Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ευάγγελος Αυγουλάς: To lockdown… Με Άλλα Μάτια

Ο Βαγγέλης στο γραφείο του με πλακέτες από προσωπικές βραβεύεσεις

Eν μέσω μίας υγειονομικής κρίσης που δεν έχει αφήσει κανέναν άνθρωπο και τομέα ανεπηρέαστο, υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετώπιζαν ανέκαθεν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και που με τον ερχομό της νόσου COVID-19 αυτές γιγαντώθηκαν. Σκεφτήκατε πότε τι «βουνό» ανεβαίνουν όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης και στηρίζουν την επικοινωνία τους κυρίως στην αφή; O Ευάγγελος Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», ο οποίος γεννήθηκε τυφλός, μου έλυσε όλες τις απορίες.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Από την αρχή μου τόνισε πως οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, δεν αποτελούν μία μικρή μειοψηφία, καθώς στην Ελλάδα ένας στους δέκα έχει μία μορφή αναπηρίας και μόνο οι τυφλοί στη χώρα μας είναι 30.000, ενώ αυτοί που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα όρασης είναι 200.000. «Δυστυχώς κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια. Εγώ γεννήθηκα τυφλός από μία σπάνια πάθηση, όμως κάποιος εξαιτίας μίας ασθένειας ή ενός ατυχήματος μπορεί να έρθει στη δική μας θέση, πράγμα που προφανώς απεύχομαι».

Η χώρα μας αν και δείχνει σημάδια βελτίωσης, σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παράδεισος» για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, έτσι ρώτησα τον κύριο Αυγουλά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην προ COVID εποχή.

Ξεκίνησε από πράγματα που σε εμάς που βλέπουμε, φαίνονται τόσο απλά και δεδομένα, μα εν τέλει δεν είναι: «Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν έχουμε πρόσβαση στις οδηγίες και τα συστατικά κάθε φαρμάκου, γιατί αυτά δεν είναι γραμμένα με γραφή Braille. Μόνο στο κουτί του φαρμάκου αναγράφονται ανάγλυφα η επωνυμία και η ποσότητα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα καθημερινά προϊόντα, αλλά και στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, στους καταλόγους των bar και των εστιατορίων. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες επηρεάζουν απόλυτα την αυτονομία μας».

Η κουβέντα γρήγορα κατευθύνθηκε στην τωρινή, αλλά και στην επόμενη περίοδο (που όλοι περιμένουμε) αβίαστα: «Το lockdown που ζούμε για δεύτερη φορά έφερε πολλούς ανθρώπους στη θέση μας με βίαιο τρόπο. Πολλοί νιώθετε πως εγκλωβίζονται τα σώματά σας και δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε. Μόλις τελειώσει όλο αυτό, κάποιοι θα συνεχίζουν να ζουν το lockdown τους, χωρίς να φταίνε, γιατί θα ανοίξουν οι καφετέριες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, όμως θα συνεχίσουν να μην έχουν ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια, άρα κάποιοι συνάνθρωποί μας θα συνεχίσουν να αποκλείονται. Αναφορικά με τους κωφούς συνανθρώπους μας, αν και γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, αυτοί δεν θα έχουν τον διερμηνέα τους, όπου τον χρειάζονται».

«Μόλις τελειώσει όλο αυτό, κάποιοι θα συνεχίζουν να ζουν την καραντίνα τους, χωρίς να φταίνε»

Ο κύριος Αυγουλάς αν και αντιμετωπίζει μία αναπηρία δεν εστιάζει μόνο στους τυφλούς. Μιλούσε για όλους τους ανθρώπους και αυτό κάνει και μέσα από τον οργανισμό «Με Άλλα Μάτια» και στο www.meallamatia.gr, που είναι μια εθελοντική προσπάθεια επιστημόνων με διαφορετικές αναπηρίες, που προσπαθούν αφιλοκερδώς να ενημερώσουν τις ευπαθείς ομάδες και τις οικογένειές τους.

«Η πανδημία έφερε στο επίκεντρο την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία σαν μέτρο προστασίας του γενικού πληθυσμού. Υπάρχουν τεχνολογίες που εξυπηρετούν τους τυφλούς, όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα που διαβάζει αυτόματα ό,τι δείχνει η οθόνη, έτσι μπορούμε να χρησιμοποιούμε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. Σε αυτό το πρόγραμμα δεν έγινε ποτέ οργανωμένη εκπαίδευση των συμπολιτών μας. Εμείς πάλι εθελοντικά βγάζουμε άρθρα, βίντεο, κάνουμε μαθήματα μέσω Zoom, για να καλυφθούν αυτά τα κενά. Είναι σημαντικό που ήρθαν όλες αυτές οι τεχνολογίες (άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων, άυλη συνταγογράφηση κ.ά.), όμως αν δεν εκπαιδευτούν οι ωφελούμενοι, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του κράτους που δεν θα το απολαμβάνουν όσοι το δικαιούνται».

Και οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ! Σε καιρούς που τα αγγίγματα πρέπει να είναι περιορισμένα, οι τυφλοί άνθρωποι περιορίζουν αναγκαστικά ακόμα περισσότερο την επικοινωνία τους. «Στην πανδημία είναι σαν να χάνουμε ακόμα μία αίσθηση, γιατί λείπει η όραση έτσι κι αλλιώς, όμως με την αφή θα προσανατολιστώ, θα διαβάσω, θα πάρω βοήθεια από κάποιον συμπολίτη μου για να διασχίσω ένα πεζοδρόμιο με εμπόδια. Είναι μία πολύ δύσκολη, νέα κατάσταση, στην οποία δικαιολογημένα έχει χαθεί και η βοήθεια από τους τρίτους, καθώς πρέπει να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων».

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η αύξηση των εξόδων, καθώς η μερίδα αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει ΜΜΜ, καθώς αντιλαμβάνεται τον συνωστισμό, αφού έρθει σε επαφή με τον κόσμο, κάτι που θα ήταν άκρως επικίνδυνο για την υγεία, οπότε οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με ταξί.

Οσον αφορά στο εμβόλιο κατά της COVID-19, ο κύριος Αυγουλάς αναφέρει πως θα το έκανε άμεσα, ωστόσο τονίζει πως η ενημέρωση για αυτό πρέπει να γίνει προσβάσιμη σε όλους: «Πρέπει να έχουμε την ενημέρωση που χρειάζεται και στη γραφή Braille και ηχογραφημένα, και σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση για όσους δεν βλέπουν καλά, και στη νοηματική γλώσσα και με υπότιτλους. Πρέπει η ενημέρωση να φτάσει σε όλους».

Πηγή: allabouthealth.gr ⇔ Εφημερίδα “Περί Υγείας”

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top