Main content

kon3 0Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μέσα Αυγούστου 2015. Η Ελλάδα που βρίσκεται σε μια πραγματικά «αλλόφρονα» και παρανοική κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και πολιτικής αστάθειας του χειρίστου είδους καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός ΑΡΝΕΙΤΑΙ «καουμποιλίδικα» να συναντηθεί με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευση που θέλει απλώς να κουβεντιάσει για να βρεθεί κάποιος τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα τα χειρότερα, «βουλιάζει» ταυτόχρονα από κάθε λογής μετανάστες.

Χιλιάδες πρόσφυγες, «λαθραίοι» , παράνομοι, απλώς απελπισμένοι, ολόκληρες οικογένειες- θύματα πολέμου , φτώχειας και δυστυχίας, διωγμένοι από τη Συρία, «φευγάτοι» από το Αφγανιστάν, ανεπιθύμητοι ή αποξενωμένοι από το Πακιστάν ή απογοητευμένοι από τις προοπτικές τους εκεί κι από άλλες, γειτονικές χώρες, καταληστευμένοι από φρικτά κυκλώματα δουλεμπόρων και μέσω της …φιλικής Τουρκίας σκυλοπνίγονται στο Βόρειο Αιγαίο αναζητώντας μιαν ελπίδα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, σύμβουλος σήμερα του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή, τυφλός κι αυτός και μόλις 27 χρονών δικηγόρος μού έγραψε:
«Η Ελλάδα ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Όχι σαν κι αυτόν που ζουν οι χιλιάδες «διωγμένοι», άμεσα ή έμμεσα. Αλλά εφιάλτη. Κι εγώ, Αυγουστιάτικα, πέρασα τέσσερις μέρες στην Κω, κοντά στην οικογένεια μου που αναγκάζεται να κατοικεί εκεί μόνιμα. Η ζωή, μπορεί να πασχίζει να βρει τις ισορροπίες της σε όλα τα νησιά που έκαναν το «έγκλημα» να βρίσκονται δίπλα στα Τουρκικά παράλια.

Οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική; Δεν είχαμε ποτέ . Πόσα παίρνουμε από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Μας φτάνουν; Δεν έχει απαντηθεί ακόμα. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. Ο αρμόδιος Επίτροπος στην Ε.Ε.; Θα τον ήθελα πιο δυναμικό τον κ. Αβραμόπουλο.

Βράδυ Δευτέρας 17 Αυγούστου. Πλησιάζω το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που γεννά κάποιες ελπίδες. Περίπου 1.200 είχαν ήδη επιβιβαστεί . Από το πλοίο ακούγονταν τραγούδια, ρυθμικά χειροκροτήματα, χαρούμενες φωνές. Άγνωστο το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα. Αλλά το καθήκον μας, το κάναμε. Με μεγάλο κόστος. Αλλά το κάναμε.

«Τόσες χιλιάδες άνθρωποι πού πλένονται; Πού αφοδεύουν»; Ένας ηλικιωμένος αναρωτιέται φωναχτά, δείχνοντας μας τα αντίσκηνα που έχουν παραμείνει σ όλη την παραλία. «Σε λίγο έρχεται Χειμώνας. Έτσι όπως πάμε, σύντομα θα αντιστοιχεί ένας μετανάστης σε έναν μόνιμο κάτοικο του νησιού. Έχουν έρθει και άνθρωποι που πεινάνε. Αλλά έχουν έρθει και άνθρωποι με χρήματα, που κάνουν τζίρο στα μαγαζιά μας και τους χαλάμε συχνά 500ευρα», μου εξηγεί. Κάποια εστιατόρια προσαρμόστηκαν αμέσως και ενέταξαν στο μενού τους Ανατολίτικη κουζίνα.

Έμαθα πολλά. Αλλά γύρισα χωρίς απάντηση στο καίριο ερώτημα: «ΚΑΝΕΙΣ δεν το περίμενε»;

Πηγή: www.crashonline.gr