Δείπνο στο σκοτάδι…..
Προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να κατανοήσει τις δυσκολίες των ατόμων με προβλήματα όρασης
Στις 20 Δεκεμβρίου 2014 έλαβε χώρα το 6ο Δείπνο στο Σκοτάδι, στο Περιστέρι . Τα δείπνα αυτά έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην καθημερινότητα που βιώνουν άτομα με προβλήματα όρασης. Τα προηγούμενα δείπνα είχαν διεξαχθή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως η Κρήτη και η Τρίπολη. Ο κ. Αυγουλάς εμπνευστής και διοργανωτής των δείπνων αυτών στην Ελλάδα, μας εξηγεί «ουσιαστικά πρόκειται για δική μου πρωτοβουλία, έχοντας επισκεφθεί ανάλογα εστιατόρια που λειτουργούν μόνιμα στο εξωτερικό και γευματίζεις βιωματικά. Στόχος μου ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου της χώρας . Στον χώρο απαγορεύεται κάθε πηγή φωτός, ακόμα και αυτές του αναπτήρα ή του κινητού. Έχουμε καλύψει οτιδήποτε δημιουργεί φως για να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Βεβαίως, δίπλα μου ήταν συνεργάτες και εθελοντές με ή χωρίς προβλήματα όρασης, όπως ο Δημήτρης Αμπατζής, παραολυμπιονίκης στο ποδόσφαιρό τυφλών και υπεύθυνος για την ομάδα των σερβιτόρων που μας στηρίζουν. Μια εθελόντρια μάλιστα ήρθε από την Κρήτη μόνο για μια ημέρα, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει».
Γίνεται πάρτι όταν ανοίγουν τα φώτα
Για τη διαδικασία που ακολουθείται ο κ. Αυγουλάς μας λέει : «Εμείς καλούμε τον κόσμο να φάει, να πιει και να διασκεδάσει αφήνοντας την όραση του έξω από το μαγαζί, ακολουθώντας τις σαφείς, λεπτομερείς και ασφαλείς οδηγίες της ομάδας μου. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο ατύχημα ή περιστατικό. Με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές συνοδείας οι εθελοντές σερβιτόροι μας τους οδηγούν στα τραπέζια και τους περιγράφουν αναλυτικά πως είναι στρωμένο το τραπέζι και τι είναι κάθε πιάτο που έρχεται. Χωρίζουμε τον κόσμο σε μικρές παρέες αναλόγως της κράτησης που έχει γίνει, αν και πάντα φροντίζουμε να βάζουμε λίγο περισσότερα άτομα, ώστε στο τέλος που ανάβουν τα φώτα να γνωριστούν μεταξύ τους. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να έχουν ήδη συνεργαστεί για να βρουν π.χ. τη σαλάτα στο μέσο του τραπεζιού και να τη δώσουν δεξιά κι αριστερά για να σερβιριστούν και οι υπόλοιποι. Κάποιος άλλος πρέπει μέσω της όσφρησης να ξεχωρίσει την κανάτα με το νερό από το κρασί. Γίνονται πάρα πολλά πειράγματα και υπάρχει πολύ γέλιο. Πολλές φορές μπορεί να μπερδευτούν στο σκοτάδι και να φάνε από το πιάτο του διπλανού τους. Κάποιος άλλος μας περιέγραφε στο δείπνο της Αθήνας πως έκανε 20 λεπτά να καρφώσει μια πατάτα στο πιάτο του και όταν τα κατάφερε, κατάλαβε τελικά πως ήταν το λεμόνι που συνόδευε την μπριζόλα. Ο κόσμος, όταν τελειώσει το δείπνο, μας λέει ότι γνώρισε καλύτερα τις άλλες αισθήσεις του, που άλλη φορά δεν τους είχε δώσει σημασία, όταν έτρωγε. Μάλιστα, στο τέλος που ανοίγουν τα φώτα ξεκινάει ένα μικρό πάρτι με ζωντανή μεικτή ορχήστρα, καθώς μέλη της φροντίζω να είναι και άτομα με προβλήματα όρασης. Έτσι στέλνουμε το μήνυμα της ισότητας.
«Δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία»
Αυτή τη φορά η προσέλευση του κόσμου ήταν η μεγαλύτερη, με soldout300 ατόμων και μεγάλη προσέλευση νεολαίας! «Πάντα πηγαίνει πολύ καλά και, όταν επιστρέφουμε για να το ξανακάνουμε σε κάποια πόλη, το συγκινητικό είναι ότι οι γονείς έρχονται με τα παιδιά τους. Στους νέους εναποθέτουμε και τις ελπίδες μας για να αλλάξει η κατάσταση. Μέσα από μια πολύ χαλαρή και παρεϊστικη διαδικασία περνούν πολλά μηνύματα. Παράλληλα, σε κάθε πόλη που πάμε υπάρχει και ένας φιλανθρωπικός σκοπός του δείπνου. Στο τελευταίο τα έσοδα που μαζεύτηκαν πήγαν στα παιδικά χωριά SOS, για να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Ό,τι λαμβάνουμε το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Δυστυχώς και εδώ υπήρξαν προβλήματα. Παρότι ήταν μια μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική εκδήλωση, έπρεπε να κολλήσουμε ένσημα στους εθελοντές στο ΙΚΑ και να αποδοθεί ΦΠΑ στην εφορία. Από τα έσοδα δηλαδή που θα πήγαιναν στα παιδιά εκείνο το βράδυ, έπρεπε να αφαιρέσουμε αυτό το ποσό. Δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία σε αυτό που συμβαίνει γι αυτό κάθε φορά καλώ πολιτικούς και βουλευτές από όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, για να έχουν αυτήν την εμπειρία και να καταλάβουν τι συμβαίνει. Κανείς ως τώρα δεν έχει αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και δεν έχει τουλάχιστον απαντήσει. Σκεφτείτε, αυτή τη φορά που έγινε στο Περιστέρι η εκδήλωση, πόσοι βουλευτές εκλέγονται στη Β’ Αθηνών, τη δημοσιότητα που πήρε και κανείς δεν μπόρεσε να έρθει 10 λεπτά να καταλάβει τι κάνουμε. Εγώ καλώ τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο με… άλλα μάτια».
Πηγή: www.tokarfi.gr