Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

H ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χρυσή Αυγή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φαίνεται

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο τίτλος του άρθρου

Γράφει ο Βαγγέλης Αυγουλάς*

Η ανάπτυξη των σκέψεων μου παρακάτω, ξεκινά από την παραδοχή ότι το σχολείο αποτελεί κύτταρο γνώσης και ο κάθε Δήμος τοπικό κύτταρο συνοχής. Ορισμένες φορές, ωστόσο, η γνώση αντικαθίσταται από την παραπληροφόρηση και η καλλιέργεια του πνεύματος από την υιοθέτηση χαρακτηριστικών του οπαδισμού. Όσο για τη συνοχή, είναι γνωστό το αρχαίο ρητό «διαίρει και βασίλευε» που εξακολουθεί να βολεύει πολλούς και σήμερα.

Συνήθως λοιπόν καταλήγουμε έκπληκτοι να ανακαλύπτουμε τον ελέφαντα στο σαλόνι, κατά την αγγλική ρήση, κλείνοντας μάτια και αυτιά στο πρόβλημα. Θα κάνουμε το ίδιο και αυτή τη φορά;

Παρότι έχει συμπληρωθεί μια πενταετία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι ένοχοι ακόμα δικάζονται αλλά δεν έχουν καταδικαστεί; Παρόλο που ακροδεξιές Κυβερνήσεις εκλέγονται δημοκρατικά στην Ευρώπη βασίζοντας την κυβερνητική τους πολιτική στην ξενοφοβική ρητορική; Ακόμη και με τις αντιμεταναστευτικές υποδείξεις, ενώ παρακολουθούμε καθημερινά και πολιτικές προστατευτισμού του εμπορίου και ρατσιστικά τιτιβίσματα  της άλλης πλευράς του Ατλαντικού;

Όσο ακίνδυνος κι αν φαίνεται ο σπόρος του μίσους, τόσο τερατώδες είναι το δέντρο που μεγαλώνει από αυτόν τον σπόρο. Και σε λίγο θα είναι αργά.

Ποιό είναι όμως το υγιές κύτταρο της κοινωνίας που οφείλει να πολλαπλασιαστεί για να εξαλείψει τον ιό της μισαλλοδοξίας; Γιατί ακόμα, να ξέρετε, προλαβαίνουμε να σώσουμε την παρτίδα. Για τον κομβικό ρόλο των σχολείων στη διάπλαση προσωπικοτήτων –άρα και συνολικά της κοινωνίας- έχουν γραφτεί πάρα πολλά.

Η ευθύνη βαραίνει αναπόφευκτα όμως και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν της επιτρέπεται να λειτουργεί με μικροκομματικούς όρους προσέλκυσης ψηφοφόρων, ανεχόμενη τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, στις γειτονιές, σε σημειολογικές τοπικές εκδηλώσεις, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας ενός δημότη.

Αν σήμερα η Χρυσή αυγή  παρακινεί καταλήψεις στα σχολεία για εθνικά θέματα παραπληροφορώντας μαθητικούς κύκλους, αύριο τι; Επίσης, όταν και ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, βλέπουμε διάφορους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να ψαρεύουν σε θολά νερά, θα πρέπει να μην ξεχνάμε, ότι η Δημοκρατία δε φοβάται την απλή αναλογική.   

Ο διάλογος, η ιστορική αλήθεια, και τελικά η γνώση πρέπει να μεταλαμπαδεύονται με κάθε τρόπο σε κάθε σημείο της πόλης, του χωριού, της τοπικής κοινότητας.

Γιατί εάν η τοπική κοινωνία δε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξάλειψη φασιστικών και νεοναζιστικών φαινομένων στα σχολεία και στις γειτονιές, θα έχει με τις παραλείψεις της ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας απάνθρωπα ελιτίστικης κοινωνίας από κοινωνικά ανάλγητους και ημιμαθείς πολίτες. Άλλωστε η κοινωνική μόρφωση του ατόμου αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις πιο σημαντική από τη γραμμική εκπαίδευσή του.  

Την ίδια ώρα λοιπόν που κάποιοι εκ νέου ετοιμάζονται για διεύρυνση προς τα δεξιά αλλά δεν οριοθετούν το πόσο δεξιά θα πάει το άνοιγμά τους, ενώ κάποιοι μιλούν για συμπράξεις κακοποιώντας το νόημα των προοδευτικών κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει όχι απλώς να μην ξεχνάμε αλλά και ενεργά να υπενθυμίζουμε, ότι Χρυσή Αυγή σημαίνει αιμοδοσία και συσσίτια ρατσιστικά μόνο για Έλληνες, σημαίνει στείρωση των ΑμεΑ για να μην αναπαράγεται η διαφορετικότητα όπως η ίδια η Χ.Α. διακηρύσσει στα ψηλά γράμματα των ιδρυτικών της πράξεων, σημαίνει τάγματα εφόδου και τυφλή έκνομη βία χωρίς όριο και έλεος.

Η Δημοκρατία δε θα πρέπει να φοβάται και να απειλείται, αλλά δε χρειάζεται και να συντηρεί και να καλλιεργεί παθητικά, αυτά  που δεν πρέπει να ανέχεται. Γιατί φανταστείτε όλα αυτά τα «σημαίνει» που έγραψα πιο πάνω, να ριζώσουν στις ψυχές των παιδιών μας, των αυριανών ενεργών πολιτών. Ουαί και αλίμονο.

Βαγγέλης Αυγουλάς – Δικηγόρος, Πρόεδρος Οίκου Ναύτου,

Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου, Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης “VIEWS” για νέους με προβλήματα όρασης,

Μέλος της επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ,

Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια».

Πηγή: www.topontiki.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top