Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δικαστική δικαίωση για τα τυφλά άτομα που χειρίζονται σκύλο οδηγό στην Ελλάδα

Λευτέρης Κίνταζης, Σάκης Χατζηπάντου, Θέμης Σοφός, Βαγγέλης Αυγουλάς, Αναστασία Γιαρένη, Τζουλιέτα Μπούσι με Γιούνι, Ζωή Γερουλάνου

 

“Πλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πετύχαμε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου-οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador. Μετά την παραδειγματική κρίση της Δικαιοσύνης, η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων-οδηγών είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα! Ευχαριστώ το Κέντρο “Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος” για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αλλά και τους συναδέλφους Θέμη Σοφό και Αναστασία Γιαρένη για την πολύτιμη υποστήριξη τους στην υπόθεση.”

Βαγγέλης Αυγουλάς

Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ ΔΣΑ

Το ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στη συνεδρίαση της 23ης.06.2022, δίκασε ποινική υπόθεση με κατηγορούμενο τον Κ.Χ., οδηγό ταξί, ο οποίος κατηγορείτο ως υπαίτιος του ότι στις 25 Απριλίου 2018, παραβίασε την κατά το νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους αναπηρίας, δηλαδή για παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 του Ν. 4443/2016. Συγκεκριμένα, ο άνω οδηγός ταξί κατηγορείτο ότι ευρισκόμενος με το ταξί του έξωθεν της στάσης του μετρό «ΠΑΝΟΡΜΟΥ», αρνήθηκε την επιβίβαση σε αυτό του Χ.Α., της Τζουλιέτας Μπούσι και του σκύλου-οδηγού της, επειδή και οι δύο τύγχαναν άτομα με αναπηρία (ολικά τυφλοί).

Κατά την αποδεικτική διαδικασία, τόσο η μηνύτρια–εντολέας του γραφείου μας, κ. Τζουλιέτα Μπούσι, όσο και ο συναθλητής της στο Γκόλμπολ Χ.Α. που ήταν παρών στο άνω συμβάν, περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι όταν η Τζουλιέτα Μπούσι και ο Χ.Α. έφθασαν στην πιάτσα ταξί του μετρό «ΠΑΝΟΡΜΟΥ» και ρώτησαν τον κατηγορούμενο, που ήταν πρώτος στην πιάτσα, εάν είναι ελεύθερος, εκείνος απάντησε θετικά. Κατά την είσοδο της Τζουλιέτας Μπούσι και του σκύλου-οδηγού της στο ταξί, ο κατηγορούμενος μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του σκύλου, παντελώς απροειδοποίητα έσπρωξε με δύναμη τον σκύλο-οδηγό έξω από το ταξί, εξαναγκάζοντας έτσι την τυφλή χειρίστρια αυτού Τζουλιέτα Μπούσι να βγει και εκείνη από το όχημα. Κατόπιν, ο κατηγορούμενος επαναλάμβανε στη Τζουλιέτα Μπούσι, στον Χ.Α. και σε όλους τους περαστικούς που συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ότι «δεν δέχομαι σκυλιά στο ταξί παρά μόνο εάν έχουν φίμωτρο και είναι μέσα σε κλουβί μεταφοράς όπως αναφέρει ο ΣΑΤΑ», ότι «δεν με νοιάζει τι λέει ο Νόμος για τους σκύλους-οδηγούς», αρνείτο να ακούσει τις εξηγήσεις της κυρίας Μπούσι και να δει τα νόμιμα έγγραφα που πάντα έχει μαζί της σχετικά με τον σκύλο-οδηγό της.

Σημειώνουμε ότι στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπέρ της κα. Μπούσι, η κ. Ζωή Γερουλάνου, υπό την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος». Η κ. Γερουλάνου ανέπτυξε ενώπιον του Δικαστηρίου τον ρόλο του σκύλου-οδηγού για ένα άτομο με οπτική αναπηρία, τη διαδικασία και τα προσόντα που απαιτούνται για να εκπαιδευθεί και να πιστοποιηθεί ένα σκυλί, ως σκύλος-οδηγός, τη διαδικασία και την αξιολόγηση που υφίσταται ένα τυφλό άτομο που επιθυμεί αποκτήσει σκύλο-οδηγό, τις πλείστες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης καθώς και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» προς τα Υπουργεία και τους λοιπούς Φορείς του Δημόσιου Τομέα είτε για τη θέσπιση είτε για την εφαρμογή νόμων και εγκυκλίων που αφορούν στα δικαιώματα και την ομαλή μετακίνηση των τυφλών και των σκύλων-οδηγών τους.

Ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος Κ.Χ. ισχυρίστηκε ότι δεν αρνήθηκε την επιβίβαση στο ταξί των άνω δύο ΑμεΑ και του σκύλου-οδηγού, ότι δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για άτομα με οπτική αναπηρία, ότι δεν είδε τον σκύλο-οδηγό της τυφλής χειρίστριας Τζουλιέτας Μπούσι, και ότι απλώς έσπρωξε τον σκύλο-οδηγό έξω από τη θέση του συνοδηγού «επειδή τρόμαξε».

Οι εν λόγω ισχυρισμοί του κατηγορουμένου οδηγού ταξί δεν έγιναν δεκτοί, ούτε, αρχικά, από τον Εισαγγελέα της Έδρας, ο οποίος με την Πρότασή του ζήτησε την ενοχή του, ούτε από το Δικαστήριο. Ειδικότερα, το ΣΤ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εξέδωσε την υπ’ αριθμό 2681/2022 απόφασή του και επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καθώς και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η ανθρωπιά της μηνύτριας, η οποία όταν ακούστηκε η εισαγγελική πρόταση για άμεση αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας οδήγησης του κατηγορουμένου για ένα έτος, μέσα σε κλάματα ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου, κάτι που έγινε δεκτό και έτσι δε διακινδύνευσε το μεροκάματο του οδηγού ταξί και η διαβίωση των παιδιών του.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει ασκήσει έφεση κατά της άνω απόφασης, συνεπώς η εν λόγω υπόθεση θα εκδικασθεί εκ νέου, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

“Η παράσταση στο δικαστήριο για την υποστήριξη της κατηγορίας για διακριτική μεταχείριση σε βάρος ατόμων με προβλήματα όρασης ή αναπηρίας αποτελεί κοινό καθήκον που υπερβαίνει το λειτούργημά μας ως δικηγόρων. Η προσβασιμότητα είναι στη συνείδησή μας, είναι τρόπος ζωής κι έκφρασης αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας προς τα πρόσωπα με αδυναμία όρασης και άλλη σωματική αναπηρία.”, δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος κ. Θέμης Σοφός, αμέσως μετά το τέλος της δίκης.

“Το να διεκδικώ τα αυτονόητα δε συμβαίνει πρώτη φορά, είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιος επαγγελματίας ασκεί βία σε σκύλο-οδηγό. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν επιτρέπεται να ασκείς βία σε σκύλο αλλά ειδικά στο σκύλο-οδηγό θα πρέπει να μάθουμε πως μπορεί με τέτοιες συμπεριφορές να αναιρεθεί η εκπαίδευση και η ιδιότητα του. Δε θέλω να πω πολλά, παρά μόνο ότι έχει αρχίσει να φαίνεται από μικρές στιγμές της καθημερινότητας ότι το να παίρνει έκταση το θέμα, δηλαδή το να ενημερώνεται το κοινό που συμπεριλαμβάνει πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να μάθουν να φέρονται, είναι καλό και μάλλον απαραίτητο. Γι’ αυτό θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ που μιλούν για τα αυτονόητα και συμβάλλουν σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ενημέρωση κοινού και κάνουμε καθημερινά.”δηλώνει η μυνήτρια κ. Τζουλίετα Μπούσι.

 

“Είναι μεγάλη τιμή για εμένα η εμπιστοσύνη που έδειξε ο αγαπητός συνάδελφος Βαγγέλης Αυγουλάς προς το πρόσωπό μου, και με συμπεριέλαβε στη νομική ομάδα υποστήριξης της κατηγορίας. Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης, οφείλουμε να επιδεικνύουμε αυξημένα αντανακλαστικά υπέρ των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, και της ανεμπόδιστης πρόσβασης αυτών στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή του τόπου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο φάνηκε ότι αντιλήφθηκε πλήρως τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο κατηγορούμενος απώθησε βίαια τον σκύλο-οδηγό έξω από το ταξί, και αρνήθηκε τη μετακίνηση της τυφλής χειρίστριας αυτού κ. Τζουλιέτας Μπούσι και του ομοίως τυφλού συναθλητή της Χ.Α., και με την απόφασή του κατέδειξε ότι περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία τιμωρούνται παραδειγματικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη.”σημειώνει η δικηγόρος κ. Γιαρένη.

Ακολουθείτο δελτίο τύπου του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος ⇓

ΘΕΜΑ :  Το Στ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  με την από 23.6.2022 απόφασή του έκρινε ένοχο τον Οδηγό Ταξί, ενεργοποιώντας τον Αντιρατσιστικό Νόμο

Ύστερα από τέσσερα χρόνια ήρθε η Δικαίωση.

Το περιστατικό με την χειρίστρια κα Τζουλιάνα Μπούση και τον Σκύλο Οδηγό της UNI,  που έλαβε χώρα στις 25.4.2018 και που ο Οδηγός Ταξί όχι μόνο δεν δέχτηκε την επιβίβασή τους  αλλά άσκησε βία σπρώχνοντας και πετώντας τον Σκύλο Οδηγό έξω από την θέση του συνοδηγού, ήταν για πρώτη φορά  τόσο εξοργιστικό,  που αποφασίστηκε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη όχι προσβλέποντας μόνο στην τιμωρία του οδηγού ταξί αλλά κατά κύριο λόγο στην πρόληψη παρόμοιων συμπεριφορών που δεν περιορίζονται μόνον στα ταξί και στα ΜΜΜ αλλά και σε άλλους χώρους, π.χ. ξενοδοχεία, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλα.

Το Στ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  με την από 23.6.2022 απόφασή του έκρινε ένοχο τον Οδηγό Ταξί, καταδικάζοντάς τον με τις νόμιμες προβλεπόμενες ποινές, ενεργοποιώντας τον Αντιρατσιστικό Νόμο και συγκεκριμένα το άρθρο 11 του Νόμου 4443/2016, που απαγορεύει την άρνηση υπηρεσιών για λόγους, μεταξύ άλλων, φυλής, χρώματος, καταγωγής και αναπηρίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Σκύλος Οδηγός δεν αποτελεί Κατοικίδιο αλλά προέκταση του σώματος του επιβάτη.

Η νίκη αυτή είναι μία αρχή προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι απέναντι στην Ομάδα Χειριστής/Χειρίστρια  και Σκύλος Οδηγός ο κόσμος πρέπει να δείχνει Σεβασμό και να μην καταστρατηγούνται οι ισχύοντες Νόμοι.

Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος  μαζί με το  Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), την  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (E.O.T.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.), τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) από το 2010 προσπαθεί με τις συνεργασίες και τις διεκδικήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, να κάνει πραγματικότητα την Συμπερίληψη, την Ισότητα και να απαιτεί τον Σεβασμό απέναντι στους Χειριστές και τις Χειρίστριες Σκύλων Οδηγών που λειτουργούν στην χώρα. Οι Φορείς, Εταίροι και Ιδρυτικά Μέλη του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ πάντα θα υποστηρίζουν τα Δικαιώματά των Χειριστών/Χειριστριών και των Σκύλων Οδηγών τους.

Είναι μία σημαντική κατάκτηση για τα Άτομα με Οπτική Αναπηρία και για την Πρόσβαση των Σκύλων Οδηγών τους. Ευχαριστούμε το Δικηγορικό γραφείο του κου Ευάγγελου Αυγουλά και  τον ίδιο προσωπικά για την πολύτιμη συνεργασία του και την εξαιρετική του υπεράσπιση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τον Δικηγόρο κο Θέμη Σοφό για την πολύτιμη συνεργασία του και την υποστήριξή του.

Το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος θα συνεχίσει τον αγώνα του σχετικά με την πρόσβαση των Σκύλων Οδηγών στη χώρα. Αλλώστε με το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑΓΑΠΑΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ» από το Υπουργείο Παιδείας ,  που υλοποιείται στα Σχολεία, στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εδώ και 10 χρόνια, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους μελλοντικούς πολίτες αυτού του τόπου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν χρειάζονται Δικαστικές Αποφάσεις που να επιβάλουν το Αυτονόητο αλλά οι ίδιοι οι Πολίτες, οι Επαγγελματίες και οι Εργαζόμενοι, να διαλύουν Στερεότυπα και να αντιμετωπίζουν τον κάθε Πολίτη Ισότιμα.

Η Διοίκηση και οι Εταίροι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ   ΚΕΝΤΡΟΥ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   ΚΑΙ    ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   ΣΚΥΛΩΝ   ΟΔΗΓΩΝ   ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top