Main content

κατσίκα με δεμένα πόδια και βαρύδι στο λαιμό

Και ρεπορτάζ είχαν παιχτεί σε κανάλια και σχόλια είχαν γραφτεί και μια οπτικοποιημένη, καταγγελτική ανακοίνωση υπό τον τύπο ενός διαφημιστικού τρέιλερ είχε παιχτεί – παίζεται ακόμα αν δεν κάνω λάθος-  για ένα θέμα που δεν το γνώριζα και τόσο καλά και το οποίο, έτσι όπως παρουσιάστηκε, με έκανε έξαλλο: Το «μπαστούρωμα» των ζώων, δηλαδή το δέσιμο των δυο ποδιών των τετράποδων από την ίδια πλευρά με σχοινί, έτσι ώστε να μην μπορούν να περνούν τους τοίχους- ξερολιθιές και να καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Μου φάνηκε τραγικό, μου φάνηκε βάρβαρο, μού φάνηκε απεχθές και αδιανόητο. Κι αυτό γινόταν – και γίνεται- στην Κίμωλο ( απ΄ όπου ξεκίνησε η έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους φιλοζωικών οργανώσεων, την οποία διαμαρτυρία  που συνοδευόταν και από το τηλεοπτικό τρέιλερ στο οποίο έδειχναν κυρίως γαιδουράκια και μουλάρια, «αγκάλιασε» ένα κανάλι, ίσως και άλλα) και προφανώς και σε άλλα νησιά.

Τώρα, ένα-ενάμιση μήνα μετά την προβολή του τρέιλερ που έδειχνε τετράποδα σε θλιβερή κατάντια να αγωνίζονται να βαδίσουν, παρουσιάστηκε – προφανώς λόγω των αντιδράσεων στα καταγγελλόμενα για την κακοποίηση των τετράποδων- και η «άλλη πλευρά» : Η πλευρά των κατοίκων της Κιμώλου, αυτών δηλαδή που υποβάλλουν τα ζώα τους σ' αυτό το μαρτύριο και οι οποίοι έχουν τα επιχειρήματά τους.

Ομολογώ ότι δέχομαι την «αιτιολογία» που προβάλλουν για να εξηγήσουν το «μπαστούρωμα» αλλά δικαιολογία η δικαίωση της εφαρμογής του μέτρου δεν είναι. Μεταφέρω και τη δική τους την άποψη και ζητώ από την όποια υπερκείμενη , υπεύθυνη αρχή να εξετάσει το ζήτημα σοβαρά και λεπτομερειακά:

Τι έγραφε ένα δημοσίευμα του directnews.gr στις 11 Αυγούστου: « Οι κάτοικοι της Κιμώλου ξεσηκώθηκαν κατά συγκεκριμένων φιλοζωικών οργανώσεων, με αφορμή το μπαστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των δυο ποδιών των ζώων από την ίδια πλευρά με σχοινί, έτσι ώστε να μην μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι οχτώ τοπικών συλλόγων καθώς και περίπου 500 κάτοικοι του νησιού, σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, αναφέρουν, ότι στις Κυκλάδες -λόγω της έλλειψης ξεχωριστών και μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων- η διαδικασία του μπαστουρώματος εφαρμόζεται πάνω από 1.000 χρόνια και είναι αναγκαία για να μπορούν να παράγονται αγαθά και τροφή για τους ανθρώπους και τα ζώα

Όπως αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή κατοίκων της Κιμώλου, «μη κυβερνητικές και δήθεν φιλοζωικές οργανώσεις εμφανίζονται  να κόπτονται για την δήθεν κακομεταχείριση των ζώων».

Καταγγέλλουν ότι οι Κυκλαδίτες βασανίζουν τα ζώα τους γιατί τα μπαστουρώνουν. Οι οργανώσεις αυτές που απορροφούν χρήματα από κρατικές επιχορηγήσεις και το “πράσινο ταμείο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληρωμένες διαφημίσεις, σποτάκια, τρικ, φωτομοντάζ στην τηλεόραση και στον τύπο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς φιλόζωους και επισκέπτες ότι οι Κυκλαδίτες έχουν βάρβαρη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και τα τιμωρούν δεμένα με μπαστούρες, διψασμένα και νηστικά, εγκαταλελειμμένα στον ήλιο και στην βροχή και τους προτρέπουν να κάνουν καταγγελίες.»

Προσθέτουν ότι «Οι οικολογούντες και όψιμοι φιλόζωοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για Μύκονο, Τήνο,  Νάξο, Σίφνο, Σαντορίνη, Φολέγανδρο και Κίμωλο, ενώ συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες ΜΚΟ και δύο αγροκτηνοτρόφοι Κιμωλιάτες.

Μας τιμωρούν γιατί μπαστουρώνουμε τα ζώα. Το κάνουμε για να περιορίζουμε τα αιγοπρόβατα (σ.σ. Το «διαφημιστικό» τρέιλερ έδειχνε κυρίως γαιδούρια και μουλάρια πάντως)  να κάνουν μεγάλα άλματα και να δραπετεύουν πηδώντας το διαχωριστικό τοίχο του χωραφιού που βόσκουν σε διπλανό καλλιεργημένο χωράφι άλλου ιδιοκτήτη. Ο μικρός και φτωχός κλήρος γης, η ιδιαιτερότητα του εδάφους, τα μικρά τμήματα καλλιεργήσιμης γης, οι φυσικές συνθήκες ανομβρίας της περιοχής μας καθιστούν δύσκολη την επιβίωση. Παρ’ όλα αυτά εμείς επιμένουμε και συνεχίζουμε να ζούμε εδώ χειμώνα – καλοκαίρι».

Οι υπογράφοντες ζητούν- παραδεχόμενοι στην ουσία ότι ο νόμος ΔΕΝ επιτρέπει τη «μπαστούρα»-  από τον πρόεδρο της Βουλής να τροποποιηθεί ο νόμος 4235/2014 έτσι ώστε να επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η «μπαστούρα» στις περιοχές που δεν υπάρχουν πεδιάδες και μεγάλες εκτάσεις για καλλιέργειες.

Βαρύ φορτίο στην πλάτη του κ. Βούτση. Τι θα κάνει;

ΠΗΓΗ: directnews.gr