Main content

Πάνος Σκουρλέτης

 

Ο καθένας μας είναι απολύτως υπεύθυνος και για τις πράξεις και για τα λόγια του. Πολύ περισσότερο αν είναι «δημόσιο πρόσωπο», ακόμη δε περισσότερο αν είναι πολιτικός και – κυρίως-  υπουργός/εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης. Οι αστοχίες λόγων και πράξεων σ αυτές τις περιπτώσεις υπό προϋποθέσεις μπορεί και να συγχωρούνται, σίγουρα όμως δεν περνούν απαρατήρητες ενώ οπωσδήποτε ακολουθούν τον «αυτουργό» και τον χαρακτηρίζουν. Άσε που σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν προηγούμενο.

Διάβασα λοιπόν σε διάφορα site ως τίτλο σε μια συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη στο Κρατικό Αθηναικό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων : «Έχουμε απέναντι μας μια αυτιστική αντιπολίτευση». Και φυσικά, η συνέντευξη δεν είχε τίποτε καλό να πει για την αντιπολίτευση. Αντιθέτως. Όπως κάνει συνήθως – και αυτή είναι η δουλειά του εδώ που τα λέμε- της «έσουρνε τον εξάψαλμο», ιδίως, σε σχέση με την πυρόσβεση,  για την οικιστική πολιτική λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ «είχαν ενσωματώσει στον τρόπο πολιτικής αναπαραγωγής τους την πρακτική των ρουσφετιών, την πολιτική εκείνη που διευκόλυνε την μικροαυθαιρεσία».

Αλλά και για την οικονομία, τόνιζε , επικαλούμενος σειρά δεικτών, ότι σήμερα, επί ΣΥΡΙΖΑ : «τα πράγματα για την Ελλάδα είναι σαφώς πολύ πιο καλά και από το 2010 και από το 2015 γι αυτό οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Και μέχρις εδώ καλά. Κυβέρνηση είναι, επιτίθεται εναντίον των αντιπάλων του. Αλλά εκεί ακριβώς, περίσσεψε η αμετροέπεια. Χρησιμοποίησε τη λέξη «αυτιστική» ως επίκριση, ως ύβρη, ως καταγγελία εναντίον Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Είμαι συνεπώς υποχρεωμένος να του επισημάνω ότι η χρησιμοποίηση μιας λέξης που χαρακτηρίζει μια αναπηρία ως βρισιά και επίκριση, όχι μόνο θίγει τα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειες τους, αλλά προσβάλλει και όλους τους αναπήρους. Διότι ποιος θα μου πει ότι την επόμενη φορά ο κ. Σκουρλέτης δεν θα χρησιμοποιήσει ως βρισιά τις λέξεις «στραβός», «γκαβός», «σακάτης», «κουφάλογο», «καμπούρης», «κουλός», «κούτσαβλος», «στραβοπόδης», «αλλοίθωρος», «κεκές», «φυτό», «ψωριάρης» και άλλες ων ουκ έστιν αριθμός. Έχω τονίσει μέσω της αρθρογραφίας μου και στο παρελθόν παρόμοια τέτοια λάθη πολιτικών και δημοσιογράφων. Και θα συνεχίσω.

Πως χρησιμοποιεί και πως «εξηγεί» ο υπουργός τη λέξη «αυτιστικός»;  Ιδού: « Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε “αυτιστική” την αντιπολίτευση. Χαρακτηρισμό που δικαιολογεί λέγοντας πως «είτε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, είτε ολοκληρώνεται μια διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια, είτε τώρα που αντιμετωπίζουμε μια εθνική τραγωδία και προσπαθούμε όλοι να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές και για τις πραγματικές αιτίες αυτής της μοιραίας πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, η ΝΔ μιλάει μόνο για εκλογές».

Ιατρικά:  Ο Αυτισμός είναι κυρίως γνωστός ως μια αναπτυξιακή διαταραχή στα παιδιά, και δυστυχώς ελάχιστα γνωστός ως μια διαταραχή στους ενήλικες. Όμως, υπάρχουν χιλιάδες ενήλικες με Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger και Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ), που βιώνουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.

Καθημερινό αγώνα ενάντια στις δυσκολίες δίνουν και οι οικογένειες τους.

Δυσκολίες που κάποια μέρα θα αντιμετωπίσουν και τα παιδιά που διαγνώσκονται σήμερα με Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger ή ΥΛΑ, όταν ενταχθούν ως ενήλικες αυτιστικοί στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η νομοθεσία ούτε οι κατάλληλες δομές που θα βοηθήσουν αυτά τα παιδιά.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καν η έμπρακτη αναγνώριση – στήριξη της ύπαρξης ενηλίκων αυτιστικών εκτός των ενηλίκων που ζουν σε κάποιο οικοτροφείο ή ίδρυμα. Ένας ενήλικας αυτιστικός, είτε ζει μόνος του είτε με την οικογένειά του, αντιμετωπίζει καθημερινά τον Αυτισμό του χωρίς καμία ουσιαστική ψυχολογική ή κοινωνική βοήθεια. Πολλοί ενήλικες αυτιστικοί καταλήγουν να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, εξ αιτίας της πολιτείας.

Ο αυτιστικός άνθρωπος είναι βαρύτατα ανάπηρος. Κι όσο κι αν θέλετε να βρίζετε τη Νέα Δημοκρατία, βρείτε κάποιαν άλλη λέξη. Και μέχρι τότε, κάντε κάτι για την έλλειψη νομοθεσίας και δομών. Ότι δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν.