Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Γιώργος Καπουτζίδης: Αποκλειστικά στο Με Άλλα Μάτια Live

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Γιώργος Καπουτζίδης χαμογελαστοί

 

Καλεσμένος της πιο πρόσφατης εκπομπής μας «Με Άλλα Μάτια Live» βρέθηκε ο χαρισματικός Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε τον χώρο των γραφείων μας για μια αποκλειστική συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά.

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παρουσιαστής μίλησε τόσο για την προσωπική του πορεία όσο και για τον δημόσιο αγώνα του υπέρ της διαφορετικότητας. Ευαισθητοποιημένος στα αναπηρικά ζητήματα και με ρητά εκφρασμένη επιθυμία να μάθει περισσότερα γύρω από αυτά, η απολαυστική συζήτηση μαζί του ήρθε να αποτελέσει μια ακόμα γέφυρα μεταξύ της ΛΟΑΤΚΙ+ και της αναπηρικής κοινότητας και της κοινής διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Περί ισότητας και δικαιωμάτων

Γνωστός μεταξύ άλλων για τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ των δικαιωμάτων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ο κ. Καπουτζίδης ανέφερε σχετικά:

«Μπαίνουμε σε μια φάση που άνθρωποι που δεν είχαν δικαιώματα, που δεν ήξεραν πώς να τα διεκδικήσουν, έρχονται και τα διεκδικούν. Και δεν τα διεκδικούν για να περιορίσουν τα δικαιώματα των άλλων, αλλά για να υπάρχει περισσότερη ισότητα, ισονομία σε αυτό τον κόσμο», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Και τι απαντάει στο χιλιοειπωμένο επιχείρημα περί «φυσιολογικότητας» και μη;

«Όλοι είμαστε κανονικοί. Λέει κάποιος “δεν είναι φυσιολογικό”. Ό,τι φτιάχνει η φύση είναι φυσιολογικό. Η φύση με έφτιαξε, μας έφτιαξε όλους. Ο άνθρωπος αποφάσισε από μόνος του, δεν ξέρω με ποιες γνώσεις, να πει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.»

Συνεχίζοντας σχετικά με την κατανομή του προνομίου και τις εξουσίας στην κοινωνία, δήλωσε: «Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να κρίνει ποιος θα έχει δικαιώματα, ποιος δεν θα έχει, ποιος θα έχει περισσότερα και λιγότερα. Δυστυχώς οι κοινωνίες έτσι εξελίχθηκαν. Με κάποιους να θεωρούν ότι είναι τα αφεντικά. Οι άνδρες απέναντι στις γυναίκες, οι λευκοί απέναντι στους μαύρους ή τους Ασιάτες, και αυτό δεν ισχύει. Κανένας δεν είναι αφεντικό. Κανένας δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να περιορίσει ή να εμποδίσει την ευτυχία του άλλου».

Η σημασία της εκπροσώπησης στα Μέσα

Απαντώντας σε μια συχνή ερώτηση περί «υπερβολής» στο έργο του «Εθνική Ελλάδος», το οποίο περιλαμβάνει ΛΟΑΤΚΙ+ και ανάπηρους χαρακτήρες, ο κ. Καπουτζίδης ήταν αφοπλιστικός:

«Μπορεί να φαίνεται πολύ σε μία σειρά, αλλά αν το δεις αναλογικά, είναι πάρα πολύ λίγο. Έχω ακούσει πολλές φορές αυτό το πράγμα, “μήπως ήταν πολύ;”. Συγγνώμη, εμένα με ρώτησε ποτέ κανείς πόσες φορές χρειάζεται να δω έναν άντρα, μία γυναίκα, την πεθερά και προβλήματα; Το έχω δει χίλιες φορές, φτάνει. Δεν πειράζει να δείτε και εσείς δύο γκέι, δύο αναπήρους παραπάνω. Συγγνώμη κιόλας εάν σας έπεσε βαρύ», είπε γελώντας.

Για την απεικόνιση συγκεκριμένα της αναπηρίας στη μικρή οθόνη, ο Γιώργος Καπουτζίδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης:

«Ακόμα δεν έχουμε προοδεύσει όσο θα έπρεπε. Εγώ, ας πούμε, το 2015 στην “Εθνική Ελλάδος” είχα δυο ρόλους που ήταν ανάπηροι χαρακτήρες, δεν ήταν όμως ανάπηροι ηθοποιοί. Έκανα μια καλή, έντιμη προσπάθεια. Αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο καλή, τόσο επιτυχημένη και καίρια, όσο η προσπάθεια που θα καταβάλει ένας ανάπηρος δημιουργός, που θα ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα από εμένα. Θα μπορέσει να κάνει την πολύ μεγάλη διαφορά. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να δοθεί πρόσβαση στους ανάπηρους δημιουργούς και ηθοποιούς», υπογράμμισε.

 

Απέναντι στη συντηρητικοποίηση της εποχής

Σε ερώτηση του Βαγγέλη Αυγουλά σχετικά με το πώς βλέπει το κύμα συντηρητικών αποφάσεων που χαρακτηρίζει τις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, ο πολυτάλαντος κ. Καπουτζίδης είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πάει όλος ο κόσμος προς τον υπερσυντηρητισμό. Επειδή έκανε η Αμερική ένα μεγάλο βήμα πίσω, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Κάποιες ναι, θα ακολουθήσουν, κάποιες όχι. Είναι στο χέρι μας θα προσπαθήσουμε η δική μας χώρα να μην ακολουθήσει, να πάει προς τα μπροστά».

Παράλληλα, εξήγησε τη σημασία της διεκδικητικότητας και της επιμονής ώστε να ανταπεξέλθουν τα άτομα στα εμπόδια που η κοινωνία τους θέτει λόγω της υπαγωγής τους σε μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα.

«Εγώ δεν θέλω να πολεμήσουμε την άλλη πλευρά, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να ανακόψει την πορεία μου, τα θέλω μου, να μου επιβάλει καμία απολύτως απαγόρευση. Να το καταλάβουν ότι κι εμείς δεν κάνουμε πόλεμο. Απλώς έτσι είμαι. Είμαι έτσι, γιατί έτσι είμαι. Δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Τι προσπαθούν να κάνουν οι υπερσυντηρητικοί; Να σε αλλάξουν. Να σε βάλουν σε ένα κουτί και να σου πουν “πρέπει να είσαι έτσι”. Είσαι τυφλός; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι γκέι; Θα μείνεις στο σπίτι σου. Είσαι ανάπηρος; Δεν θα μπορέσεις να μετακινηθείς, δεν θα σου φτιάξω πόλη με προσβασιμότητα. Δεν είναι έτσι. Και θα βγω με τους φίλους μου και θα περπατήσω και θα μιλήσω και θα διεκδικήσω και θα πω αυτό που πιστεύω. Να μην φοβηθούμε», τόνισε.

Αισιοδοξία για τη νέα γενιά

Μιλώντας για το coming out των δημοσίων προσώπων και τα ζητήματα ταυτότητας, ο κ. Καπουτζίδης εξήγησε:

«[Οι άνθρωποι της γενιάς μου] έχουμε μεγαλώσει με πολλούς περιορισμούς. Έχουμε μεγαλώσει με την αντίληψη ότι “αυτό που είσαι είναι ένα πρόβλημα που οφείλεις να το διαχειριστείς κάπως, να είναι κάπως κρυμμένο”. “Κοίταξε εσύ να βολευτείς, και δεν χρειάζεται να το πολυφωνάζεις”. Με αυτό μας μεγάλωσαν πολύ έντονα. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της νέας γενιάς. Οι νέοι τώρα δεν το έχουν αυτό και θα φέρουν μία τεράστια αλλαγή.». Παράλληλα, ενθάρρυνε τα άτομα που δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα το ποιοι είναι, να το δοκιμάσουν ζυγίζοντας τις καταστάσεις, και να φτιάξουν το δικό τους περιβάλλον ασφάλειας που θα τα υποστηρίξει και αποδεχθεί, όταν θα είναι έτοιμα.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε ακόμα για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να πολιτευτεί, για το πώς αντιμετωπίζει την κριτική, καθώς και για το νέο του θεατρικό έργο που θα ανέβει σύντομα.

? Η εκπομπή μεταδόθηκε με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το πρακτορείο διερμηνέων HandsUp και τους διερμηνείς Μανουέλα Κάια Καγιοπούλου και Γιώργο Στάθη.

Παρακολουθήστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά,  με υποτίτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα από την Atlas E.P. εδώ.

?? Η εκπομπή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development).

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top