Main content

Βαγγέλης Αυγουλάς

«Κόντρα στις οικονομικές αντιξοότητες, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και δικηγόρος, Βαγγέλης Αυγουλάς. Ακολουθεί το άρθρο του:

«Έντεκα μήνες συμπληρώνουμε σήμερα, στο τιμόνι του Οίκου Ναύτου, ενός ιστορικού και πολύπαθου φορέα δημόσιας ασφάλισης, χτισμένου με την αρμύρα της θάλασσας και του ιδρώτα των ναυτικών μας.

Όσες και όσοι μόχθησαν, επί δεκαετίες, πρέπει να γνωρίζουν κάποια πράγματα για τον φορέα που τους ανήκει. Οφείλω να τους τα πω:

Παραλάβαμε έναν φορέα που δεν έχει κλείσει τους ισολογισμούς του για τα έτη 2009-2012, που ταλαιπωρείται από μακροχρόνιες δικαστικές έρευνες περί της συμπεριφοράς κάποιων στελεχών του, που έχει μια ληγμένη τεχνολογικά ιστοσελίδα, ενώ σήμερα οραματιζόμαστε έναν διαδικτυακό κόμβο ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των περίπου 135.000 ασφαλισμένων μας.

Παραλάβαμε έναν φορέα που η υποστελέχωσή του οδηγεί ακόμη και σήμερα σε αναθέσεις εξειδικευμένων εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες, την στιγμή που τα παιδιά μας, οι νέοι επιστήμονες, μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ο νέος εσωτερικός οργανισμός που ετοιμάζεται, προβλέπει Κοινωνική Υπηρεσία και Νομικό Σύμβουλο ώστε ο Οίκος Ναύτου, ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας των ναυτικών μας να εμπλουτίσει το δυναμικό του και με κοινωνικούς επιστήμονες και να διασυνδέσει αποτελεσματικά τους ασφαλισμένους τόσο με την κοινότητα όσο και με τις άλλες υπηρεσίες μέριμνας και τις τυχόν λοιπές κοινωνικές παροχές που δικαιούνται αλλά δεν τις γνωρίζουν για να τις καρπωθούν.

Στους πρώτους 9 μήνες διοίκησης μας, εισπράξαμε περίπου 140.000 ευρώ και διεκδικούμε άνω των 200.000 ευρώ που μας χρωστάνε, κάποιοι που επί χρόνια εισέπρατταν χρήματα, χωρίς αποδεδειγμένα να τα δικαιούνται. Και όλα αυτά, ενώ ο Οίκος Ναύτου, δεν είχε εκκινήσει ποτέ στο παρελθόν τη διαδικασία των καταλογισμών προς διεκδίκηση των οφειλομένων!

Επίσης, διασύνδεσαμε 11 παραρτήματα μας που «έλειπαν» από το κεντρικό on-line σύστημα για καλύτερο έλεγχο και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενισχύσαμε τη συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες Υγείας και τη 2η ΥΠΕ για την καλύτερη ιατρική μεριμνά στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους στον Πειραιά, ενώ εδραιώσαμε και τη συνεργασία μας με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργούν στον Πειραιά, ώστε τα άπορα παιδιά των ναυτικών μας, να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής εκπαίδευσης κ.α. με δωρεάν συμβουλευτική γονέων, όπου χρειάζεται.

«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ»

Στενοχωριέμαι που βρέθηκα, μόλις πέρυσι, να είμαι ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που κατέχει διοικητική θέση εδώ και περίπου 100 έτη ύπαρξης, του μοναδικού ασφαλιστικού φορέα υπεύθυνου για τις κοινωνικές παροχές χιλιάδων συνανθρώπων μου. Και αυτό σημαίνει πολλά. Ακόμη και το κεντρικό κτίριο του Ο.Ν. ως το 2017 δεν είχε καν ράμπα για να εξυπηρετεί τους πολίτες με κινητικά προβλήματα! Αυτό κι αν σημαίνει πολλά!

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε συστηματικά, ώστε να μηδενίσουμε την κοινωνική ανισότητα που βίωναν επί δεκαετίες οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους, διότι δε γίνεται κάποιος με την ίδια ασθένεια και την ίδια γνωμάτευση, να απολαμβάνει διαφορετικής κλίμακας επίδομα και κοινωνική μέριμνα ανάλογα με το φορέα ασφάλισης του.

Εν αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης για την αύξηση κατά 30 ευρώ το μήνα, στο κατά τα άλλα πενιχρό επίδομα των ανάπηρων τέκνων των ναυτικών μας, ξεπαγώσαμε παλιούς διορισμούς που εκκρεμούσαν και, ήδη, μέσα στο 2017 έγιναν 4 νέες προσλήψεις, ενώ έως το τέλος Μαρτίου άλλοι 5 νέοι υπάλληλοι θα μας επικουρούν, πλέον, μόνιμα στις προσπάθειες μας, όλοι προερχόμενοι από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Με το ν.4504/2017 έχουμε πλέον ενιαία υγειονομική κρίση, καθώς στον Οίκο Ναύτου αναγνωρίζονται οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ στους ασφαλισμένους μας και έτσι, κόντρα στις οικονομικές αντιξοότητες, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κοινωνική δικαιοσύνη. Εξ άλλου, με τον ίδιο νόμο, αυξήθηκαν τα επιδόματα ανεργίας των ναυτικών μας κατά 115 ευρώ το μήνα, ενώ διευρύναμε και τους δικαιούχους ασφαλιστικού δικαιώματος, απαλείφοντας γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που ίσχυαν από το 1984 και ταλαιπωρούσαν μονογονεικές οικογένειες και εγκύους.

Πετύχαμε τέλος, τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, με σχετική απόφαση του κ. Υπουργού Ναυτιλίας, υπεύθυνης για την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό όλης της νομοθεσίας που διέπει τον φορέα μας και εφαρμόζει ο Οίκος Ναύτου.

Έχοντας ως παρακαταθήκη όλα τα παραπάνω, βασισμένος στην εμπειρία των Ενώσεων των ναυτικών μας που τις θέλουμε διαρκώς δίπλα μας, καθώς και σε ένα ετερόκλητο Δ.Σ. που όμως προχωρά με ομοφωνία και δημιουργική συνύπαρξη, μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια, λίγο πριν κλείσω τα 30 μου, και να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή!

Θα συνεχίσω να παλεύω, με σκληρή δουλειά και παράλληλα, μιλώντας δημόσια και καθαρά, για τη δικαίωση όσων καταληστεύτηκαν και προπάντων, για να γυρίσουν στην πατρίδα μας οι συνομήλικοί μου με προοπτική και νέες ελπίδες.

Έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Και, πρώτα ο Θεός, θα τα κάνουμε».

Πηγή: www.oxwni.gr-Β. Αυγουλάς: Αέρας αλλαγής στην κοινωνική ασφάλιση των ναυτικών και των οικογενειών τους