Main content

kede1Μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ορίστηκε ο Βαγγέλης αυγουλάς, με προσωπική πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης.

Πρόκειται ιστορική απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, διότι στόχος είναι ο κ. Αυγουλάς να συνδέει το αναπηρικό κίνημα και τις προτάσεις και διεκδικήσεις αυτού με το συλλογικό πανελλαδικό κορυφαίο αυτό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.            

Για το λόγο αυτό ο κ. Αυγουλάς επικοινώνησε άμεσα μετά τον ορισμό του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού forum ΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και τον ενημέρωσε για την απόφαση και το σκοπό αυτής, ζητώντας του στενή συνεργασία.

Ο κ. Αυγουλάς, Τ. Αντιδήμαρχος και τώρα Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, διατελεί Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων» και επιπλέον αιρετός εκπρόσωπος οργανώσεων ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. αυγουλά με τον κ. Βαρδακαστάνη, ο νεαρός δικηγόρος μετέφερε στον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ το στόχο της ΚΕΔΕ να δημιουργηθεί μια ενεργή γέφυρα διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και αναπηρικού κινήματος με στόχο την από κοινού προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και λύσεων σε πάγια βασικά αιτήματα των ΑμεΑ.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στα γραφεία της ένωσης, όπου συζητήθηκαν οι βασικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, των επιπτώσεων δηλαδή της οικονομικής κρίσης, που έχουν αποκτήσει ένταση και κοινωνικό βάθος.

Ως πρώτη προτεραιότητα η ΚΕΔΕ οριοθετεί την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών και προγραμμάτων των δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα δημοτικά-κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά συσσίτια, τα ΚΔΑΠ ,τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα», το πρόγραμμα «Τράπεζα Χρόνου», των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, την Τράπεζα Τροφίμων, τους  Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, τα ΚΕΠ υγείας κ.α.

Δεύτερον, η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι η υλοποίηση δράσεων, όπως οι παραπάνω, προϋποθέτει την ύπαρξη οργανωμένων Κοινωνικών Δομών, ικανοποιητική στελέχωση με έμπειρο και εξειδικευμένο δυναμικό και ύπαρξη και χρησιμοποίηση σχετικών συστημάτων και εργαλείων.

Τρίτον, προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα ανωτέρω Προγράμματα η ΚΕΔΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων δομών μέσα στους Οργανισμούς τους, όπως:

Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, Τμήμα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής με ενδεικτικά γραφεία, Ισότητας των Δύο Φύλων, Υποστήριξης ΑμΕΑ, Εποπτείας και Ελέγχου Κοινωνικο-Προνοιακών Δομών, Πρόληψης και Κοινωνικής Φροντίδας, Πρόληψης και  Αγωγής Υγείας  κ.λπ.

Τέλος η ΚΕΔΕ προτείνει:

Την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των δράσεων των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων από τους δήμους.

Την προετοιμασία, οργάνωση και θέσπιση Ολοκληρωμένων Τοπικών Κοινωνικών Πολιτικών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και την προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Την θέσπιση κοινωνικών συμμαχιών με εγνωσμένου κύρους εταίρους, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία και επάρκεια στην υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων.

kede2 kede3