Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Έγιναν κάποια ιστορικά βήματα για το αναπηρικό κίνημα, νομοθετήθηκε ο προσωπικός βοηθός και το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία»

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με λευκό μπαστούνι σε πεζόδρομο

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλά για όλα όσα νομοθετούνται και αφορούν τα άτομα με αναπηρία και ιδίως με προβλήματα όρασης

Μεγάλα βήματα είδαν τον τελευταίο χρόνο να γίνονται οι άνθρωποι με αναπηρία και ιδίως οι άνθρωποι με μειωμένη όραση, όπως εξήγησε στον Alpha Radio ο τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή οργάνωση Views για νέους με προβλήματα όρασης και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με άλλα μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς. Ο ίδιος μίλησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στις 15η Οκτώβρη για τις πρωτοβουλίες που τρέχουν σε σχέση με το αναπηρικό κίνημα, τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως έναν πολύ σημαντικό θεσμό που ξεκινά τώρα, αυτόν του προσωπικού βοηθού για κάθε άτομο με βαριά αναπηρία.

 Έγιναν κάποια ιστορικά βήματα

«Σε σχέση με πέρσι, με την αντίστοιχη 15η Οκτώβρη που είναι η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού έχουν σημειωθεί, η αλήθεια, είναι κάποια βήματα πολύ σημαντικά για το αναπηρικό κίνημα της Ελλάδας, κάποια ιστορικά βήματα. Αυτό σημαίνει ότι νομοθετήθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία, ένα κείμενο το οποίο έχει γίνει νόμος του κράτους και ορίζει σε κάθε υπουργείο και στις υπηρεσίες που κάθε υπουργείο εποπτεύει ένα χρονοδιάγραμμα και κάποιους πυλώνες δράσης για τα ανάπηρα άτομα, τις οικογένειές τους και την ένταξη στην εκπαίδευση, την εργασία, την πρόσβαση στον πολιτισμό, την προσβασιμότητα σε ψηφιακές σελίδες, εφαρμογές και προσβασιμότητα στο δομημένο χώρο και λοιπά. Μετά από αυτό το νομοθέτημα, σιγά-σιγά ήρθαν να γίνουνε κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις όπως το ότι θεσπίστηκε μία καινούργια ανεξάρτητη αρχή, γνωμοδοτική για την προσβασιμότητα. Έχει συσταθεί η διοίκησή της και έχει ξεκινήσει σιγά- σιγά να δουλεύει, υπάρχουν κάποιες επιμέρους επιτροπές, όπως στο υπουργείο Παιδείας για να γνωμοδοτεί για την προσβασιμότητα πανελλαδικά των εκπαιδευτικών χώρων, των σχολείων μας. Και την περασμένη Πέμπτη μόλις ψηφίστηκε ο προσωπικός βοηθός για τα ανάπηρα άτομα και ξεκινάμε να λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι δικαιούνται οι ανάπηροι να έχουν επαγγελματικά με μισθοδοσία και ασφάλιση από το κράτος το πρόσωπο της επιλογής τους που να είναι τα χέρια και τα πόδια τους κινητικά».

Τα συν και τα πλην

«Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι θα ανοίξει μία πλατφόρμα τον άλλο μήνα, όπως λένε οι πληροφορίες μας, όπου θα καταγράφονται οι ενδιαφερόμενοι για προσωπικό βοηθό και επίσης θα καταγράφονται και οι προσφερόμενοι για αυτήν την εργασία. Το ανάπηρο άτομο μπορεί να επιλέξει μόνο του όποιον θέλει ελεύθερα, είτε να είναι από το οικογενειακό του περιβάλλον, είτε να είναι στο φιλικό περιβάλλον ή τελείως άγνωστος από αυτή την πλατφόρμα προσφερόμενων προσωπικών βοηθών και λοιπά. Το κράτος αναλαμβάνει τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, μετά όμως θα πρέπει να γίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για αρχή τα επόμενα δύο χρόνια ι.οοο άτομα ανάπηρα θα έχουν τον προσωπικό βοηθό για να παρακολουθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας πώς αυτό εξελίσσεται, , πώς εφαρμόζεται, ποια είναι τα κακώς κείμενα, γιατί έγινε για πρώτη φορά στη χώρα και σίγουρα δε μπορούμε να πάμε κατευθείαν στην καθολική εφαρμογή. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη- και αυτό είναι το θετικό- από το Ταμείο Ανάκαμψης, το αρνητικό, αν θέλετε, είναι ότι άντε να βρεις τώρα ι.οοο ανθρώπους να μπουν στο πιλοτικό πρόγραμμα από τους εκατοντάδες χιλιάδες βαριά ανάπηρους που δικαιούνται προσωπικό βοηθό. Είναι μία αρχή όμως».

 Οι χαμένες θεραπείες λόγω πανδημίας

«Η πανδημία έκανε ζημιά μεγάλη, αφού χάθηκαν χιλιάδες ραντεβού ανθρώπων που κάνανε θεραπείες για την όραση τους, δεν αναπληρώθηκαν, ματαιώθηκαν, πήγαν πολύ πίσω οι θεραπείες και ο κόσμος φοβήθηκε να πάει στα νοσοκομεία να τις κάνει και τα νοσοκομεία για μήνες είχαν κάνει αναστολή τέτοιων θεραπειών. Σε πολλούς ανθρώπους επιδεινώθηκε η κατάστασή τους και πρακτικά χειροτέρευσε το επίπεδο όρασης τους και ψυχολογικά δυστυχώς, γιατί καταλαβαίνεις ότι χωρίς να φταις χάνεις ξαφνικά ένα κομμάτι της λειτουργικότητας σου και όταν διακοπεί μία θεραπεία δεν το πιάνουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε μήνες πριν, καθώς με τα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν. Και έχει χαθεί και πάρα πολύς χρόνος λοιπόν στην βελτίωση που οι άνθρωποι αυτοί έβλεπαν. Την ίδια στιγμή που μελετάμε και καλές πρακτικές του εξωτερικού και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή ξεκινούν να στήνουν ένα νέο καινοτόμο σύστημα που να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους διαγνώσεις και παρακολουθήσεις ασθενών από απόσταση, να μπορεί δηλαδή η τεχνική νοημοσύνη να υπολογίσει και να αναλύει πάρα πολύ καλά τα δεδομένα του ματιού και πώς εξελίσσονται κάποια πράγματα, ώστε σε ενδεχόμενη έξαρση νέου κύματος να μη χάνεται χρόνος θεραπείας».

 

avgoulas eginan vimata sto anapiriko kinima nea egnatia

 

Πηγή:  Εφημερίδα Νέα Εγνατία

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top