Main content

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σόλτς

Τέλη Αυγούστου , πολλά τα προβλήματα και τα ερωτηματικά, πολλές οι διεργασίες και οι ένθεν κακείθεν ισχυρισμοί αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτή τη στιγμή, είμαστε όλοι εντελώς μπλεγμένοι με τις συντάξεις. Κόβονται; Πότε κόβονται; Δεν κόβονται; Μέχρι πότε; Αλλά απαντήσεις δεν είναι δυνατόν να δώσω εγώ προσωπικά αφού έχω επιλέξει να μην προωθώ προσωπικές απόψεις, να μην παραγοντίζω και να μην εκφέρω εικασίες. Μια σύντομη έρευνα σε θέσεις και δηλώσεις σοβαρών και υπεύθυνων παραγόντων – μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός- τα έχουν πει όλα τους τελευταίους δυο μήνες. Διαβάστε, σκεφτείτε και… θα δούμε. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

25 Αυγούστου 2018- Ο Σολτς στέλνει μήνυμα-προειδοποίηση στην κυβέρνηση : Μην παραβιάσετε τα συμφωνηθέντα για την περικοπή συντάξεων. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών , επαναλαμβάνει ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος των Μνημονίων καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την επιστροφή των επενδυτών.

Υπογραμμίζει ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» για το ενδεχόμενο αναβολής των περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019 και προειδοποιεί να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας, λέγοντας: « Η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία. Η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.

21 Αυγούστου 2018, Ιθάκη – Τσίπρας: Έχουμε σημαντική ανάσα μέχρι το 2020

Οι προκαθορισμένες περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων αναμένονται το 2019 και το 2020. Η Ελλάδα διαθέτει ένα προσωρινό μαξιλάρι ασφαλείας 24 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια κεφαλαίων διάσωσης και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Μετά από αυτό, θα πρέπει πραγματικά να σταθεί στα πόδια της και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις των επενδυτών στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οποιαδήποτε ολίσθηση στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να δει τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνουν για την Ελλάδα, ενδεχομένως σε μη βιώσιμες τιμές.

21 Αυγούστου 2018- Δραγασάκης: Μη δεδομένη η εφαρμογή μείωσης συντάξεων

Τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019, παρά το γεγονός ότι το μέτρο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2017, προαναγγέλλει και επισήμως η κυβέρνηση χωρίς να διευκρινίζει αν έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, αρκετούς βουλευτές και τελευταίο τον εξάδελφο του πρωθυπουργού και οικονομικό του σύμβουλο, Γιώργο Τσίπρα, που είπε ότι το θέμα αυτό θα ανοίξει και θα κλείσει τον Οκτώβριο, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, παρουσίασε τη μη εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων ως δεδομένη.«Μετά το τέλος του προγράμματος μπορούμε να κάνουμε ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της ευρωζώνης. Έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι δεν μπορούμε αλλιώς να πιάσουμε τους στόχους.

3 Ιουλίου 2018- Μοσκοβισί: Στις 15 Οκτωβρίου η επανεξέταση των περικοπών στις συντάξεις.

O κ. Μοσκοβισί μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Στη συνέχεια θα το εξετάσουμε αυτό σε ένα συνολικό πλαίσιο στις 15 του Οκτώβρη, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα καταθέσουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε την χρηματοδοτική ισορροπία». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα που στέκεται στα δυο της πόδια και ορίζει η ίδια την πολιτική της, με μια στρατηγική ανάπτυξης που σχεδιάζουν οι Έλληνες. Ελεύθερη δεν σημαίνει και μόνη».

29 Ιουνίου 2018- ΔΝΤ: Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Στην αποκάλυψη ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει «χωρίς καμία αμφισημία» ότι θα προχωρήσουν στην συμφωνημένη μείωση των συντάξεων το 2019 και στην περικοπή του αφορολόγητου το 2020, προχώρησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν παρουσιάζοντας σήμερα τα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ο ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα του χρέους, αναφέροντας πάντως πως μακροπρόθεσμα θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση.

27 Ιουνίου 2018- Παράθυρο Τσίπρα για μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις

«Τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι που δεσμευτήκαμε, θα αποφασιστούν από την Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Bloomberg. Ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνησή του και τις επόμενες.

«Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους», δήλωσε.

Φυσικά και θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε όλα. Γιατί μην ξεχνάμε, εκτός όλων των άλλων, το 2019 είναι και χρονιά εκλογών.