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο εργασίας το παιδί.

Σύνοψη των πρακτικών και των συμπερασμάτων της Ημερίδας θα αναρτηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στην ιστοσελίδα των Παιδικών Χωριών SOS

www.sos-villages.gr

Η Ημερίδα εντάσσεται στις δράσεις δημοσιότητας της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης με τίτλο «Οργάνωση & Εφαρμογή Προγράμματος Παρέμβασης σε Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας 0-5  ετών στην Αθήνα», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-13», που υλοποιούν τα Παιδικά Χωριά SOS από το Δεκέμβριο 2013. Η διάρκεια της πράξης είναι διετής και αποσκοπεί στη δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης στην οικογένεια, τα παιδιά αλλά και σε επαγγελματίες που έχουν ως αντικείμενο εργασίας το παιδί. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν λάβει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες 6.500 ενήλικες και παιδιά, έχουν δημιουργηθεί 8 νέες θέσεις εργασίας και απασχολούνται 12 συνολικά άτομα, στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας της ΚΕΔΕ και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, γνωστός φίλος των Παιδικών Χωριών SOS, το έργο των οποίων είχε υποστηρίξει με τη διοργάνωση δύο πρωτότυπων βιωματικών Δείπνων στο Απόλυτο Σκοτάδι,

Στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7/12/2013

http://www.youtube.com/watch?v=kFHt2sx_VEI

Και στην Αθήνα στις 20/12/2014

https://www.youtube.com/watch?v=neWyLBF6HoQ

Ο κ. Αυγουλάς είχε την τιμή να έχει ιδιαίτερη συζήτηση για τις εξελίξεις στα θέματα της παιδικής προστασίας με το Γενικό Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS κ. Γ. Πρωτόπαπα και με τον Πρόεδρο του φορέα κ. Α. Βρετό.

Παράλληλα, πολλοί παρευρισκόμενοι, εκ των παλαιότερων υποστηριχτών του έργου του διεθνούς φήμης κοινωφελούς φορέα, θυμήθηκαν τη σημαντική συμβολή του νυν Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη θεμελίωση του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης το 1995, με την εκπρόσωπό του κα Μαρία Πετράκη να δηλώνει μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της κατά την έναρξη της εκδήλωσης: «Τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας – Αθήνα με την πλούσια δράση τους αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι συνεχίζουν την πολύχρονη προσπάθεια στήριξης του παιδιού.

O Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα της ημερίδας «Πρόληψη Ψυχικής Υγείας για Οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας» είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τα πρώτα 5 έτη ηλικίας του παιδιού είναι καθοριστικά για την μετέπειτα εξέλιξή του και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του».

Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Υπουργό να βρεθεί στην Επιστημονική Ημερίδα, ευχήθηκε όμως δια της εκπροσώπου του ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες της, πιστεύοντας ότι τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την κοινωνία.

paidika xoria sos  2 paidika xoria sos 3
paidika xoria sos  4 paidika xoria sos 1

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top