Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η συγκλονιστική συνέντευξη του Βαγγέλη Αυγουλά στην «Κρήτη Σήμερα»

Κοντινή φωτογραφία του Βαγγέλη Αυγουλά ενώ δίνει τη συνέντευξη

 

Αλύγιστος. Δυνατός. Διεκδικητικός. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα επίθετα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει τον Βαγγέλη Αυγουλά. Μαχόμενος δικηγόρος με μεταπτυχιακά μαθήματα στο Αστικό Δίκαιο, καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, και μια καρδιά που θα μπορούσε να περικλείσει μέσα της τον κόσμο όλο. Το γεγονός ότι δεν είδε ποτέ δεν τον εμπόδισε στο να σκορπίσει το φως απλόχερα στον κόσμο.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κατάφερε να γίνει φάρος ελπίδας για εκατοντάδες ανθρώπους με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Με αφορμή, λοιπόν, τις ομιλίες του σε σχολεία του Ηρακλείου, τον συναντήσαμε ένα ηλιόλουστο πρωινό στο κέντρο της πόλης και συζητήσαμε μαζί του για όλα εκείνα που θα θέλαμε να ξέρουμε για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 40-45 εκατομμύρια είναι οι ολικά τυφλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα, ενώ στην Ελλάδα αγγίζουν τους 25.000-30.000.

Πως είναι άραγε η καθημερινότητα για ένα άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης;

Είναι εύκολο για κάποιον να κινηθεί άνετα και μόνος στους δρόμους του Ηρακλείου με τη χρήση λευκού μπαστουνιού;

Τι θα θέλαμε λοιπόν να μάθουμε για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην όρασή του;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσουμε και να προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθειά μας στην περίπτωση που χρειάζεται;

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δίνει τις απαντήσεις.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς πριν από λίγα χρόνια μας κάλεσε να δούμε «με άλλα μάτια» ιδρύοντας έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που σκοπό έχει να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Ενημερώσεις, εκπαιδεύσεις, podcasts, τικ τοκς και πολύ μεράκι έχουν οδηγήσει το «Με Άλλα Μάτια» στο να γίνει μια πύλη ενημέρωσης για εκείνους που πραγματικά θέλουν να δουν διαφορετικά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι αλλαγές δεν έρχονται με δάκρυα και ευχολόγια, σκέψεις και όνειρα. Έχουν κι αυτά βέβαια τη δική τους σημασία, όμως η διαρκής, συλλογική και ατομική προσπάθεια είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά, έχοντας πάντα οδηγό την πολιτική και κοινωνική ευθύνη που αναλογεί στον καθένα.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top